Huis

Hoogpolig vloerkleed reinigen

Vandaag gaan we het hebben over hoe je hoogpolige vloerkleden zorgvuldig en grondig kunt reinigen, welke reinigingsmiddelen je kunt gebruiken en wanneer nat reiniging de moeite waard is.

Hoe maak ik een hoogpolig vloerkleed schoon?

Hoogpolige vloerkleden zien er buitengewoon uit, verspreiden een gezellige sfeer en voelen heerlijk luchtig aan. Om het zo te houden, maakt je je vloerkleed regelmatig schoon. Houd grof vuil en stof uit de buurt van het vloerkleed door het minstens eenmaal per week grondig te stofzuigen. Als er vlekken in het hoogpolige vloerkleed zitten, verwijder deze dan onmiddellijk met water en een doek. Let op dat je niet te hard wrijft of borstelt – dit zal het vloerkleed beschadigen. Voor hardnekkige, gedroogde vlekken kunt je gebruik maken van vlekken verwijderaar of vloerkleedschuim. In dit geval is het echter essentieel om de instructies van de fabrikant op te volgen en het reinigingsmiddel op een onopvallende plaats op het vloerkleed te testen op compatibiliteit.

Van tijd tot tijd moet het hoogpolige vloerkleed intensief of nat worden gereinigd. Idealiter wordt dit uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Als het een klein, handig vloerkleed is, kunt je het ook in de badkuip of in de wasmachine wassen.

Hoogpolige vloerkleed

Wanneer vloerkleden lekker pluizig aanvoelen, hebben ze dit te danken aan hun pool. De pool bestaat uit losse vezels die loodrecht op het onderweven staan en kan in lengte variëren afhankelijk van het vloerkleed. Een poolhoogte (vezellengte) van minder dan 1,5 cm wordt een kort poolvloerkleed genoemd, tussen 1,5 en ca. 5 cm poolhoogte wordt een hoog poolvloerkleed genoemd en bij een poolhoogte van meer dan 5 cm een lang poolvloerkleed. Hoe hoger de pool, hoe pluiziger het vloerkleed meestal aanvoelt. Het reinigen van hoogpolige en hoogpolige vloerkleden is echter iets complexer dan het reinigen van kortharige vloerkleden.

Basis vloerkleedreiniging

Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk van je hoogpolig vloerkleed kunt genieten, dient je het regelmatig te reinigen. In de loop van de tijd komt er steeds meer vuil en stof uit de lucht in het vloerkleed terecht. Je kunt dit effectief tegengaan door minstens één keer per week grondig te stofzuigen.

Als je vloerkleed transporteerbaar is en niet te groot, kunt je het af en toe op een vloerkleedstang – of op een schommelframe of iets dergelijks – uitkleden. Als het vloerkleed aan de vloerkleedstang hangt, maak dan van de gelegenheid gebruik om de vloer onder het vloerkleed te zuigen en veeg deze zo nodig vochtig af. Als het hoogpolige vloerkleed niet vast zit, vergeet dan niet de onderkant van het vloerkleed af en toe te stofzuigen. Om hoogpolig vloerkleed te stofzuigen, gebruikt je een gladde vloerkleed mondstuk, zodat er geen afzonderlijke vezels worden uitgeborsteld.

Vlekverwijdering & huismiddeltjes voor vloerkleed reiniging

Vlekken in je hoogpolig vloerkleed moeten indien mogelijk onmiddellijk worden verwijderd. Hoe langer je wacht met schoonmaken, hoe minder kans je hebt om de vlek te verwijderen zonder blijvende sporen achter te laten. Het is belangrijk dat je je vloerkleed voorzichtig behandelt: Wrijven of borstelen en agressieve schoonmaakmiddelen kunnen het vloerkleed blijvend beschadigen.

Vast, klevend vuil moet eerst voorzichtig worden verwijderd met bijvoorbeeld een lepel. Losse vuiligheid kan gewoon worden opgezogen. Dep de vloeistoffen af met een absorberende doek. Werk altijd vanaf de rand van de vlek naar het midden toe. Dep de vlek vervolgens met een vochtige doek (niet wrijven). Laat het water inwerken en dep deppen met een droge doek om het opgeloste vuil te absorberen. Herhaal deze procedure indien nodig een of twee keer.

