Lockpicking

Inbraakpreventie

inbraakpreventie
Geschreven door Wim van Dam

Inbraakpreventie gaat verder dan het installeren van degelijke sloten op uw deuren en ramen. De kans op inbraak kan drastisch verlaagt worden aan de hand van enkele maatregelen die u zelf kunt uitvoeren.

Gelegenheidsinbreker

De gelegenheidsinbreker is de meest voorkomende ‘soort’ inbreker, maar liefst tachtig procent van het totale aantal. Dit soort inbrekers hebben geen doelwit van tevoren afgesproken en slaan toe waar een opportuniteit zich aanbied.

Ze kiezen voor plaatsen waar ze op dat specifiek moment zonder teveel moeite binnen kunnen breken. De gelegenheidsinbreker houdt dus rekening met verschillende aspecten die u makkelijk kunt voorkomen zoals:inbreker-gelegenheidsinbreker-inbraak-inbraakpreventie

 • Slecht hang-en sluitwerk
 • Openstaande ramen
 • Volle brievenbussen
 • Onafgesloten deuren
 • Woningen zonder verlichting (‘s avonds)

Gelegenheidsinbrekers werken vaak samen met handlangers die ondertussen op wacht staan. Voor de beveiligingsrichtlijnen van het politiekeurmerk wordt er rekening gehouden met de inbraken van dit type inbrekers aangezien zij de grootste groep vertegenwoordigen.

Algemene inbraakpreventie tips

 • Zorg voor hang-en sluitwerk aan uw ramen en deuren die goedgekeurd zijn door het SKG-keurmerk en voldoende inbraakwerend zijn.
 • Sluit altijd uw ramen en deuren op het moment dat u uw huis verlaat. Zelfs wanneer u maar even weg moet of het nog klaar is buiten. Inbrekers zijn overdag ook actief en spelen graag in op deze situatie. Een inbraak is in een mum van tijd gebeurd.
 • Draai uw slot op slot wanneer u het huis verlaat. Wanneer je de deur sluit maar niet het slot op slot draait dan kan het slot binnen enkele secondes geopend worden met een flipperkaart. Dit is trouwens niet mogelijk als er een anti inbraakstrip is geïnstalleerd.
 • Laat geen sleutels in het zicht liggen of in het slot zitten. Een inbreker kan makkelijk een ruit inslaan en vervolgens de sleutel nemen om de deur te openen.
 • Verstop buiten zeker geen sleutels, het stereotiepe voorbeeld van sleutels onder de deurmat kent een inbreker ook.
 • Stimuleer de motivatie van inbrekers niet zelf, leg je waardevolle spullen uit het zicht.
 • Laat ’s avonds bij het verlaten van uw woning enkele lichten branden of maak gebruik van een tijdschakelaar.
 • Hoe wreed het ook mag klinken, laat uw huis tijdens een begrafenisplechtigheid van een dierbare niet onbewaakt. Inbrekers kunnen uw informatie verschaffen via rouwberichten en maken maar al te graag gebruik van deze situatie.

Inbraakpreventie en vakantie

 •  Laat tijdens uw verblijf in het buitenland de buren/familie ’s avonds het licht in uw huis aanschakelen. Het gebruik van een tijdschakelaar is ook een handig gegeven hiervoor.
 • Laat de buren/familie uw post ophalen. Een ophoping van post geeft het vermoeden aan inbrekers dat uw woning tijdelijk onbewoond is.
 • Laat uw gordijnen open. Gordijnen die overdag ongeopend blijven doen opnieuw het vermoeden van inbrekers opwekken dat het huis tijdelijk onbewoond is.

Inbraakpreventie en internet

 •  Vermeld zeker niet op sociale media of andere online platformen dat u op vakantie bent of ’s avonds naar een concert gaat bijvoorbeeld.
 • Laat enkel vertrouwelingen weten dat u plant uw huis te verlaten.

Inbraakpreventie voor portiek-en etagewoningen

Zorg dat uw voordeur zeer goed beveiligd is aangezien de ingang van portiek-en etagewoningen meestal niet zichtbaar is vanaf de straat. Inbrekers hebben hierdoor veel meer tijd om uw huis binnen te dringen. Indien je in de buurt van Haarlem woont en je hulp nodig hebt met het beter beveiligen van je voordeur dan kun je overwegen om gebruik te maken van de service van Inbraakpreventie in Haarlem.

Inbraakpreventie voor vrijstaande-en benedenwoningen

Aangezien vrijstaande woningen volledig los staan van een ander huis, is niet elk deel van het huis zichtbaar vanaf de straat. Inbrekers kunnen daardoor dus makkelijk via de achtertuin een ruit inslaan om zo binnen te raken.

– Aangezien een vrijstaande woning sowieso over meer ruiten beschikt wordt het automatisch kwetsbaarder voor inbraak. Zorg voor verlichting in de buurt van uw ruiten. Hetzij door buiten licht te installeren met bewegingssensoren of door simpelweg licht in uw huis te laten branden. Buitenverlichting is online verkrijgbaar.

– Een ander effectief afschrikmiddel is een dummy-camera aangezien een inbreker zijn identiteit liever niet bekend maakt. Het onderscheid tussen een dummy-camera en een echte camera valt bijna niet te maken.

– Zorg ervoor dat uw bovenramen en balkon niet bereikbaar zijn voor inbrekers.

Alarmbeveiliging

– Indien u thuis veel spullen hebt van grote waarde is het aangeraden om een alarmbeveiliging te installeren. Dit kan door een simpel systeem aan te schaffen bij een bouwmark of een gesofisticeerd systeem bij een speciaalzaak.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

1 Reactie

 • Ook al is ons huis goed beveiligd, in de vakantie laten we het liever niet leeg achter. Wij hebben al twee jaar een woningoppas gedurende de zomervakantie. Dit is de beste inbraakbeveiliging. Bovendien vinden de katten en de hond het ook fijner. Dit scheelt ons een hoop zorgen gedurende de vakantie.

Leave a Comment