Lockpicking

Geschiedenis van Lockpicking

geschiedenis_lockpicking
Geschreven door Wim van Dam

Sinds dat sloten bestaan, zijn er altijd mensen geweest die geïntrigeerd waren door de werking van sloten. Over de jaren heen zijn er heel wat unieke systemen bedacht met uitzonderlijk vernuftige technieken.

Het is daarom redelijk apart dat het oudste slot systeem dat tot nu toe bekend is, redelijk vergelijkbaar is met het momenteel meest gebruikte slot systeem ter wereld!
 

oudste-slot-egypte          cilinderslot

 

Zie je de overeenkomst? :-)

De afbeelding links laat zien hoe een slot systeem van 4000 jaar geleden werkt. De Egyptenaren gebruikten deze sloten voor het beveiligingen van diverse tempels. De afbeelding rechts is een simpel cilinderslot die je vandaag de dag in bijna elke voordeur tegenkomt.

 

Hoe oud is lockpicking?

Lockpickers bestaan eigenlijk al zo lang als dat sloten zijn. Sloten moeten namelijk bedacht, gemaakt en getest zijn geweest. Naar mijn mening gaat het dan om lockpickers. Mensen die geïntrigeerd zijn door het mysterie van sloten, deze op de proef stellen en kijken naar hoe het beter kan.

Lockpicking is vanwege de gevoelige aard van sloten altijd een geheimzinnige bezigheid geweest. Mensen vertrouwen vaak veel van hun materiële eigendommen en zelfs persoonlijke veiligheid aan slot toe. Dus het is helemaal niet zo vreemd dat mensen hier voorzichtig mee willen zijn.

 
lockpicking-geschiedenis

Een van de eerste keren dat lockpicking bekend werd was rond 1800 toen er steeds meer openbare wedstrijden in opkomst waren. Slot fabrikanten maakten reclame voor een bepaald type slot door een hoge beloning uit te rijken wanneer het iemand lukte om het slot open te krijgen. Slot fabrikanten gingen er allemaal vanuit dat hun slot onverslaanbaar was en reageerde vaak eerder geïrriteerd dan belonend wanneer iemand hun slot open kreeg.

Daarna heeft het bijna 100 jaar geduurd voordat lockpicking weer aan het licht kwam. Begin 1990 werden er steeds vaker beveiliging conferenties opgestart. Hierbij was vooral het verslaan van digitale beveiligingssystemen erg populair. Vanuit deze een nieuwsgierigheid gingen hackers zich ook steeds meer richten op fysieke beveiligingssystemen zoals sloten en kluizen. Deze conferenties werden de basis voor een grote gemeenschap van lockpickers en fysieke beveiliging experts. Veel van deze mensen zijn ook dezelfde mensen die de locksport gemeenschap hebben opgezet.

Chaos-CommunicationIn 1996 gaven Steffen Wernéry en zijn vriend Juergen Dreessman een lezing over lockpicking op de 1996 Chaos Communication Congress, een Duitse security conferentie. Een jaar later was de Sportsfreunde der Sperrtechnik geboren ook bekend als de SSDeV. De eerste gevestigde locksport groep, in Hamburg, Duitsland. SSDEV hield de eerste locksport wedstrijd in 1997, genaamd The German Open (“Die Deutschen Meisterschaften” in het Duits).

In de jaren die volgden werd The Open Organisatie van Lockpickers (toool) opgericht in Nederland. Toool werd al snel een invloedrijke groep, een van de eerste groepen die informatie met betrekking tot de bumpkey publiceerde en begon samen te werken met Europese slot fabrikanten om beveiligingsproblemen te voorkomen. In 2004 ontmoette Eric Michaud met Barry Wels op het HOPE (Hackers on Planet Earth Conference) en met een anonieme mede-oprichter hebben zij de eerste stappen gezet voor toool US.
 

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

Leave a Comment