Lockpicking

Wat iedereen hoort te weten over AXA fietssloten…

axa-sl7-sl9-en-583_fietssloten
Geschreven door Wim van Dam

Al sinds 2005 is het al bekend dat veel van de AXA fietssloten die verkocht werden totaal onveilig waren.

AXA SL7 Fietsslot

Jammer genoeg zijn dit dus precies de type sloten die bij fietsverzekeringen als vereiste werden gesteld. Daardoor zijn dit type sloten miljoenen keren verkocht.

Aangezien AXA er nooit echt veel moeite in heeft gestoken om deze sloten te vervangen of om aandacht te vragen voor deze kwestie. Zijn deze sloten dus nu nog steeds anno 2019 veel in de omloop.

fiets


Toen ik erachter kwam dat mijn eigen moeder ook zo’n type slot op haar prijzige fiets had. Leek het me dus niet overbodig om hier nog wat extra aandacht aan te besteden.

Pas op als jouw fietsslot er zo uitziet:

Axa 583 Fietsslot
Axa SL7 Fietsslot blijkt gemakkelijk te openen zijn met een blanke sleutel.
Axa SL9 Fietsslot blijkt gemakkelijk te openen zijn met een blanke sleutel.

Als je zo’n slot hebt dan raad ik je aan om zo snel mogelijk een extra kettingslot te kopen en deze te gebruiken om je fiets aan een stevig vast object te bevestigen. Let hierbij op waar je het kettingslot aan je fiets bevestigt en waar aan het ankerpunt. (Niet zoals hier.)

Het gevaar is namelijk dat deze AXA sloten zeer simpel te openen zijn met een blanke sleutel:

Om welke fietssloten gaat het?

Axa 583 Fietsslot

AXA 583

Het model AXA 583 is zeer kwetsbaar voor deze techniek. Dit is een iets ouder slot en daarom nog slechter beveiligd. Vrijwel 95% gaat open met het gebruik van deze techniek.

Axa SL7 Fietsslot blijkt gemakkelijk te openen zijn met een blanke sleutel.

AXA SL7

Van het AXA SL7 fietsslot zijn er 2 versie’s namelijk een linkse profiel en een rechtse profiel. Dit kun je zien door goed te kijken naar hoe de punt van je sleutel eruit ziet.

axa-sl7-fietsslot


De sloten met het rechtse profiel zijn totaal onveilig en binnen luttele seconden te openen met een speciale techniek. Maar de sloten met het linkse profiel zijn veiliger en niet zo gevoelig voor deze speciale techniek. Deze zijn echter alsnog gemakkelijk te openen met lockpicking of andere lockpick technieken.

Axa SL9 Fietsslot blijkt gemakkelijk te openen zijn met een blanke sleutel.

AXA SL9

Ook bij de SL9 zijn er de linkse profielen en de rechtse sleutel profielen.
Deze zijn vergelijkbaar met de AXA SL7 alleen zijn er van de SL9 weinig rechtse sleutel profielen in de omloop, daarom is de AXA SL9 is dus over het algemeen iets veiliger.

Hoe werkt het?

Veel fietssloten maken gebruik van een plaatjes cilinderslot.  Deze zijn ook te vinden op brievenbussen, kasten, lades etc. Ze zijn te herkennen aan de hoekige ingang en bij het nader bestuderen van het sleutelgat ziet u hoekige plaatjes zitten.

Door een blanke ongeslepen sleutel in het slot te voeren. Worden de plaatjes in het slot naar een verkeerde positie gebracht. Normaal is dit geen probleem en vallen de plaatjes weer terug naar de originele positie wanneer je de sleutel eruit haalt.

Maar het blijkt dat wanneer je een draaiende druk uitoefent met de sleutel terwijl je hem uit het slot haalt. Dat de plaatjes in eerste instantie vast blijven zitten en daarna losschieten naar de correcte positie om het slot te openen.

In het filmpje hieronder ziet u een animatie van het hele proces:

Kassa over de AXA Zwakte met TOOOL:

Naast een blanke sleutel, lijkt het ook dat er veel andere voorwerpen gebruikt kunnen worden om hetzelfde effect te krijgen.

Zo had ik een tijd lang een theelepeltje waarmee het net zo goed kon.  Maar ik heb ook gezien dat sommige mensen een schaar of klein mesje op dezelfde manier fietssloten konden openen.
 

Fietssleutel kwijt?

Als je deze pagina afspoort omdat je jouw fietssleutel kwijt bent geraakt bekijk dan ook ons artikel over:  Wat te doen als je jouw fietssleutel kwijt bent geraakt.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

32 Reacties

 • Inderdaad echt raar dat je ze nog steeds zo vaak ziet.
  Zijn er toch nog niet zoveel criminelen als dat je zou denken :)

 • Ik kom voor het eerst op dese blog mr ziet er leuk uit
  Ik ben nog wel even bezeig met alls te besturdreen

 • Haai Koen,

  Wat een geweldig artikel zet je telkens maar weer op. Ik vind het telkens zo leuk om ze te blijven lezen. Hopelijk zijn er binnenkort weer wat nieuwe artikels voor als ik op vakantie ga!

