Huis

Houten trap renoveren doe het zelf

Trappen behoren tot de meest gebruikte oppervlakken in het huis. Dit is de reden waarom tekenen van slijtage in de loop van de tijd zichtbaar worden. In het geval van houten trappen kunnen gaten, krassen en krakende treden ook zelf worden gerepareerd. Deze instructies laten stap voor stap zien hoe het moet en welk materiaal of gereedschap daarvoor nodig is.

Hoe kun je zelf een houten trap renoveren?

Allereerst is het belangrijk om het type en de omvang van de noodzakelijke traprenovatie te bepalen: Zijn de treden slechts gemiddeld versleten en kraken ze hier en daar? Dan zal een oppervlaktebehandeling en eenvoudige herstelmaatregelen de trap er als nieuw uit laten zien.

Voor zwaar versleten trappen met versleten treden is een compleet nieuw gezicht aan te bevelen. Als de trap onstabiel is en op bepaalde plaatsen beschadigd is, zodat delen van de trap of de leuning vervangen moeten worden, kunt je om veiligheidsredenen het beste een specialist in dienst nemen.

Onze stapsgewijze instructies beschrijven hoe een oppervlaktebehandeling met lichte reparaties en afdichting werkt. Voor het verzegelen is ofwel trapvernis op waterbasis of een harde olie of harde wasolie geschikt.

De keuze van de olie-variant is een kwestie van smaak: geoliede trappen zien er natuurlijker uit, maar bij normaal gebruik moeten ze om de twee à drie jaar op een andere plaats worden aangebracht. Dit is echter – in tegenstelling tot lakverzegeling – ook op elk moment probleemloos mogelijk door selectief over te schilderen.

Renovatie van houten trappen

Eerst en vooral worden, indien nodig, oude vloeren, zoals linoleum-, PVC- of textielbekledingen, verwijderd. Schraap met een spatel zorgvuldig lijmresten of oude stopverf af.

Na een laatste basisreiniging schuurt je eerst de oppervlakken en randen van de treden en de platforms met een vlakschuurmachine en een 24-korrel-schuurmachine. Voor de hoeken kunt je het beste een deltaschuurmachine en schuurpapier met dezelfde korrelgrootte gebruiken. Moeilijk bereikbare plaatsen in hoeken, randen of groeven kunnen worden bewerkt met een schraper.

Hardnekkige verfafzettingen kunnen met een scherpe beitel worden verwijderd. Na het eerste grove schuren volgen nog twee passen met fijner schuurpapier. Kies hiervoor eerst een 40 korrel, dan een 80 korrel.

Draag altijd werkhandschoenen bij het uitvoeren van deze werkzaamheden en draag altijd een ademmasker bij het slijpen. Als je slijpmachine een stofzuigeraansluiting heeft, sluit deze dan aan op je stofzuiger. Als je vlakschuurmachine geen stofzuigeraansluiting of stofzak heeft, neem dan altijd even pauze om het schuurstof op te zuigen.

Reparatie van de houten trap

Grotere beschadigingen zoals deuken, grove groeven of krassen in het hout kunnen worden gerepareerd met houtreparatieplamuur. Kleinere krasjes, bijvoorbeeld op de stootborden, kunnen worden weggewerkt met houtplamuur of door ze te beschilderen met pigmenten in bijpassende kleuren.

Dunne houten wiggen helpen bij het kraken van landingen of trappen. Sla de wiggen voorzichtig met een hamer in de ruimtes tussen de planken tot er geen ruimte meer is om te bewegen. Snij overtollig hout af en schuur het gebied. Vul de resterende gaten op met houtplamuur.

Hardnekkig krakende treden kunnen worden gestabiliseerd met twee tot drie 80 tot 100 mm lange schroeven. Schroef deze ongeveer in het midden van de trap van het loopvlak in de stijger. De koppen van de schroeven worden neergelaten en afgedekt met houtreparatieplamuur.

Schuren van de houten trap

Gebruik voor het volgende fijn schuren schuurpapier met korrel 100 of 120. Moeilijk bereikbare plaatsen kunnen worden bewerkt met een deltaschuurmachine. Groeven, die ontstaan zijn tijdens het grof slijpen met een schraper of beitel, worden met de hand geslepen. Bescherm je huid met werkhandschoenen en wees vooral voorzichtig bij het fijnschuren. De oppervlakken van je trap moeten absoluut glad zijn voordat je begint met schilderen.

Een tip voor de keuze van de molen: Willekeurige baanschuurmachines zijn bijzonder geschikt voor het fijnschuren en gronderen. De gecombineerde oscillerende en roterende beweging van een vlakschuurmachine zorgt voor een fijn schuurpatroon zonder cirkelvormige groeven.

Priming met olie of vernis

Verwijder voor het voorstrijken het stof van de houten oppervlakken met een stofzuiger en een pluisvrije doek.

Olieprimer: Als u hebt gekozen voor het afdichten met olie, kunt u het hout nu schilderen met een beits om het de gewenste kleur te geven. Het beste is om hiervoor een brede kwast te gebruiken. Dit wordt gevolgd door een rijke, gelijkmatige basislaag van vloerolie. Na 20 tot 45 minuten (volg de instructies van de fabrikant) moet u de nog natte delen met een droge, pluisvrije doek afwerken en te dik aangebrachte olie verwijderen.

Vernisgrondlaag: Voor het afdichten met vloerlak eerst een grondlaag aanbrengen die overeenkomt met de trapvernis. Een grondlaag van verdunde traplak is vaak voldoende. Voor grotere oppervlaktes kan de applicatie het beste met een wals gedaan worden, voor hoeken en randen zijn de borstels meer geschikt. Na een droogtijd van ca. twee uur (volgens de instructies van de fabrikant) kunt u verder gaan met het schuren van de grondverf.

Het schuren van de houten trap

Zodra de primer droog is, volgt het schuren van de primer. Ga verder zoals bij het fijnschuren, maar gebruik nu nog fijner schuurpapier. Een schuurmiddel met een korrelgrootte van 240 is zeer geschikt.

Verwijder met een pluisvrije doek het schuurstof van de te schilderen oppervlakken voordat je verder werkt.

Sluit het hout ten slotte af in meerdere dunne lagen – afhankelijk van de keuze voor lak of olie.

Verf: Gebruik een borstel om een stootvaste, slijtvaste vloer- of trapvernis aan te brengen. Normaal gesproken zijn twee tot vier bewerkingen met een droogtijd van één tot drie uur per laklaag nodig (neem de instructies van de fabrikant in acht). In het geval van trappen die onderhevig zijn aan zwaar gebruik, kunnen ook andere lagen worden aangebracht. Na het laatste schilderproces heeft de vernis ongeveer zeven dagen nodig om eindelijk uit te harden. Loop gedurende deze tijd niet op de trap met schoenen.

Olie: Als je je trap met olie wilt afdichten, zijn twee dunne lagen onverdunde harde olie of harde wasolie meestal voldoende. De olie moet volledig in het hout doordringen en niet een laagje op de treden vormen. Behandel gebieden die na het drogen nog glimmend lijken met een droge, absorberende doek om vlekken te voorkomen.

Als je de duurzaamheid van je geoliede trap wilt verhogen, kunt je eindelijk een dunne laag harde vloerwas op de volledig gedroogde verf aanbrengen.

Een houten trap renoveren is heel eenvoudig en een spannende taak voor de doe-het-zelver: met geduld en wat vakmanschap wordt een oude trap een nieuw juweel.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.