Huis

De beste houtbescherming voor buiten

Hout kan met lak, glazuur en houtolie tegen milieu-invloeden worden beschermd. Deze gids toont de verschillen tussen vernis, glazuur en olie en wat er bij de verwerking in aanmerking moet worden genomen.

Houtbescherming met vernis

Een vernisafwerking beschermt niet alleen het hout tegen milieu-invloeden. Het verhoogt ook de duurzaamheid bij regelmatig gebruik. Het verfraait ook het hout met decoratieve nieuw- en renovatieverven. Houd er rekening mee dat vernis een dekkende laag is – de natuurlijke nerf van het hout is na het schilderen niet meer zichtbaar.

Afhankelijk van het object en de visuele indruk kan de juiste lak worden gekozen. Zo zijn gekleurde lakken niet alleen in talrijke kleuren verkrijgbaar, maar ook met verschillende oppervlakteoptieken – van zijdemat tot hoogglans. Daarnaast zijn er gekleurde lakken verkrijgbaar als acryllak en als kunstharslak.

Voor ramen kunt je het beste robuuste, oplosmiddelhoudende kunstharslakken gebruiken. Voor houten meubelen daarentegen zijn sneldrogende acryllakken op waterbasis geschikter. Deze oplosmiddelarme lakken zijn bijzonder milieuvriendelijk en hebben een lage geur- en vervuilingsgraad. Ze zijn daarom zeer geschikt voor gebruik binnenshuis en thuis. Je kunt ook bepaalde afwerkingen die als onschadelijk voor de gezondheid zijn gecertificeerd, gebruiken om kinderspeelgoed te schilderen.

In buitentoepassingen zorgen weerbestendige verven voor een kleurrijke, ondoorzichtige bescherming van het hout tegen weersinvloeden zoals schadelijke UV-stralen en regen. Weerbeschermingsverven zijn geschikt voor alle houten ondergronden die niet maatvast zijn en een kleurendekkende coating nodig hebben.

Houtbescherming met lak

Een lak is een houtcoating die een kleurtint geeft maar transparant is. Omdat het niet bedekt, blijft de natuurlijke korrel ook na de behandeling zichtbaar. Naast het optische effect beschermt het glazuur het hout tegen het weer en maakt het duurzamer en bestendiger.

Over het algemeen kunnen dun- en diklaagse lak worden onderscheiden. Bij de dunnelaagvarianten dringt de lak diep in het hout door en beschermt het zo van binnenuit. Ze zijn daarom ideaal voor het coaten van niet-afmetingen zoals hekken of schermen. Diklaagse lak daarentegen vormen een lakachtige laag op het houtoppervlak. Deze lak bieden een effectieve bescherming tegen het binnendringen van vocht, met name voor maatvaste onderdelen zoals ramen of deuren.

Ook moet worden opgemerkt dat de meeste houtlak niet geschikt zijn voor houten vloeren, omdat de belasting door gebruik en slijtage op dit gebied te hoog is.

Hout dat bedreigd wordt door blauwe vlekschimmels moet in de buitenlucht worden behandeld met een speciale blauwe vlekkenbeschermende grondverf.

Houtbescherming met olie

Onbehandeld hout droogt in de loop van de tijd uit en heeft de neiging om grijs te worden. Regelmatige verzorging met houtolie verlengt de duurzaamheid ervan zichtbaar: de olie dringt diep in het hout door, waardoor de natuurlijke nerf wordt benadrukt en de kleurtoon wordt geïntensiveerd.

Het toepassingsgebied van de houtolie is geconcentreerd op terrasvloeren en op houten meubilair voor binnen en buiten, bijvoorbeeld balkonmeubilair.

Schilderen, glazuren, oliën: tips voor een goed resultaat

Voor het lakken, beitsen of oliën van hout dient je zich ervan te vergewissen dat de ondergrond droog, schoon, draagkrachtig en vetvrij is. Breng vervolgens de juiste houtprimer aan – deze zorgt voor absorberende oppervlakken voor een langdurige eindlaag. Afhankelijk van de ondergrond en het beoogde gebruik kunt je kiezen voor een vernis, glazuur of olie.

Opgemerkt dient te worden dat een verflaag meestal bestaat uit een grondverf, tussen- en eindlaag. Voor en tussen de respectievelijke lagen moet je het materiaal voorbehandelen met een schuurmiddel – het verbetert de hechting van de volgende laag en zorgt voor een mooi, glad oppervlak. Een blanke lak als afwerking verhoogt bovendien de duurzaamheid.

Het juiste gereedschap

De keuze van het juiste schildersgereedschap is bepalend voor het schilderresultaat. Voor het schilderen en oliën zijn penselen met een brede steel, verkrijgbaar in verschillende maten, het meest geschikt. Voor eenvoudige, rechte oppervlakken kunt u brede borstels gebruiken, voor schuine oppervlakken en fijner werk zijn kleinere versies aan te bevelen.

Olie kan ook met een doek worden aangebracht. Er zijn speciale glazuurborstels voor het glazuur. Er zijn ook borstels in speciale vormen verkrijgbaar voor speciale doeleinden, bijvoorbeeld raamborstels.

Olie kan ook met een doek worden aangebracht. Er zijn speciale glazuurborstels voor het glazuur. Er zijn ook borstels in speciale vormen verkrijgbaar voor speciale doeleinden, bijvoorbeeld raamborstels.

Belangrijk: Bij het werken met verf of glazuur op waterbasis moet u ervoor zorgen dat het gebruikte gereedschap geschikt is voor het werk. De instructies van de fabrikant geven vaak informatie in dit verband.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.