Lockpicking

Cilinderslot

cilinderslot
Geschreven door Wim van Dam

Een cilinderslot is een type slot dat gebruik maakt van kleine pinnen in het slot om te kunnen functioneren. Door de vorm van deze pinnen is opening van het slot alleen mogelijk indien de exact juiste sleutel wordt ingevoerd.

cilinderslot_dwars

Over de hele wereld is het cilinderslot enorm populair en het meest gebruikte slot. Ook in Nederland is dit het geval maar wordt het ook weleens een stiftcilinderslot genoemd.

Echter is een normaal cilinderslot niet het enige slot dat gebruikt maakt van dit pin-systeem. Je ziet hetzelfde pin-systeem terug in veel hangsloten, fietssloten, sloten van kasten, auto sloten.
 

Het cilinderslot werkt als volgt:

Wanneer er geen sleutel is ingevoerd worden de blauwe pinnen naar boven gedrukt door de veertjes.

cilinderslot1

De blauwe pinnetjes blokkeren daardoor draaiing van de gele kern.

cilinderslot2

Wanneer de juiste unieke sleutel wordt ingevoerd worden de pinnen naar beneden geduwd. Door de unieke combinatie in hoogte verschil zorgt dit ervoor dat de sleutel de pinnen naar de perfect hoogte brengt.

 

cilinderslot3

Nu kan de kern vrij draaien! (- De bovenstaande afbeeldingen zijn afkomstig van Wikipedia en vallen onder een creative commons licensie)

Een ander veel gebruikt systeem dat veel voorkomt is het plaatjescilinderslot. Het hiermee is dat de fabricage kosten van plaatjescilindersloten veel goedkoper zijn en dat ze een stuk onveiliger zijn.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

1 Reactie

Leave a Comment