Beveiligingspinnen
Beveiligingspinnen zijn pinnen die speciaal ontworpen zijn om lockpicking moeilijker te maken. Bij sloten die gebruik maken van deze pinnen is het gehele slot vrijwel exact hetzelfde als elk ander stiftcilinderslot behalve de pinnetjes.
Sloten met beveiligingspinnen zijn gewoon te lockpicken. Het maakt het juist alleen nog maar leuker! Om een slot met beveiligingspinnen te kunnen openen moet je namelijk goed weten wat je aan het doen bent en doelbewust de beveiligingspinnen met single pin picking manipuleren.
Op een of andere manier voel je je dan juist nog meer verbonden met het slot omdat elke minuscule beweging invloed heeft en is de voldoening daarom ook des te groter.
Hoe werkt een Beveiligingspin?
De vorm van de beveiligingspin zorgt ervoor dat het pinnetje blijft haken als het gelockpickt wordt. Met de sleutel merk je hier niks van omdat de pin dan eerst naar de juiste hoogte wordt gebracht en daarna pas wordt gedraaid.
Hoe herken je een Beveiligingspin?
De vorm van de beveiligingspin zorgt ervoor dat het pinnetje blijft haken als het gelockpickt wordt. Met de sleutel merk je hier niks van omdat de pin dan eerst naar de juiste hoogte wordt gebracht en daarna pas wordt gedraaid.
Hoe lockpick je een Beveiligingspin?
De vorm van de beveiligingspin zorgt ervoor dat het pinnetje blijft haken als het gelockpickt wordt. Met de sleutel merk je hier niks van omdat de pin dan eerst naar de juiste hoogte wordt gebracht en daarna pas wordt gedraaid.
Feedback is heilig voor een lockpicker. Het zijn juist de kleinste bewegingen in het slot die de werkelijke situatie in het slot verklappen.
Deze minuscule veranderingen zijn soms lastig op te merken maar het is de taak van de lockpicker om deze toch te kunnen herkennen en zelfs te kunnen beïnvloeden.
Het leren herkennen van feedback is iets waar je je vingers voor moet trainen. En dit gebeurt allemaal door de lockpicks. Daarom is het belangrijk dat je werkt met lockpicks die je zelf prettig vindt werken en waarmee je de feedback van het slot het beste kunt aanvoelen.
Beveiligingspinnen
Het doel van beveiligingspinnen is om deze feedback te verstoren. Tijdens het lockpicken geven deze beveiligingspinnen namelijk een hele andere feedback dan andere pinnen. Het lijkt alsof ze al op de juiste positie staan terwijl dit eigenlijk helemaal niet het geval is.
Dat is het doel van beveiligingspinnen om juist datgene wat ons helpt om sloten te kunnen lockpicken tegen ons te gebruiken. Is dit dan het einde? Maken beveiligingspinnen een eind aan lockpicking? Zeker niet. Ze bieden alleen wel weer een nieuwe uitdaging om te overwinnen. :-)
Beveiligingspinnen kunnen inderdaad de feedback verstoren maar ze geven ons feedback die extra duidelijk is, zodat we gelijk weten dat het veiligheidspennen zijn, maar ze zorgen daarnaast ook voor hun eigen ondergang. Het is ironisch dat als je eenmaal weet hoe deze vernuftige pennetjes werken ze eigenlijk heel makkelijk te openen zijn.
Om een veiligheidspen te identificeren en open te breken moeten we eerst weten hoe ze überhaupt werken. Laten we daarmee beginnen.
OPMERKING: als je niet precies weet hoe een standaard stiftcilinderslot werkt, of hoe je deze open kunt lockpicken, raad ik aan om voor je verdergaat eerst onze standaard lockpicking handleiding te lezen.
Wat is een beveiligingspin?
Het belangrijkste onderdeel van het openbreken van sloten is de draaiende beweging – spanning op het slot zetten door eraan te draaien – die we toepassen op de vergrendeling. Zonder deze spanning zouden de pennen niet kunnen vastzetten of ze langs de afschuiflijn kunnen vastzetten.
Om dit principe te verduidelijken kunnen we eens kijken naar hoe een pen in een eenvoudig slot wordt vastgezet.
We kraken een standaardpen door druk uit te oefenen en deze tegen de afschuiflijn aan te drukken. Op de afschuiflijn zal de vergrendeling draaien en zal de pen bovenop de vergrendeling komen.
