Huis

Kleine badkamer indeling

Zelfs een kleine badkamer kan je leuk indelen, zowel visueel als functioneel. Deze tips helpen u bij het vinden van de juiste designelementen.

Hoe vindt je de juiste indeling voor een kleine badkamer?

Met het juiste badkamermeubilair en sanitair en een doordachte keuze van kleuren en lichtontwerp kunt u uw kleine badkamer slim indelen en gebruiken. Terwijl heldere kleuren en het gebruik van spiegels uw kleine badkamer groter doen lijken, kunt u het bad en de douche combineren om ruimte te besparen.

Een spiegel of wastafel zorgt voor extra opbergruimte en orde. Ruimtebesparende sanitaire voorzieningen en smalle radiatoren beperken uw bewegingsvrijheid niet. De juiste verlichting is ook belangrijk.

Laat een kleine badkamer er groter uitzien

Heldere kleuren en tegels in de badkamer zorgen voor openheid en helderheid. Grootformaat tegels, die het voegenpatroon verminderen, zorgen ook voor een rustig gevoel van ruimte. Gedeeltelijke betegeling zorgt er ook voor dat de ruimte groter en uitnodigender lijkt.

In combinatie met tegelrails is het mogelijk om mooie accenten te leggen en zo de badkamer nog individueler te maken. Een uniform vloerontwerp in het bad- en douchegedeelte vergroot de ruimte visueel.

Zelfs slim geplaatste spiegels en correct aangebrachte kleuraccenten maken de ruimte groter. Kies bijvoorbeeld voor een grote spiegel in plaats van een afbeelding. Het ziet er niet alleen decoratief uit, maar zorgt er ook voor dat de ruimte groter lijkt door de reflectie, vooral wanneer deze op de grootste vrije muur wordt geplaatst.

Voor het plaatsen van kleuraccenten is het een goed idee om alleen afzonderlijke wanden of delen in één kleur te schilderen. Op deze manier kan een optische scheiding van de afzonderlijke gebieden of een optische vooruitgang (met een lichtere verf) of terugtrekking (met een donkerdere verf) worden bereikt.

Gebruik een bad-douche combi om ruimte te besparen

In een kleine badkamer kan een met de vloer gelijk gewerkte douche fungeren als een natuurlijke voortzetting van de kamer. Het werpt geen barrières op voor je beeld. Samen met een glazen douchecabine vermindert een douche op vloerniveau de grootte van de ruimte niet.

Als je niet zonder wellness in een kleine badkamer wilt, kan een ruimtebesparend bad gebruikt worden om een bad in de badkamer op te nemen. Ruimtebesparende badkuipen bieden voldoende ruimte voor het bovenlichaam, maar worden aan het voeteneinde smaller.

Zo kunt je comfortabel en toch ruimtebesparend een bad nemen. Hoekbaden zijn ook ideaal voor kleine badkamers en vullen de hoeken van de kamer optimaal. Als je zowel een douche als een badkuip in je badkamer wilt plaatsen, kunt je terugvallen op een badkuip met douchefunctie in de vorm van een glazen scheidingswand.

Creëer meer ruimte door een efficiënte indeling

Een opgeruimde badkamer ziet er groter en uitnodigender uit. Voor extra opbergruimte en een visuele vergroting van de ruimte kunt je bijvoorbeeld een spiegelkast boven de gootsteen gebruiken. Een onderkast daarentegen biedt extra opslagruimte en neemt alleen ruimte in beslag die anders onbenut zou blijven. Indien gewenst kan de wastafel onder de kast worden opgehangen.

Wandmontage is vooral geschikt voor kleinere badkamermeubels of accessoires. Zeepdispensers, haardrogerhouders of tandenborstelhouders kunnen aan de wand worden gemonteerd en nemen dus geen plaats in bij de wastafel.

Ruimtebesparende sanitaire objecten

Aangezien kleine badkamers niet veel ruimte bieden voor grote sanitaire objecten, moet je terugvallen op plaatsbesparende alternatieven met kleinere afmetingen. Kleine wastafels of wastafels met een kleine diepte kunnen visueel overtuigend zijn en tegelijkertijd de bewegingsruimte in de ruimte behouden.

Naast kleine wastafels kunnen ook ruimtebesparende wc-voorwandelementen de moeite waard zijn. De stortbak verdwijnt in de muur en de badkamer lijkt netter.

Kleine radiatoren

Handdoekradiatoren zijn aanzienlijk smaller dan de klassieke geribbelde radiatoren en passen daarom goed in een kleine badkamer. Ze fungeren ook als handdoekhouder en bieden dus extra opbergruimte.

Het juiste licht voor de kleine badkamer

In kleine badkamers, die vaak geen raam met daglicht hebben, is de juiste verlichting belangrijk. Plafondlampen of spots zorgen voor een aangename basishelderheid, verlichte spiegelkasten zetten lichtaccenten. Indirecte verlichting heeft daarentegen het voordeel dat de ruimte beter verlicht is en daardoor groter en moderner lijkt.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.