Huis

Beton mengen met de hand

Beton is onmisbaar voor veel tuinbouwprojecten. Deze gids laat u zien hoe u zelf eenvoudig beton met de hand kunt mengen met behulp van de juiste methode.

Hoe kan je beton met de hand mengen?

Grind, cement en water zijn de centrale onderdelen van het bouwmateriaal beton. Het mengen van het product is net zo eenvoudig als de samenstelling ervan. De juiste verhouding van de afzonderlijke componenten is hier cruciaal.

Voordat deze samen een uniforme massa vormen, moet de bouwplaats worden voorbereid. Omdat de benodigde hoeveelheid afhankelijk is van de omvang van het project. In de volgende opmerkingen wordt uitgelegd hoe de behoefte moet worden berekend en welke verdere stappen nodig zijn.

Bepaal de hoeveelheid

Voor de bouw van funderingen, bijvoorbeeld voor muren, zijn grote hoeveelheden van meer dan 45 liter beton nodig. Naast het eigenlijke materiaal moet hiervoor kruiwagen-, schop- en betonmixer worden gebruikt. Voor bijzonder grote projecten kan het ook nuttig zijn om een bouwkundig ingenieur te raadplegen, die de juiste hoeveelheid en kwaliteit van het beton zal bepalen.

Voor middelgrote hoeveelheden van ongeveer 12 liter is een mortelmolen, een mortelemmer, een schep en een emmer water voldoende. Dit maakt het mogelijk om voldoende materiaal te mengen, bijvoorbeeld om individuele posten in te stellen.

Kleine hoeveelheden van minder dan 12 liter kunnen ook gemakkelijk met de hand worden verwerkt met een troffel in een emmer. Het beton is voldoende om kleinere oppervlakten te repareren.

Tip: Voor kleine hoeveelheden kunt je tijd en moeite besparen met een stortklare betonvloer. Het is voldoende om ongeveer de totale hoeveelheid water aan het mengsel toe te voegen en te roeren tot er geen droog materiaal meer over is.

Bepaal de mengverhouding

Voordat je begint, is het raadzaam om de gereedschappen te monteren en ze dicht bij de bouwplaats te plaatsen, zodat ze binnen handbereik zijn. Zorg ook voor de juiste werkkleding: Draag bij het werken met beton handschoenen en lange mouwen ter bescherming, want beton kan de huid irriteren. Om je ogen te beschermen tegen spatten moet je ook een veiligheidsbril dragen.

Naast cement en water hoort ook zand met een korrelgrootte van 0 tot 2 mm of grind met een diameter tussen 0 en 32 mm in het beton. De verhouding tussen cement en zand is 1:4, en hoe hoger het cementgehalte, hoe harder het beton daarna is. Voor de meeste tuinbouwprojecten is sterkteklasse C12/15 voldoende.

Als je zelf met de hand beton wilt mengen, moet je letten op de juiste verhouding van de afzonderlijke componenten. Een eenheid cement komt tot vier eenheden zand. Dit betekent: Een volle schop cement moet zich mengen met vier volle schoppen grind.

Vervolgens wordt er naar behoefte water toegevoegd. De hoeveelheid bepaalt de latere consistentie van het beton. Een grotere hoeveelheid water maakt het mengsel papperiger, waardoor het makkelijker is om een fundering te gieten. Minder water produceert aarde-vochtig beton, wat beter geschikt is voor het maken van een schone rugleuning voor een randsteen.

Het wordt aanbevolen om de afzonderlijke componenten te mengen tot de massa de gewenste sterkte heeft bereikt. De aanbevolen methode is afhankelijk van de totale hoeveelheid. Als je een betonmixer gebruikt, ga dan altijd voorzichtig met het apparaat om, reik er niet in en zorg ervoor dat het stabiel is.

Mengen van grote hoeveelheden beton met de betonmixer

  1. Druk op de startknop en laat de mixer starten.
  2. Voeg vier eenheden grind toe
  3. Voeg een eenheid cement toe
  4. Voeg water toe in porties tot de massa een licht glanzende kleur heeft.

Meng middelgrote hoeveelheden beton met de mortelmolen

  1. Doe de juiste hoeveelheid grind of zand en cement in de mortelemmer en meng deze volledig met de mortelmolen.
  2. Voeg dan langzaam water toe om de hoeveelheid later te verhogen
  3. Klop de massa met de mortelmolen tot hij de gewenste consistentie heeft bereikt.

Meng kleine hoeveelheden beton in een emmer

Mortel kan zeer praktisch worden gemengd in een specie kuip.

  1. Doe de benodigde hoeveelheid grind of zand en cement in een emmer en meng deze met een troffel.
  2. Voeg dan langzaam water toe om de hoeveelheid later te verhogen
  3. Meng het mengsel met een spaan tot de gewenste consistentie is bereikt.

Reiniging van apparatuur en gereedschap

Als het betonwerk voltooid is, is het raadzaam om alle gereedschappen grondig te reinigen met water voordat het beton verhardt. Voor werkkleding is het raadzaam om direct na gebruik te weken in water. Dit komt omdat uitgehard beton zeer moeilijk te verwijderen is van gereedschap en kleding. Betonresten kunnen ofwel in de restafvalbak worden afgevoerd, ofwel, als er ergens een bodemlaag is, daar worden vermengd.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.