Technologie

Strategische Geheimen van Middeleeuwse Kastelen

Kasteel-kastelen-geheime-gang-mysterie
Geschreven door Wim van Dam

Middeleeuwse kastelen waren meer dan grote forten met massieve stenen muren. Ze waren ingenieus ontworpen en gebruikten vele briljante en creatieve manieren om hun inwoners te beschermen van aanvallers.

Er werd veel nagedacht en gepland om een Middeleeuws kasteel te ontwerpen.

Alles, van de buitenste muren tot de vorm en locatie van trappen, werd nauwkeurig gepland om de maximale bescherming van de inwoners te garanderen. Hier zijn enkele van de unieke en minder bekende geheimen van het ontwerp van de Middeleeuwse kastelen.

 

De slotgracht – Een slotgracht, water dat een kasteel omringt, wordt vaak gezien als een water obstakel dat overgestoken moest worden; maar niet de hoofdfunctie van de slotgracht.kasteelgracht

Een van de grootste vrezen van de inwoners van een kasteel of fort was dat een aanvallend leger tunnels onder het fort zou graven.

Deze tunnel kon toegang geven tot het kasteel of ervoor zorgen dat de kasteelmuren zouden inzakken. Een slotgracht voorkwam dit omdat een tunnel onder deze slotgracht in zou storten en gevuld zou worden met water.

Het was een zeer effectieve methode om dit tegen te gaan.
Vaak bevond deze slotgracht zich niet eens buiten het kasteel maar tussen de buitenste en de binnenste muur.

 

Concentrische cirkels ter verdediging – Dit was een zeer effectieve methode voor de inwoners van een Middeleeuws kasteel. Het bestond uit een serie obstakels die begonnen bij de buitenmuren van een kasteel.

Meestal werd het steeds lastiger, bijvoorbeeld een ontruimd gebied, een buitenmuur, een slotgracht, een binnenmuur, een verdedigingsgebouw en een verdedigingstoren. Een aanvallend leger moest al deze obstakels een voor een overkomen. Het kostte veel tijd en moeite om dit te doen.

 

De hoofdpoort als dodelijke val – De hoofdpoort van een kasteel was vaak de meest gevaarlijke plek in het kasteel omdat het ook fungeerde als dodelijke val.kasteel-hek

Het opende vaak in een kleine binnenplaats waar aan de andere kant nog een andere poort was. De voorste poort had een ijzeren valpoort die open werd gehouden. Als de hoofdpoort doorbroken was en de aanvallers zich in de binnenplaats gevonden, werd de ijzeren valpoort naar beneden gelaten zodat de aanvallers opgesloten waren.

De muren van de binnenplaats hadden smalle gaten genaamd ‘death holes’ waar de verdedigers vurende pijlen en andere projectielen naar de aanvallers konden afvuren.

 

De verborgen geheimen van de trappen – Trappenhuizen werden vaak nauwkeurig ontworpen in middeleeuwse kastelen. Wenteltrappen in een toren draaiden altijd erg nauwkeurig en met de klok mee.

kasteel-trap-tredesDit betekende dat aanvallers die de trap op renden en hun zwaard in de rechterhand hadden deze tegen de muur aan moesten houden, wat het moeilijk maakte om hem te gebruiken.

Voor de verdedigers was het juist andersom, waardoor ze meer ruimte hadden om het zwaard te gebruiken. Een ander ingenieus ontwerp van de trap was dat de traptreden ongelijk gemaakt waren. Sommige treden waren erg lang en sommige waren erg kort.

De inwoners, die gewend waren aan dit oneven patroon konden snel deze trap op en af rennen. Maar aanvallers, zeker als de trap slecht verlicht was, vielen snel op deze treden.

Hierdoor waren ze kwetsbaar voor aanvallen en werden ze erg tegengehouden.

 

Geheime doorgangen – Welk Middeleeuws kasteel zou compleet zijn zonder geheime doorgangen?

kasteel-geheime-gangVeel kastelen hadden geheime doorgangen, die verschillende doelen hadden. Sommige doorgangen waren ontworpen zodat inwoners tijdens een aanval konden vluchten of benodigdheden naar binnen of buiten konden smokkelen.

Geheime doorgangen leiden ook tot geheime kamers waar mensen zich konden verschuilen, benodigdheden konden worden opgeslagen of waar een put voor water was uitgegraven.

Een Middeleeuws kasteel was meer dan een groot, indrukwekkend paleis met massieve stenen muren eromheen. Een Middeleeuws kasteel was een structuur die tot op de kleinste detail ontworpen was om de inwoners te beschermen.

Als je ooit een Middeleeuws kasteel bezoekt en je merkt dat de trappen oneven zijn, weet je dat dit niet komt omdat de bouwers de treden niet goed konden maken.

Het is een doordacht strategisch trucje van het kasteel.

 

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

Leave a Comment