Lockpicking

Lockpicking: een goede manier om je hersenen te trainen

lockpick-puzzle (1)
Geschreven door Wim van Dam

Er zijn steeds meer mensen die lockpicking beoefenen als sport. Als geoefende lockpicker zijn er zelfs toernooien waar je aan mee kunt doen, gegeven door de organisatie Toool (The Open Organisation Of Lockpickers). Lockpicken kun je zien als het oplossen van een puzzel. Deze sport is dan ook heel goed voor het trainen van je hersenen. 

Nieuwe hersenverbindingen

Er zijn verschillende redenen om actief te werken aan de gezondheid van je hersenen. Zo ben je op latere leeftijd mogelijk minder vatbaar voor geheugenproblemen die kenmerkend zijn voor dementie. Ook zorg je ervoor dat jouw hersenen flexibel blijven door bepaalde activiteiten te doen. Hierdoor worden niet alleen de huidige verbindingen in de hersenen sterker, maar worden er ook nieuwe verbindingen gecreëerd. 

Een ander groot voordeel van het trainen van je hersenen, is dat je beter je focus kunt bewaren. Hierdoor kun je makkelijker geconcentreerd werken en verhoog je de tijd dat je je kunt focussen. Dit komt zowel op je werk als in je privéleven goed van pas! Op het moment dat je geheugen soepel werkt versnellen ook de denkprocessen. Je hersenen hebben als het ware sneller toegang tot opgeslagen informatie.

Beter onthouden

Doordat lockpicking erg lijkt op puzzelen, kun je met deze sport jouw geheugen trainen. Heb jij altijd moeite met het onthouden van namen en gezichten? Dit zou wel eens verleden tijd kunnen zijn als je lockpicking oppakt als hobby. Ook spelletjes als sudoku’s, memory, doorlopers en kruiswoordraadsels kunnen je helpen bij het trainen van je geheugen. 

In dit geval geldt echt: rust roest. Wanneer je jouw geheugen niet gebruikt verslechtert het. Volgens geheugentrainers is het al voldoende om dagelijks een paar minuutjes te oefenen om zo de hersenen scherp te houden. 

Brainfood

Door de juiste voeding gaan je hersenen beter presteren. Er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen de hersenfunctie aantasten of ontregelen, waaronder het gebruik van alcohol en sigaretten. 

Volgens Roanne van der Meij, voedingsspecialist en medewerker van het SUPPLEMENTguide-informatieportaal, houden vette vis, noten en groenten de hersenen in topconditie. Vette vis bevat onverzadigde vatten, dit zijn zo ongeveer de belangrijkste bouwstenen voor het brein. Ook noten, voornamelijk walnoten, bevatten onverzadigde vetten die lijken op omega-3-vetten. 

Jezelf blijven uitdagen

Daarnaast is het gewoon erg leuk om wat nieuws te leren. Zo kun je jezelf altijd blijven uitdagen. Het geeft echt een kick als je jouw eerste slot hebt opengebroken met een lockpick of zelfs een paperclip of haarspeldje. Je denkt misschien dat dit alleen maar gebeurt in de film, maar met een beetje training en veel geduld kun je dit zelf ook leren!

Er zijn heel wat verschillende sloten om te kraken. Wij raden het aan om altijd te starten met een slot dat je verder niet nodig hebt, voor het geval je schade aanbrengt aan het slot. Heb je tips nodig? Dan kan ons lockpicking handboek je goed op weg helpen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

Leave a Comment