Zoals we kunnen zien pakken we de stuurpen kracht op de vergrendeling te zetten en deze vervolgens omhoog te halen naar de afschuiflijn. Eenmaal bij de afschuiflijn breekt de pen de verbinding en blijf bovenop de vergrendeling zitten – zodat de pen “vastgezet” wordt.
Om slotenbrekers dwars te zitten zou er eigenlijk iets moeten zijn om te voorkomen dat de stuurpen bij de afschuiflijn komt als en alleen dan de vergrendeling onder druk staat.
Hoe zorgen we hiervoor?
De eerste beveiligingspin
In 1865 nam Linus Yale Jr. (uitvinder van het moderne stiftcilinderslot) de eerste stap in het oplossen van dit probleem door een inkeping in de stuurpen te maken (Patent US48475). Deze eerste aanpassing zorgde ervoor dat de stuurpen de afschuiflijn zou “pakken” als de vergrendeling onder druk opgetild zou worden.
Laten we eens kijken naar een voorbeeld hiervan.
De allereerste veiligheidspen ontwikkeld door Yale
Zoals we kunnen zien drukt de stuurpen, als deze omhooggetild wordt, tegen de rand van de vergrendeling aan totdat de inkeping bij de afschuiflijn aankomt en dan dichtklapt. Deze inkeping zorgt er niet alleen voor dat de pen gestopt wordt, maar laat ook de slotenkraker denken dat de pen vastgezet is op de afschuiflijn terwijl dat in werkelijkheid helemaal niet zo is.
Dit noemen we een “valse set” en is het fundamentele principe achter te veiligheidspen.
False set
Dus naast dat de stuurpen lager tegen de aanschuiflijn vastgezet wordt, zijn er nog twee factoren in een valse set die bijdragen aan het om de tuin leiden van ons lockpickers, zodat we geloven dat we pen goed vast hebben gezet.
- De eerste van die twee misleidingen is dat op het moment dat deze zogenaamd vastgezet wordt, de opening in de veiligheidspin de verbinding verbreekt waardoor de vergrendeling weer kan draaien zodat deze de dichtstbijzijnde pin kan vinden om vast te zetten (zie verbindingsvolgorde). Deze draaiing lijkt heel erg op wat we voelen als een pen goed wordt vastgezet op de afschuiflijn.
Afhankelijk van het type veiligheidspen dat wordt gebruikt – zoals we zo zullen zien – en de diepte van inkepingen in de pen zelf, kan deze draaiing erg overdreven zijn. Als de vergrendeling erg veel draait, zoals je snel zult leren herkennen, is dit meestal een typisch geval dat we te maken hebben met een veiligheidspen.
- De tweede van deze misleidingen is als de stuurpen zogenaamd wordt ingesteld, deze niet langer actief is in het sleutelgat. Dit misleidt niet alleen de slotenkraker waardoor hij geloofd dat de pen correct is vastgezet op de afschuiflijn, maar stuurt hem ook het bos in met het zoeken naar de volgende vastgezette pen – die je nooit vindt omdat deze geblokkeerd is op de afschuiflijn en niet in het sleutelgat.
Hierdoor denken lockpickers vaak dat ze de pen te hoog hebben vastgezet waardoor de druk eraf gehaald wordt, de pennen losgelaten worden en er opnieuw begonnen moet worden. Maar net zoals eerder komen we dan weer in dezelfde frustrerende situatie terecht waarbij een veiligheidspen in een valse set wordt vastgezet.
Dat is de kracht van veiligheidspennen.
Voordat we naar de belangrijkste soorten veiligheidspennen en hoe deze open te krijgen gaan, is het belangrijk dat we nog een laatste concept behandelen – tegenrotatie.
Ik hou het kort, beloofd!
Tegenrotatie
Wat zou er gebeuren als we tegen een vastgezette veiligheidspen zouden blijven aandrukken in een valse set? Laten we eens kijken.
Een veiligheidspen die recht uitgelijnd wordt als we er druk op uitoefenen om deze in te stellen.
Zoals we kunnen zien gebeurt er iets raars. Als we tegen de pen aandrukken, wil deze zichzelf recht uitlijnen door tegen het geblokkeerde gebied aan te drukken. Dit zorgt ervoor dat de andere kant van de veiligheidspen tegen de vergrendeling aandrukt waardoor deze in tegenovergestelde richting roteert waar we kracht tegen zetten, vandaar de term tegenrotatie.
Tegenrotatie is om twee redenen cruciaal.
