Berk-drinkwater

Drinkwater uit een Berk

Bomen bevatten veel sap die ze via de wortels opnemen. Sommige bomen produceren ook drinkbaar sap.

Dit kan in sommige situaties erg handig zijn om gebruik van te maken. Een grote Berken boom kan dagelijks wel 1 tot anderhalf liter aan berkensap opleveren.

Het is niet alleen maar vocht maar het bevat ook vitamine C, tannine en etherische oliƫn.

Vooral in de lente produceren ze erg veel sap. Er zijn verschillende methodes om dit sap uit de boom te krijgen.

 

Methode #1

Zoek een mooie tak uit die niet te dik en niet te dun is en snij deze schuin af. Met een beetje handigheid kun je er ook nog een veld fles aan vast maken om zo het sap op te vangen.

 

 

Methode #2

Door een V snede te maken in de stam van de berken boom en er vervolgens een stukje schors in te steken kun je ook veel sap uit de boom krijgen.

Als je het een beetje goed uitmeet dan kun je hier ook gemakkelijk een bakje onder zetten om zo het sap op te vangen.

 

 

Methode #3

Met een boormachine of handboor kun je ook een gat in de stam van de berken boom boren. Vervolgens kun je er een stok in slaan met een gootje erin om het sap er langs te laten lopen. Hier onder kun je dan een bakje zetten om het sap op te vangen. Met deze methode vang je het meeste sap omdat je tot diep in de boom doordringt. Let er wel op dat je het gat weer netjes afsluit door er een stok die het dicht klemt in te slaan. Anders blijft de boom leeg lopen.

Koen Duindam

Purk.nl tracht de maatschappelijke verhoudingen, die door grootte en de duur van het onrecht gegroeid zijn of scheef dreigen te groeien, weer te herstellen