Er zijn verschillende soorten funderingen. Welke de juiste is, hangt af van wat er op gebouwd gaat worden. In deze handleiding worden de verschillen tussen puntfunderingen, stripfunderingen en plaatfunderingen uitgelegd en wordt getoond hoe deze kunnen worden gebouwd.
Welke fundering past bij het project?
Een fundering dient als een solide ondersteuning voor de bouw van constructies. Je hebt een betonnen fundering nodig bij de bouw van bijvoorbeeld een tuinhuis, een terras of een muur. Afhankelijk van het bouwobject zijn er verschillende bouwmethodes mogelijk. De volgende drie soorten funderingen zijn geschikt voor projecten rondom het huis en de tuin:
Puntfundering
Puntfunderingen bestaan uit verschillende afzonderlijke funderingen. Deze zijn meestal tussen 30 x 30 cm en 50 x 50 cm groot. Puntfunderingen zijn geschikt voor alle gebouwen waarvan de constructie op meerdere balken rust (carports, terrasdaken). Je kunt ook betonnen enkele palen stevig in de grond zetten met een puntfundering.
Bij het concretiseren van meerdere puntfunderingen is het belangrijk dat de grond op alle punten gelijk is. Aangezien de belasting van de constructie slechts op enkele punten rust, kan de constructie anders later verzinken.
Stripfundering
Stripfunderingen zijn de beste keuze voor constructies met muren of scheidingswanden. Daarom worden deze funderingen gebruikt bij de bouw van tuinmuren, zomerhuizen, garages of zelfs bij de bouw van grote huizen. Hierin lopen de funderingen onder de dragende muren door. De rest van de plattegrond is gegoten met een betonplaat met staalwapening.
Plaatfundering
Met de plaatfundering wordt een groter oppervlak met beton gevuld om een vlakke en dragende ondergrond te creëren, bijvoorbeeld voor een zomerhuis. Het blijkt ook een extra bescherming te zijn tegen de stijging van het grondwater. Onder een plaatfundering moet een ca. 30 cm hoge laag grind of steenslag als extra vorstbescherming worden aangebracht, evenals een bouwzeil.
Opmerking: Het omgaan met beton vereist een zekere mate van ervaring. Als je zelf niet met beton kunt omgaan, kun je het beste deskundige hulp krijgen.
Het creëren van de juiste basis
- Puntfundering – graaf een gat van 80 cm diep
- Stripfundering – graaf een sleuf van meer dan 80 cm diep uit
- Plaatfundering – graaf 110 cm diep gebied af
Zo wordt het gedaan
Poerenfundering
Gebruik een spade om een 80 cm diep gat ter grootte van de geplande puntfundering te graven. De breedte en lengte van het gat is afhankelijk van de constructie en de balken.
Strookfundering
Gebruik voor de strokenfundering een spade om een iets meer dan 80 cm diepe sleuf in de breedte van de geplande muur te graven.
Plaatfundering
De plaatfundering moet ook vorstvrij op een diepte van minstens 80 cm worden gefundeerd. Aan deze fundering is echter een laag van ongeveer 30 cm grind toegevoegd. De uitgraving moet daarom een totale diepte van ten minste 110 cm bereiken. Breedte en lengte komen overeen met het oppervlak van de bodemplaat plus ruimte voor de bekisting.2Bekisting maken

- Puntfundering – meestal niet nodig
- Plaatsen van bekistingsplaten of panelen op binnenwanden
- Uitlijnen met geleidingslijn en waterpas
Zo wordt het gedaan
Om te voorkomen dat de grond wegschuift, moet je een omhulsel maken. In het geval van puntfunderingen moeten de gaten direct met cement worden opgevuld, omdat extra bekisting vaak niet nodig is. Gebruik voor stroken- en plaatfunderingen bekistingsplaten of platen op de binnenmuren van de uitgraving om de bekisting te maken. Lijn de bekistingsplaten of platen horizontaal uit met een geleidingslijn en waterpas en bevestig ze op hun plaats.3Bereid het storten van de betonplaat voor

- Vul de grindlaag in en verdicht deze
- Het leggen van isolatie en dekzeil
- insteekversterking
Zo wordt het gedaan
Vul nu de grind- of ballastlaag voor de plaatfundering in. Verdicht vervolgens het oppervlak met een trilplaat en breng isolatie aan. Leg hier vervolgens het dekzeil overheen en versterk het oppervlak indien nodig met een stalen mat.
Opmerking: Deze stappen zijn vooral belangrijk voor het storten van de plaatfundering, omdat de fundering bestand moet zijn tegen grotere belastingen.4Mengen van beton

- Inclusief weersvoorspelling
- mengbeton
- Let op de mengverhoudingen
Zo wordt het gedaan
Voordat je het beton mengt, controleert je de weersvoorspelling voor de komende dagen. Het weer moet enkele dagen droog en vorstvrij zijn voordat het beton wordt gestort en uitgehard.
Meng het beton in een mortelbak, kruiwagen of betonmolen, afhankelijk van de hoeveelheid. Belangrijk: Let op de mengverhouding tussen cement en water volgens de aanwijzingen van de fabrikant.5Beton storten

- Beton gelijkmatig gieten
- Besteed aandacht aan holtes
Zo wordt het gedaan
Vul nu het beton gelijkmatig in de put, de gaten of de fundering met behulp van een kruiwagen tot op de vloer. Zorg ervoor dat alle spouwen worden opgevuld.6Betoneren

- Het verdichten van de fundering met schoppen
- luchtbellen laten ontsnappen
Zo wordt het gedaan
De fundering wordt verdicht door de betonmassa licht te tikken met een spade. Tijdens dit proces ontsnappen de kleinste luchtbellen uit het beton. De fundering wordt sterker en duurzamer.7Harding van de fundering

- Laat het beton een tot twee dagen uitharden
- Beschermen tegen regen met dekzeil
- Om de twee dagen water bij hoge temperatuur
Zo wordt het gedaan
Na het verdichten heeft het beton ongeveer één tot twee dagen nodig om uit te harden. Na twee tot drie weken kan hij volgeladen worden. Volg de instructies van de fabrikant voor de exacte droogtijd. Dek de vers gegoten fundering af met een dekzeil om deze te beschermen tegen regen. Als het erg warm is, geef het beton om de twee dagen een beetje water om te voorkomen dat er tijdens het drogen scheuren in het beton ontstaan.
Zodra de fundering volledig is uitgehard en belastbaar, kunt je beginnen met je verdere bouwproject.
Wat je nodig hebt voor je project
- Cement
- Sjaalborden
- Grind
- Zeildoek
- Versterking
- Waterpas
- Schoppen
- Kruiwagen
- Mortelemmer
- Betonmixer