Gebruik alleen vlekkenverwijderaar of vloerkleedschuim als het niet lukt met helder water. Dit komt omdat vlekverwijderaars en vloerkleedschuim kunnen leiden tot verkleuring van het vloerkleed. Het is daarom het beste om het effect op voorhand te testen op een onzichtbare plaats of een stuk vloerkleed. Breng vervolgens het reinigingsmiddel aan op de vlek en masseer deze voorzichtig in met een doek.

Volg bij het gebruik van vlekkenverwijderaars de gebruiksinstructies van de fabrikant en de onderhoudsinstructies van de vloerkleedfabrikant. U kunt opgeloste vervuiling oppakken met een droog gedeelte van dezelfde doek. Maak vervolgens schoon met helder water en dep de vlek droog met een keukenhanddoek.

Als alternatief voor chemische reinigingsmiddelen kunt je proberen het vloerkleed te reinigen met een onschadelijk huishoudelijk reinigingsmiddel. Vooral sneeuw, bakpoeder en scheerschuim zijn populaire huismiddeltjes. Scheerschuim wordt echter niet aanbevolen, omdat niet alle producten op zich geschikt zijn en het vloerkleed kunnen beschadigen. Bovendien kunnen er kleverige resten van scheerschuim in het vloerkleed achterblijven, die op hun beurt vuil in het vloerkleed vasthouden.

Het reinigen van het vloerkleed met sneeuw is als een zachtere natte reiniging: Het vloerkleed wordt hier niet helemaal nat. Bedek het vloerkleed met een laagje sneeuw en werk in de sneeuw met een schrobber. Daarna kun je de sneeuw gewoon uit het vloerkleed slaan.

De procedure is vergelijkbaar met baking soda: Strooi het poeder op het vloerkleed, werk het in met een schrobborstel, laat het een nacht inwerken en stofzuig het vervolgens grondig.

Tips voor intensieve en natte reiniging

Naast het regelmatig stofzuigen moeten hoogpolige vloerkleden ongeveer om de drie tot vijf jaar intensief vezeldiep worden gereinigd. De intensieve en natte reiniging van vloerkleden wordt als service aangeboden door een gespecialiseerd bedrijf – vooral voor grotere vloerkleden is dit volkomen logisch. Als je zelf een intensieve vloerkleedreiniging wilt uitproberen, kunt je de volgende tips als leidraad gebruiken.

Stofzuig het hoogpolige vloerkleed voor elke intensieve reiniging grondig. Kleine vloerkleden met een lagere poolhoogte kunnen worden gewassen in de badkuip of zelfs in uw wasmachine. Vloerkleden met zeer lange poolvezels zijn minder geschikt voor de badkuip of de wasmachine omdat ze veel water absorberen, moeilijk te hanteren zijn door hun zware gewicht en bovendien erg lang duren om te drogen. Volg in ieder geval de onderhoudsinstructies van de vloerkleedfabrikant.

Voor grotere of permanent gelegde hoogpolige vloerkleden wordt het gebruik van een vloerkleedreinigingsmachine aanbevolen. Deze machines maken gebruik van het zogenaamde sprayhextratieproces, waarbij een reinigingsvloeistof onder druk in de paal wordt gespoten en samen met het vuil weer wordt afgezogen. Als alternatief kunt je gebruik maken van een natte stofzuiger – de reinigingsvloeistof kan bijvoorbeeld met een drukspuit worden aangebracht.

Vloerkleedreiniging met een stoomreiniger is ook mogelijk voor hoogpolige vloerkleden. Aangezien de stoomreiniger zeer hete stoom onder druk spuit, is het belangrijk om het vloerkleed zorgvuldig te behandelen. Let op de instructies van de fabrikant voor het vloerkleed en de stoomreiniger, bevestig een microvezeldoekje aan het reinigingsapparaat en stel de stoomsterkte en -hoeveelheid in op het laagste niveau. Als het vuil al van het vloerkleed is verwijderd, houdt je de instelling op hetzelfde niveau.

Hoogpolig vloerkleed reinigen: Wat je moet vermijden

Hoogpolige vloerkleden zijn gevoelig en kunnen snel beschadigd raken als er niet voorzichtig mee wordt omgegaan. Vermijd daarom overmatige mechanische belasting, bijvoorbeeld door borstelen bij het stofzuigen of te hard wrijven bij het verwijderen van vlekken. Gebruik geen oplosmiddelen, zepen of detergenten bij het reinigen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.