Huis

Gelijmde tegels verwijderen

Als de badkamer of keuken aan renovatie toe is, moeten vaak oude gelijmde tegels tegels worden verwijderd. Deze gids laat zien hoe je kunt handelen zonder de ondergrond te beschadigen.

Hoe kun je gelijmde tegels verwijderen?

Meestal voldoet het oude tegelpatroon niet meer aan de huidige ontwerpeisen en zijn de smaak of de afzonderlijke tegels met de tijd gebroken. Het overgieten van de oude tegels met nieuwe is niet altijd een goede oplossing, omdat oude tegels vaak geen draagkrachtige ondergrond bieden. Bovendien krijgt je een onaantrekkelijke en hoge wandconstructie van twee lagen.

In ieder geval is de betere methode om de oude tegels te verwijderen voordat er nieuwe worden gelegd. De te verwijderen tegels kunnen ofwel met tegellijm zijn gelegd ofwel direct in het mortelbed zijn gelegd. Dit laatste betekent meer werk voor u, omdat je een vlakke en dragende ondergrond moet creëren voordat de nieuwe tegels kunnen worden gelegd.

Tape eerst het gebied rond de tegels en maak de eerste tegel los op een holle punt. Vervolgens kunt je de resterende tegels en de tegellijm verwijderen om het oppervlak in de volgende stap glad te strijken. Nu is het oppervlak klaar voor nieuwe tegels of andere wandbekleding. plan en ontwerp je badkamer met de badkamerplanner Als je hulp nodig heeft bij het ontwerpen van je badkamer, laat de OBI-badkamerplanner je dan gratis adviseren.

Oude gelijmde tegels verwijderen

Draag altijd een veiligheidsbril, een stofmasker en handschoenen tegen stof en splinters bij het verwijderen van oude tegels. Zorg voor een goede ventilatie tijdens het werken.

Tape aangrenzende ruimten ter bescherming tegen bouwstof

Nadat je de te renoveren ruimte heeft leeggemaakt, sluit je de aangrenzende ruimtes goed af met schildersfolie en afplaktape, zodat er geen bouwstof kan binnendringen.

Tip: plak ook gevoelige installaties zoals schakelaars of stopcontacten af om te voorkomen dat er vuil binnendringt en u per ongeluk in de open elektrische installatie terechtkomt.

Klop op de gelijmde tegels om holle plekken te vinden

Klop met een schroevendraaier tegen de muur. Zodra je een holle plek raakt, hoor je een gedempt geluid. Gebruik een knuppelhamer of hamer en een platte beitel om de eerste tegel te verwijderen.

Verwijder de gelijmde tegels met een hoek van 45 graden

Zowel kleine vlakken als rand- en hoekstukken worden met hamer en beitel bewerkt, grotere vlakken met een elektrische breeuwhamer. Breng de beitel of hamer met vlakke beitel altijd onder een hoek van ca. 45° aan. Als je te vlak aanbrengt, versplintert de tegel, als je te steil aanbrengt, wordt de ondergrond beschadigd.

Natuurlijk kunnen ook individuele, gebroken tegels worden vervangen. Verwijder de voeg rond de tegel met behulp van een multigereedschap met freeshulpstuk. Sla dan een gat in het midden van de tegel. De voeg moet volledig vrij zijn, zodat de druk niet wordt overgedragen op de omliggende tegels.

Nu kunt je de tegel van binnen naar buiten verwijderen met een hamer en beitel. Maak vervolgens de ondergrond schoon, breng tegellijm aan en breng de nieuwe tegel aan.6Het verwijderen van oude tegellijm en het gladstrijken van de ondergrond

Verwijder de resterende tegellijm

Verwijder de resterende tegellijm met een vlakschuurmachine. Als er een oud mortelbed onder de tegels ligt, moet je deze eerst egaliseren met een egalisatiemiddel of een pleister voor het gladstrijken van de muur voordat nieuwe tegels kunnen worden gelijmd. Het verwijderen van oude tegels brengt veel inspanning en lawaai met zich mee. Met een consciëntieuze voorbereiding – vooral bij het tapen – kunt je veel extra werk besparen bij de volgende schoonmaakbeurt.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.