Klussen

Gestabiliseerd zand

Dunne tegels en keitjes hebben een stabieler ondergrond nodig, om de verharding de benodigde fundering te geven is een gestabiliseerd zandbed maken nodig.

Keitjes zijn in allerlei soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Ze zijn bij uitstek geschikt om voor wat afwisseling in de tuin te zorgen. Grotere vlakken van bijvoorbeeld betontegels geven al snel een eentonig beeld. Dat wordt eenvoudig onderbroken als u hier en daar wat tegels weghaalt en er keitjes voor in de plaats legt. U kunt met keitjes natuurlijk ook grotere oppervlakken bestraten.

Het is verstandig om al bij stap 1 van deze klus rekening te houden met het afschot van het terras. Deze moet 1 centimeter per strekkende meter bedragen. Het afschot loopt van het huis af, als het terras aan uw woning grenst. Volg deze beproefde methode: markeer de hoogte van het terras aan de hoogste kant van het terras op de piketten. Nu meet u de lengte van het terras. Het aantal meters dat u meet, verandert u in centimeters. Vijf meter wordt dus vijf centimeter. De piketten aan de laagste kant van het terras markeert u dat aantal centimeters lager dan de piketten aan de hoogste kant. In dit voorbeeld markeert u de piketten aan de lage kant van het terras dus vijf centimeter lager. Het terras komt dan uitstekend op afschot te liggen.

Stap 1
Zet de omtrek van het terras met piketten en touw uit. Verwijder eventuele planten en boomwortels uit de Geef de hoogte van het toekomstige terras met grond, streepjes aan op de piketten.

Houd rekening met het afschot en let bij stap 6 op, dat u het randmateriaal op ditzelfde afschot stelt.

Stap 2
Verwijder eventuele planten en boomwortels uit de grond.

Stap 3
Verwijder de losse bovenlaag van 15 cm tot de stabieler ondergrond is bereikt. U herkent de onderlaag aan de lichtere kleur van het zand.

Stap 4
Bedek de onderlaag indien nodig met stabilisatie matten.

Stap 5
Breng op de stabilisatiematten een laag scherpzand aan van ongeveer 12 cm dik. Dit is het zandbed waarop de klinkers/tegels worden gestraat.

Stap 6
Nu het zandbed is aangebracht, gaat u eerst voor de opsluiting van het terras zorgen. In dit geval worden daarvoor betonbandjes gebruikt. Graaf een geul rondom het toekomstige terras. De geul moet diep genoeg zijn om het randmateriaal te bevatten. Als u betonbandjes gebruikt, bereikt u het mooiste resultaat als u ervoor zorgt dat ze een paar centimeter lager uitkomen dan de klinkers/tegels van het terras. U kunt de bandjes dan eenvoudig wegwerken met grond van een aanliggend plantvak.

Stap 7
Zet het randmateriaal goed vast en controleer of het overal goed op afschot ligt. Bekijk stap 1 nog eens voor het aanbrengen van het juiste afschot.

Stap 8
Nu wordt het geheel (ondergrond, evt. matten en zandbed) goed aangedrukt met de wals of de trilplaat. Daarmee voorkomt u dat het terras later verzakt door zwakke delen in de ondergrond. Doet u dit zorgvuldig, dan heeft u na deze stap een harde en al tamelijk goed geëgaliseerde ondergrond, die bij de volgende stappen volkomen recht wordt gemaakt.

Stap 9
U heeft bij de vorige stappen voor een stevige zandbed gezorgd. Dat gaat u nu extra stevigheid geven, zodat u een gestabiliseerd zandbed krijgt. Strooi eerst een dun laagje cement gelijkmatig over het zandbed.

Stap 10
Gebruik de hark om het cement door de bovenlaag van het zandbed te krijgen. Als het terras straks gelegd is, zal dit cement na enkele dagen keihard zijn geworden. Nu is het echter nog prima te bewerken, zodat u nog tijd genoeg heeft om het gestabiliseerde zandbed af te reien. Eenmaal af gereid kunt verder met de afwerking…

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

Leave a Comment