Huis

Badkamer ontwerpen en installeren

In een badkamer telt soms elke centimeter. Met deze tips kunt je orde en ruimte creëren.

Wat hoort er in een badkamer?

De basisuitrusting van een badkamer bestaat uit een WC, een wastafel en een badkamerspiegel. De uitdaging hier is om alles in een vaak zeer kleine ruimte onder te brengen en tegelijkertijd een prettige sfeer te creëren.

In je badkamer moeten de kranen gemakkelijk te gebruiken zijn. Omdat je gasten niet altijd zo groot zijn als jezelf, moet je ook royaal plannen – bijvoorbeeld de hoogte van de spiegel. Het is ook belangrijk dat je ondanks de kleine ruimte voldoende bewegingsvrijheid hebt.

Frisse lucht en licht in de badkamer creëren

Als je badkamer geen raam heeft voor daglicht of frisse lucht, is een automatisch ventilatiesysteem of een zuurkast de moeite waard. Je moet ook slim zijn met de verlichting. Met plafondlampen creëert je eerst een voldoende basis verlichting. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van verlichte spiegels kunt je in een volgende stap extra accenten zetten.

Kleine kamers groter laten lijken

Lichtgekleurde tegels en muurkleuren maken je gastenbadkamer groter en creëren tegelijkertijd een moderne en tijdloze sfeer.

Zelfs met spiegels kun je een kleine ruimte meer diepte geven. Als je de spiegels correct gebruikt, kunt je je kleine badkamer uitnodigend en helder maken.

Extra opslagruimte

Om de juiste feel-good factor voor je gasten te garanderen, is het raadzaam om altijd een verse gastendoek klaar te hebben. Er moet ook voldoende opbergruimte zijn voor alle andere badkamerbenodigdheden, zonder dat de bewegingsvrijheid wordt beperkt. Geschikt voor dit doel zijn ongeveer halfhoge voorwandinstallaties voor wastafel en WC of bijv. zeepbakjes voor wandmontage.

Ruimtebesparende sanitaire objecten

Een ondiepe diepte-wasbak, zijwaarts geplaatste wastafels of hoekwasbakken kunnen een praktische oplossing zijn die ruimte bespaart.

Naast kleine wastafels kunnen ook ruimtebesparende wc-voorwandelementen de moeite waard zijn. De stortbak verdwijnt in de muur en de gastenbadkamer lijkt netter.

Decoratief ontwerp

Vooral in een kleine kamer als de badkamer kunnen kleuren een aangename sfeer creëren en accenten leggen. Je kunt kiezen of je je gastentoilet met natuurlijk gekleurde tegels of met wandkleuren wilt ontwerpen.

Je hebt ook de mogelijkheid om te decoreren met kleurrijke accessoires. Als je genoeg daglicht in je gastentoilet heeft, kunt je het met bloemen versieren. Als alternatief worden kunstplanten aanbevolen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.