1.Het is een duidelijke indicatie dat we te maken hebben met een soort van veiligheidspen en dat de pin in een valse set vastzit.
2.Het helpt bij het openbreken van de veiligheidspen door de vergrendeling net genoeg te draaien dat de pen voorbij het blokkeerpunt richting de afschuiflijn komt.
Nu dat we de fundamentele principes achter de veiligheidspen helemaal onder de knie hebben, kunnen we eindelijk eens gaan kijken naar de meest gebruikte veiligheidspen – de garenpen!
Spoolpin
Vanwege de gelijkenis met de spoel heet deze pen zo. De beroemde garenpen heeft dezelfde afmetingen als de standaard pen aan de onder-, en bovenkant maar is een stuk smaller in het midden.
Een garenpen is tegenwoordig het meest gebruikte soort veiligheidspen.
De garenpen is als eerste ontwikkeld door Linus Yale Jr. (oprichter van de Yale Lock Company) in 1865 en is – dankzij de eenvoud van het ontwerp en het gemak van waarmee deze gefabriceerd kan worden – tegenwoordig de meest gebruikte veiligheidspen in sloten.
Maar eenvoud heeft een prijs. Zoals we zullen zien is de garenpen niet zo vernuftig als dat deze eruit ziet. Dankzij het ontwerp is deze pen ontzettend makkelijk te herkennen als een valse set en eenmaal ontdekt net zo makkelijk open te breken.
Een spoolpin herkennen
Dus hoe kunnen we een garenpen ontdekken? Vanwege het ontwerp, als de dikkere boven-, en onderkant van de garenpen langs de afschuiflijn komen zal de vergrendeling significant meer draaien dan gebruikelijk is bij een normale pen, omdat er meer afstand afgelegd moet worden voordat deze stopt bij het dunner dan gebruikelijke middenstuk. Het is juist deze langere rotatie die waarschuwt dat we te maken hebben met een garenpen en daarmee dus een potentiele valse set. Daarnaast kan de onderkant van de pen de richel van de aanschuiflijn grijpen, waardoor de pen vast kan komen te zitten.
Er is nog een extra stap om te bepalen dat je met een garenpen opgescheept zit. Als je iets meer lichte druk op de vergrendeling uitoefent, kun je iets meer opwaartse kracht op de pen zetten. Als je echt te maken hebt met een garenpen zal de onderkant van de pen zicht lichtjes tegen de vergrendeling afzetten bij druk op de pen. Je voelt dan meer druk op de loper omdat de vergrendeling daar lichtjes tegenin draait. Deze achterwaartse kracht op de vergrendeling is hieronder weergegeven.
Een garenpen herkennen door er druk op te zetten en de contrarotatie te voelen.
Een spoolpin lockpicken
Nu we weten dat we te maken hebben met een garenpen, rest ons alleen nog de vraag hoe we deze open kunnen krijgen?
Het antwoord daarop is redelijk simpel. Het enige wat we hoeven te doen is heel lichtjes de druk op de loper te verlichten en deze druk heel voorzichtig te verplaatsen naar de garenpen.
Met dat je tegen de garenpen drukt zul je contrarotatie voelen – dit is een goed teken en betekent dat je het op de juiste manier doet.
Blijf de pen omhoogduwen totdat je voelt dat deze vastzit – een klik of vibratie net zoals bij elk andere pen.
En dat is het! Niet zo moeilijk toch?
Er zijn twee veelvoorkomende problemen waar je tegenaan kunt lopen als je een van deze pennen probeert te kraken.
Het eerste is dat sommige pennen die je hiervoor al vastgezet had terug in de vergrendeling kunnen vallen omdat de garenpen ervoor zorgt dat vergrendeling een contrarotatie krijgt. Dit is normaal en je hoeft je geen zorgen te maken als je een paar pennen opnieuw moet vastzetten.
Het tweede probleem is dat een pen te hoog wordt vastgezet. Dit gebeurd als je te veel kracht zet zodat de sleutelpen voorbij de afschuiflijn schiet en vast blijft zitten.
Een te hoog vastgezette pen
Dit probleem kan soms worden opgelost door een klein beetje druk op de vergrendeling los te laten en op de pen te tikken in de hoop dat deze met een schok terug in de vergrendeling valt. Maar soms kan deze te hoog vastzetten en er voor zorgen dat je alle druk eraf moet halen om helemaal opnieuw te moeten beginnen!
Leave a Comment