Huis

Hoe vaak moet je een koelkast schoonmaken?

Om te voorkomen dat er onaangename geuren, schimmels of ziektekiemen in je koelkast ontstaan en om te voorkomen dat het opgeslagen voedsel bederft, moet de koelkast regelmatig en grondig worden gereinigd. We leggen uit hoe dit moet en welk product het meest geschikt is voor welk doel.

Hoe vaak maak je een koelkast schoon?

Iedereen weet dat het eten na een tijdje bederft. Dit komt vooral door micro-organismen aan het oppervlak van het voedsel, maar ook door licht, zuurstof en vocht. Daarom zetten we zuivelproducten, worstjes en co. in de koelkast om ze langer te laten meegaan.

Veeg je koelkast elke 4 tot 6 weken grondig af om de verspreiding van ziektekiemen in een vochtige koelkastomgeving te vertragen en onaangename geuren te voorkomen. Minstens twee keer per jaar moet je je koelkast volledig schoonmaken. Vergeet niet de achterwand te reinigen en het vriesvak te ontdooien. Zo zorgt je voor meer hygiëne in de koelkast, voorkomt je de verspreiding van schimmels en ziektekiemen en beschermt je zich tegen geuren.

Voorbereiding van de koelkast voor het schoonmaken

Schakel voor elke reiniging met water je koelkast uit en trek de stekker uit het stopcontact. Maak dan de koelkast helemaal schoon. Indien nodig kunt je je voedsel in de kelder, op het balkon of in een koelbox bewaren. Dit geldt vooral voor bederfelijke voedingsmiddelen, zoals rauwe vis.

Het is daarom een goed idee om te wachten op een goede tijd wanneer het niet te warm is en je niet te veel gevoelig voedsel in de koelkast hebt. Verplaats het apparaat van de muur om de achterkant van de koelkast schoon te maken – als je geen ingebouwde koelkast heeft.

Vervolgens kunt je met een stofzuiger of handstofzuiger het metalen rooster aan de achterzijde opzuigen. Als de achterwand ook een afvoeropening voor het condenswater heeft, kunt je deze het beste reinigen met een wattenstaafje.

Het schoonmaken van de binnenkant van de koelkast

Verwijder alle bewegende delen, d.w.z. planken en laden, uit de koelkast. Deze kunnen het beste worden gereinigd in de gootsteen met een spons of doek en warm water met een conventioneel schoonmaakmiddel. Droog ze voorzichtig. Bij sommige modellen kunt je ook losse onderdelen in de vaatwasser plaatsen. Lees de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant van de koelkast.

Veeg de binnenwanden van de koelkast af met een doek. Gebruik geen schuursponzen of sterke reinigingsmiddelen bij het schoonmaken. Soms wordt azijnschoonmaakmiddel aanbevolen, maar deskundigen adviseren het af te raden omdat het het plastic kan beschadigen en de afdichtingen poreus kan maken. Een speciaal desinfectiemiddel is ook niet nodig. Het beste is om een zwak alkalische allesreiniger voor de keuken te gebruiken, en helder water met een scheutje citroensap is geschikt voor het opvegen als dat nodig is. Vergeet niet de afdichtingen te reinigen, want vuil kan zich hier bijzonder snel afzetten.

Elimineer en voorkom geuren in de koelkast

Als er een onaangename geur in de koelkast hangt, moet je deze bijzonder grondig reinigen, waarbij je vooral moet letten op depressies, groeven en andere moeilijk bereikbare hoeken. Om deze gemakkelijker te bereiken, kunt je het water met de reiniger ook in een spuitflesje gieten. Cosmetica of de chemisch behandelde schil van citrusvruchten kunnen ook geuren veroorzaken.

Laat de koelkast na het schoonmaken voor langere tijd leeglopen. Als de koelkast voor langere tijd is uitgeschakeld, moet deze enigszins open worden gelaten. Zorg er ook voor dat het condenswater altijd ongehinderd kan afvloeien.

Overigens kun je geuren neutraliseren door een kleine kom koffiepoeder of bonen, een halve citroen met een beetje zuiveringszout, een halve appel of een aardappel in je koelkast te zetten.

De koelkast goed inruimen

Nadat je de planken weer in de koelkast hebt geplaatst en het apparaat hebt ingeschakeld, kunt je je voedsel weer in de opslagruimte plaatsen. Trouwens, je koelkast mag niet te vol of te leeg zijn: Als het minstens twee derde vol is, bespaart je energie. Toch moet de lucht nog steeds kunnen circuleren tussen het voedsel.

Zorg er bij het opbergen van spullen ook voor dat je koelkast verschillende koude zones heeft. Zuivelproducten, sauzen of bereide gerechten horen in het warmere gedeelte bovenaan (5 tot 7 °C), terwijl vers vlees, vis en worst in het koudere gedeelte (0 tot 4 °C) horen. Er zijn aparte compartimenten voor groenten en fruit, ook in het onderste gedeelte. Bewaar snel bederfelijk of sterk ruikend voedsel in schone, gemakkelijk te sluiten kunststof blikken.

Kijk hier eens naar: Sommige dingen horen niet in de koelkast thuis: Het is algemeen bekend dat thee, pasta, rijst, uien of knoflook niet in de koelkast bewaard mogen worden. Maar ook voor zuidelijk fruit zoals bananen en mango’s en voor groenten uit zuidelijke streken, zoals tomaten, courgettes of paprika’s, is het te koud in de koelkast. Zoek een droge en koele plek in de keuken of bijkeuken. De optimale temperatuur voor deze producten is 13 °C.

Als je koelkast regelmatig en grondig wordt gereinigd, wordt het risico op geurtjes en ziektekiemen verminderd. Een zorgvuldige reiniging is echter niet de enige manier om je koelkast optimaal te benutten. De juiste sortering van je voedsel zorgt ook voor hygiëne en kan de houdbaarheid verlengen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.