Huis

Gootsteen diep verstopt? Probeer dit!

Gootsteen verstopt en niets helpt? Er zijn tal van mogelijke oorzaken voor verstopte afvoer in de keuken of de badkamer. Als de leidingen lange tijd niet zijn gereinigd, kan het zijn dat je gespecialiseerde bedrijven moet inhuren om de klus te klaren.

Hoe ontstop je een diep verstopte gootsteen?

Huishoudelijke middelen slagen er vaak in om het verstopte afvalwater te bevrijden. Alleen in het geval van echt diepe verstoppingen moet een chemische reiniger worden gebruikt. Als dit niet voldoende is, kunt je de afvoer van het vuil mechanisch reinigen met een ontstoppingsveer.

Huishoudelijke middeltjes voor het ontstoppen van de gootsteen

Baking soda helpt bij vele soorten opstoppingen in combinatie met azijn kan het zelfs diep verstopte gootstenen reinigen. Giet hiervoor 4 eetlepels bakpoeder in de afvoer en voeg ongeveer 100 ml azijn toe – door toevoeging van tafelzout kunt je het reinigende effect nog versterken. Let in ieder geval op de hoeveelheidsverhouding van azijn en bakpoeder. Je hoort nu waarschijnlijk een borrelend geluid. Als dit is vervaagd, spoel dan met water en idealiter is de verstopping opgelost.

Chemische de gootsteen ontstoppen

Chemische ontstoppers hebben voor- en nadelen bij de afvoerreiniging: ze lossen vet- en vuilafzettingen effectief op, maar vervuilen het afvalwater meestal aanzienlijk. Volg bij het gebruik van chemische reinigingsmiddelen altijd strikt de gebruiksaanwijzing en zorg ervoor dat je geen chemische dampen inademt en goed ventileert. Na de aangegeven belichtingstijd lost de verstopping van de afvoer meestal moeiteloos op. Je kunt echter ook helpen met hardnekkige afzettingen met een zuignap.

De gootsteen ontstoppen met de rubberen zuignap ontstopper

Voordat de zuignap wordt gebruikt, moet je een paar liter warm water in de gootsteen of het bad laten lopen. Zorg ervoor dat het rubberen deel van de zuignap volledig bedekt is met water en sluit de overloop af door een doek in de opening te stoppen.

Met behulp van krachtige pompbewegingen kunt je een snelle wisseling maken tussen hoge en lage druk in de pijpleiding. Hierdoor worden afzettingen losgemaakt, die vervolgens deels in de riolering afvloeien en deels naar boven worden gepompt.

Pomp tot het water ongehinderd kan wegstromen en grove vuildeeltjes kan opvangen, bijvoorbeeld met toiletpapier. Als de afvoerverstopping niet of niet volledig kan worden verwijderd, kunt je de sifon uit de gootsteen verwijderen en reinigen.

Sifon reinigen

Als je al tevergeefs heeft geprobeerd de verstopping te verwijderen met de zuignap of als er haar in de afvoer zit samen met vet- en zeepresten, moet je de sifon verwijderen en reinigen. Plaats eerst een emmer onder de hevel om het water uit de afvoer op te vangen.

Maak dan de twee kartelmoeren los. Als dit in eerste instantie niet mogelijk is vanwege kalkafzetting, doe dan een in azijn gedrenkte doek om de schroef heen en laat deze een beetje inwerken. Uiterlijk dan moeten de noten zonder veel moeite kunnen worden losgemaakt.

Reinig nu het verwijderde gebogen deel met een flexibele draadborstel of een flessenreiniger en controleer ook de vaste delen van de pijp bij de gootsteen en de afvoer op eventuele vervuiling.

Gebruik bij diepe verstopping een ontstoppingsveer

Als de afvoer bij de wastafel, kuip of douche geblokkeerd is, helpt een ontstoppingsveer. Dit werkt door middel van een stevige draad met een spiraal aan het eind – opgewikkeld op een slinger.

Steek de ontstoppingsveer in de afvoer en begin, als er weerstand is, met het draaien van de slinger om de vuile plug vast te pakken. Draai vervolgens de draad weer aan om het vuil uit de afvoer te verwijderen en spoel het af met water. Een waterstroom kan helpen als de gootsteen horizontaal wordt afgevoerd.

Voorkom een verstopping van de gootsteen

Tegen slechte geuren met zelden gebruikte sifons helpt het vaak om ze af en toe door te spoelen. Je kunt ook verstopping van de afvoerkanalen voorkomen door gebruik te maken van afvoerzeven die het vuil opvangen voordat het in de leidingen kan komen.

In de meeste gevallen kunnen verstopte afvoerkanalen met eenvoudige middelen weer vrijgemaakt worden. Maar de meest effectieve manier is om preventieve maatregelen te nemen en het vuil zoveel mogelijk uit de buurt van de leidingen te houden vanaf het allereerste begin. Dit bespaart je werk aan de afvoerbuizen en mogelijk zelfs de dure inzet van een vakman.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.