  Love,

  Myra

 • Heb het filmpje gezien en het lijkt mij ongelooflijk ,heb geinformeert bij de slotenmaker maar de moedersleutels worden niet zo maar verkocht weet iemand een slotenmaker wie dit wel doet?
  Zou dit graag zelf willen uitproberen bij mijn eigen slot,nogmaals het lijk mij ongelooflijk.

  • Ze zijn ook online te bestellen of op marktplaats maar meestal vragen ze er dan de hoofdprijs voor en betaal je 10 keer meer. normaal kosten ze volgens mij een euro of 3 en online is dit zo’n € 30..

  • @Hans @ Jos
   Ik kreeg ze dus maandag ook niet mee bij de schoenmaker. Heb inderdaad op marktplaats iemand gevonden voor €10. Scheelt weer een middag slijpen nadat ik mijn sleutel kwijt was.

 • Die axa vertegenwoordiger probeert de getallen steeds lager te krijgen maar volgens mij zijn het er VEEL meer..

 • Hallo, wat een leuk artikel. De sleutel maker moest even nadenken lachte toen ik ernaar vroeg en zei dat is verleden tijd. (Best grappig met zijn turks accent)
  Dus weet iemand waar ik dit online kan bestellen?

  Alvast bedankt,
  Hans

 • Ik zet mijn fiets ook vast met een dik, en duur motorhangslot, in een hoek bij de fietsenstalling van supermarkt stonden 2 mannen, de een riep en opende zijn jack en liet de accu haakse slijper zien die hij er onder had, en zei dat slot is snel open.

  • Je motor slot kan duur zijn.
   Maar ik werk bij het fietsendepot in amsterdam gevestigt op bornhout8 en ik slijp zelf genoeg sloten door ook motor sloten en geloof mij nou maar het is 5 sec en het slot is geslepen. Dus je fiets kan nog zo duur zijn en je slot maar als iemand met een haakseslijptol loopt kan je beter weg fietsen. Of fiets alleen rondjes en zet de fiets daarna weer “veilig” in huis. En dan nog op slot dat is hoe ik het doe bij mijn cube mountain bike van 1100 euro.

 • Wie heeft zoon sleutel te koop ik heb een sl7 slot op mijn fiets maar ben allebei mijn sleutels kwijt. Ik moet een rechtse sleutel hebben. Kan iemand mij helpen?

 • Leuke techniek kijken of het bij mijn burco van 60 jaar oud werkt ben de sleutel kwijt en wil niet door slijpen omdat ik bang ben dat als ik er af schiet dat mijn antieke burco eraan gaat.

 • Btw,, mensen het is het beste om alsnog een 5sterren gehardstaal motorslot of bootketting te kopen die zijn pas na 2/3 minuten geslepen en tegen die tijd bent u allang bij u fiets om te kijken wat er aan de hand is.

 • Jammer dat je dit soort dingen dan vaak achteraf pas ziet. Hoogstwaarschijnlijk hebben de dieven van mijn fiets dus deze tactiek toegepast. Ik had geen idee dat dit slot zo kwetsbaar is!!

 • Bij onze fietsen dus ook gebeurt. 2 fietsen, met verschillende merken sloten (Axa en Trelock) en kettingen er aan, aan elkaar en aan een fietsenrek. Allebei foetsie, geen spoor van braak. Schandalig dat er dure fietsen worden verkocht met zulke slechte sloten, Zou eigenlijk de slotenfabrikant aansprakelijk moeten stellen ipv de verzekering.

 • Je moet het de dieven gewoon wat moeilijker maken.Vertrouw niet alleen op het axaslot. Maak je fiets ergens aan vast met een kettingslot. Het liefst op een open en verlichte plek. Dieven willen niet gezien worden!

 • Diverse filmpjes op facebook, ervaringen van fietseneigenaren, teruggevonden fietsen op Poolse websites, een artikel van de politie tonen aan dat Poolse bendes het AXA Defender slot dat nu in 2017 nog steeds verkocht wordt, met een loper zeer gemakkelijk openen. Wees gewaarschuwd!

 • Beste mensen het zijn niet alleen de axa sloten ook abus trelock beugel en kabel sloten zijn binnen secondes open het zelfde geld voor alle auto merken

 • Op 10 juli jongstleden werd mijn elektrische fiets gestolen. Deze stond op slot en een zware ketting zat om het frame. Tevens zat de ketting om een fietsbeugel. Even boodschappen doen en weg was de fiets….wat resteerde was de ketting, 2 sleutels, accuoplader en fietscomputer. Na 3 dagen werd ik gebeld door de politie, dat de fiets teruggevonden was. Frappant dat het Axaslot niet beschadigd was…dus met mijn fietssleutel kon ik hem gewoon ontgrendelen…maar mijn accu was ontvreemd en het slot van de slee was vernield. Het is te gek voor woorden dat dit kan…..deze diefstal gaat me een hoop geld kosten….wat door een goed Axa slot voorkomen had kunnen worden.

 • Mijn electrische fiets werd waarschijnlijk zo gestolen aan het ziekenhuis, vast met 3 sloten met sleutel en toch verdwenen 1 was zelfs vast aan het fietsenrek

Leave a Comment