Huis

Houten lounge stoel maken

Of het nu in de tuin of in de eetkamer is, een lounge stoel is een praktisch en decoratief meubelstuk. Als je het zelf ontwerpt en bouwt, kun je het heel goed aanpassen aan je eigen behoeften. Deze ideeën en tips helpen u bij het plannen en bouwen van een individuele lounge stoel of bank.

Hoe kun je zelf een houten lounge stoel bouwen?

Hoewel de constructie van een bank of tuinbank van model tot model verschilt, zijn de basisstappen altijd hetzelfde:

  • Voorboren van de schroefgaten
  • Schuur het hout
  • Verf de afzonderlijke onderdelen in een kleur naar keuze
  • Schroef de onderdelen van het frame aan elkaar
  • Plaats het zitvlak en, indien nodig, de rugleuning van de zitting en schroef deze vast.

De houten lounge stoel aanpassen naar je eigen behoeften

Voordat je begint met de bouw van je persoonlijke lounge stoel, is het raadzaam om een beetje planningswerk te doen. De verscheidenheid aan banken die gebouwd kunnen worden en de mogelijkheden tot personalisering zijn groot. Bijvoorbeeld, moet de houten lounge stoel:

  • Enkel- of meerzitter zijn?
  • arm- en rugleuning hebben?
  • volledig uit hout bestaan of in combinatie met andere materialen – bijvoorbeeld met metalen buizen – ontstaan?
  • opslagruimte bieden?

Het vinden van het juiste hout

Als de vorm van de lounge stoel eenmaal is gepland, is het belangrijk om het juiste hout voor de constructie te vinden. Als je een tuinbank wilt bouwen, zijn robuuste, weerbestendige houtsoorten zoals lariks, douglasspar, robinia, thermo-ash of Bangkirai geschikt.

Goedkope houtsoorten zoals vuren, grenen en sparren kunnen ook worden gebruikt in de constructie van buitenmeubilair als ze vooraf zijn behandeld met een of meer beschermende coatings. Bescherming tegen schimmelaantasting, ongedierte en UV-stralen is bijzonder belangrijk. Weerbeschermingsverf, houtbeschermingsglazuren en enkele impregnaties zijn geschikt voor dit doel.

Maar niet alleen het hout moet bestand zijn tegen het weer: De gebruikte schroeven moeten ook beschermd worden tegen corrosie, d.w.z. tegen roest. Hier zijn roestvrijstalen schroeven net zo geschikt als andere schroeven die expliciet voor buitengebruik zijn verklaard.

De juiste kleur voor je tuinbank

Wanneer je de bank of tuinbank eindelijk in elkaar heeft gezet, kunt je deze naar wens inkleuren. Als je bank bestemd is voor gebruik buitenshuis, zorg er dan voor dat je bij de keuze van de kleur de weerbestendige verf kiest, zoals bijvoorbeeld de weerbestendige verf.

Voor het aanbrengen van de verf is het raadzaam om het hout te schuren om een glad en egaal oppervlak zonder splinters te creëren. Op deze manier creëert je de basis voor een gelijkmatige toepassing van de verf. Schilder altijd eerst kruislings en dan in de lengterichting van de korrel.

Draag voor je veiligheid een mondbeschermer of ademhalingsapparaat en een veiligheidsbril tijdens het schuren en schilderen. Als je stalen elementen zoals buizen in je bank hebt geïnstalleerd, moet je deze ontvetten voordat je gaat schilderen. Spreid aceton uit op een katoenen doek en reinig de stalen elementen grondig. Draag daarbij handschoenen.

Tips en trucs voor een succesvolle lounge stoel

Bij het maken van meubels loont het vaak om met z’n tweeën te werken. Zo kan bijvoorbeeld één persoon de stukken hout in de juiste positie bevestigen terwijl de andere persoon de elementen aan elkaar schroeft. Het is ook een goed idee om de gaten voor te boren alvorens ze in elkaar te schroeven.

Alleen het hout dat de schroef volledig doordringt wordt echter voorgeboord, zodat de schroef kan worden vastgedraaid. Als je ook een stuk hout onder de voorboring plaatst, voorkomt je dat de gaten gaan rafelen.

Snel gebouwd – Pallet lounge bank

De constructie van een lounge bank uit pallets is bijzonder tijdbesparend. Hier maakt je gebruik van reeds geprefabriceerde elementen, waardoor een dergelijke constructie ook geschikt is voor beginners in de meubelbouw. Soortgelijke voordelen worden geboden door een palletbank, die zowel binnen als buiten als alternatief voor een bank kan worden gebruikt en door zijn industriële uitstraling een bijzondere charme heeft.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.