Huis

Grote gaten vullen in een muur

Deze instructies laten je zien hoe je zelf grote gaten in een muur kunt vullen: Alles over de keuze van de juiste vulstof, de juiste menging en de geschikte vultechniek.

Hoe kunnen grote gaten in een muur gevuld worden?

Meestal worden plafonds en wanden gevuld om kleine beschadigingen te herstellen wanneer er nieuwe elektrische kabels onder de pleister worden gelegd of wanneer er nieuwe gipsplaten worden geĆÆnstalleerd.

Bij het vullen van droge bouwmuren, bijv. gipskartonplaten, dient de vulstof over het gehele oppervlak te worden verdeeld en eventuele oneffenheden zo goed mogelijk te worden geƫgaliseerd om een gelijkmatig oppervlak te verkrijgen. Bij een beschadigde oppervlakte van meer dan een vierkante meter is het beter om de muur opnieuw te bepleisteren.

Welk vulmiddel is de juiste?

Voordat je plafonds en muren vult, selecteert je de juiste vulstof.

Kant en klare vuller

Omdat kant-en-klare vulstof door de verdamping van het watergehalte verhardt, kan deze het beste in dunne lagen worden aangebracht. Afgewerkte vulstoffen zijn vooral geschikt voor kleinere herstelwerkzaamheden zoals het opvullen en gladstrijken van kleine gaatjes en scheurtjes.

Vullingen in poedervorm

Vullingen in poedervorm worden verdeeld in interne vulstoffen op basis van gips of externe vulstoffen op basis van cement. De stopverf op basis van gips is geschikt voor alle oppervlakken in het interieur. Omdat gips pH-neutraal is, is het geschikt voor alle materialen en verkleurt het niet tijdens het latere behangen. De binnenste plamuur verdraagt echter geen vocht.

Om deze reden wordt cementhoudend egalisatiemiddel gebruikt in natte ruimtes, bij het repareren van vloeren en in buitenruimtes. De buitenste plamuur is ongevoelig voor vocht en vocht, maar ook voor stoten en krassen.

Vooral voor het opvullen van grotere gaten, scheuren of oneffenheden kunt je poedervuller gebruiken. Deze stopverf verhardt zonder te barsten, zelfs in dikkere lagen. Zodra je de juiste vulstof hebt gekozen, mengt je deze volgens de instructies.

Als je daarentegen uitzettingsvoegen wilt sluiten, bijvoorbeeld tussen houtskeletbouw en gipskarton, kunt je het beste acryl gebruiken. De verbinding is dan ook bestand tegen lichte bewegingen van de bouwonderdelen, bijvoorbeeld door temperatuurschommelingen.

Voor voegen in vochtige ruimtes zoals badkamers of keukens is siliconen geschikt vanwege de waterafstotende eigenschappen. Bij het opnieuw voegen van badkamer tegels is het handig om eerst de oude voegen volledig te verwijderen.

Bereid het gat in de muur voor op het vullen

Wees voorzichtig tijdens de voorbereidende werkzaamheden en controleer altijd of het omringende oppervlak voldoende stevig is alvorens te bepleisteren en te vullen. Als het pleisterwerk aan de randen al aan het afbrokkelen is, verwijder dan de losse plekken en bepleistering of vul deze plekken tegelijkertijd op. Een gladde ondergrond is vooral belangrijk als je de muren later wilt behangen.

Verwijder alle losse stukjes uit het gebied dat je wilt vullen. Dek objecten en oppervlakken in de kamer af met schildersfolie en afplaktape.

Spijkers, schroeven en deuvels verwijderen

Verwijder spijkers, schroeven en pluggen van het plafond en de wanden. Schroef indien nodig de pluggen in en trek ze met een ruk uit de muur met behulp van een tang.

Scheuren en grotere oppervlakken moeten eerst worden geveegd en indien nodig opnieuw worden gestofzuigd. Gebruik een geschikte stofzuiger. Verwijder losse pleisters aan de randen van de werkplekken. Breid de fijne scheurtjes iets uit zodat de vuller later volledig in de scheur kan worden verdeeld.

Gebruik een kwastje of vochtige doek om de muur of het plafond licht te bevochtigen om stof te binden. Bereid sterk absorberende, poreuze, zanderige of kalkhoudende oppervlakken met een diepe penetratie voor het vullen.

Mengen van de vulstof

Meng de poedervulstof met water voor gebruik. Ga in de regel als volgt te werk: Vul de gipskop of mortelemmer tot tweederde vol met water. Zet het water altijd eerst in. Giet er dan het vulpoeder op een druppelende manier in.

Neem de instructies van de fabrikant voor de hoeveelheid in acht. Laat het mengsel even rusten. Dan roert je zich grondig. Voor grotere hoeveelheden kan een boormachine met een garde bovenop of een mortelroerder worden gebruikt om te mengen.

Roer het mengsel iets te dik en verdun het later met water. Als het later dikker wordt, zullen zich klonten vormen. Let op de insteltijd: Meng alleen zoveel vulstof als je in de gegeven tijd kunt gebruiken. Vuller die al is ingesteld, mag niet opnieuw worden verdund met water.

Vullen van grote gaten en scheuren in de muur

Vul kleine gaatjes en scheurtjes op met een schildersplamuur en een kant-en-klaar mengsel. Een stopverf op basis van acryl is hiervoor geschikt. Werk de compound zo ver mogelijk in het gat totdat deze is opgevuld.

Maak vervolgens het oppervlak glad met de spatel. Het gladmaken werkt bijzonder goed als je met een flexibel gereedschap werkt. Vermijd bij het vullen van grotere gaten holtes door voorzichtig van binnenuit te werken.

Gebruik bij het vullen van grovere spleten stopverf voor het mengen. Allereerst moet het aangrenzende gips goed worden bevochtigd, zodat de verbinding beter bindt.

Breng het mengsel met een spatel in de scheur aan. Maak na het vullen het oppervlak glad. Nadat de vulstof is uitgehard, indien nodig, een extra scheurtape van glasvezel verlijmen.

Om grote oppervlakken op wanden of plafonds te repareren, brengt je in een eerste werkstap de egalisatiemassa ruwweg met een oppervlaktespatel aan. Deze stap kan kriskras worden gedaan.

Maak vervolgens het gebied glad door het oppervlak in een halve cirkel van onder naar boven met de oppervlaktespatel glad te strijken. Breng alleen lichte druk aan om een gelijkmatig oppervlak zonder inkepingen te verkrijgen.

Bij het gladstrijken van gipskartonplaten kan het nodig zijn om gaas- of scheurverbanden te verstevigen. Volg de instructies van de fabrikant.

Verwijder de laatste oneffenheden

Zodra de wand- of plafondvuller droog is, schuurt je het oppervlak met fijn schuurpapier of een schuurspons. Hierdoor worden eventuele resterende oneffenheden weggenomen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.