Huis

Kleine keuken praktisch inrichten

Het praktisch inrichten van een kleine keuken vereist vaak veel vaardigheid, vooral als het gaat om het optimaal benutten van de beschikbare ruimte. Bij bestaande kleine keukens kan echter ook later ruimte worden bespaard. Deze tips geven je een overzicht.

Hoe creëer ik ruimte in een kleine keuken?

Mensen die graag koken hebben meestal veel ruimte nodig in hun keuken. Maar vooral in kleine huurwoningen is deze ruimte vaak niet beschikbaar, omdat de keuken meestal smal en smal is.

Om extra ruimte te creëren in uw kleine keuken zijn er verschillende oplossingen beschikbaar. U kunt bijvoorbeeld uw werkoppervlak uitbreiden tot de spoelbak door gebruik te maken van speciaal ontworpen snijplanken of zeefinzetten.

Een serveerwagen kan ook dienen als verplaatsbaar verlengstuk van uw werkblad. U kunt uw wanden ook gebruiken als opbergruimte door kookgerei met rails en haken op te hangen en bestaande opbergruimte te organiseren in lades met opbergsystemen. Tot slot kunt u, door uw kleine keuken voldoende te verlichten, deze groter laten lijken. vind de juiste keukenunit voor uw kleine keuken in de OBI Online-Shop.

Creëer extra werkruimte

De spoelbak in je kleine keuken is niet alleen geschikt voor het schoonmaken van vuile vaat. Fabrikanten bieden nu extra grote en brede spoelbakken aan die verschillende functies vervullen en verschillende niveaus hebben. Het ene niveau kan worden gebruikt om ingrediënten te wassen, terwijl een ander niveau geschikt is voor hete pannen en potten. Door deze taken over te brengen naar je spoelbak kunt je de vrijgekomen ruimte gebruiken voor andere taken of als opslagruimte. Accessoires zoals snijplanken, raster- of zeefinzetten kunnen ook later worden aangeschaft voor je bestaande spoelbak. Op deze manier kunt je het fornuis ook uitbreiden met een houten plank om een werkblad te creëren.

Vergroot het werkblad van je kleine keuken met een aan de wand gemonteerde klaptafel of serveerwagen. Deze oppervlakken kunnen worden gebruikt wanneer dat nodig is en vormen verder geen belemmering voor het bewegingsgebied. Een serveerwagen biedt ook mobiele opslagruimte en kan in verschillende ruimtes worden gebruikt.

Wanden gebruiken als opslagruimte

Naast de keukenwandunits kunt je de resterende ruimte aan de wand van je kleine keuken gebruiken als opbergruimte. Verplaats dus de opslag van je keukengerei van de vloer naar de wanden. Rails met haken boven het fornuis bieden ruimte voor kookaccessoires zoals lepels, pollepels of whisky’s. Bovendien kunnen modulaire wanden extra opbergruimte creëren en je werkblad bevrijden van vaatwasmachine, keukenrol en kruiden. Speciale magneetstrips zijn geschikt voor het opbergen van messen en andere metalen voorwerpen.

Een nuttige toevoeging kan een geïntegreerde plank zijn voor kookboeken of dienbladen. Op deze manier hebben het boek en het apparaat een stevige basis en lopen ze niet het risico om tijdens het koken vuil te worden.

Laden organiseren

Organiseer je laden met een archiefsysteem of lade-inzetstukken om snel alles bij de hand te hebben voor de bereiding in je kleine keuken. Creëer direct vanaf het begin orde en schik je lades zodat je snel bij veelgebruikte artikelen kunt komen. Het is het beste om ze op te bergen in lades die tussen knie- en ooghoogte liggen. Wat minder vaak gebruikt wordt, moet in de compartimenten onder of boven worden geplaatst.

Gebruik de ruimte in kasten

Inzetstukken met klemmenstroken en beugels voor de binnenkant van de kastdeuren zijn geschikt voor het opbergen van huishoudhulpmiddelen of potdeksels in je kleine keuken. Je kunt ook kleine ingrediënten zoals kruiden of sauzen bewaren met behulp van slanke planken die je aan de binnenkant van de deuren van de boven- en onderkant van de kasten bevestigt.

Gebruik de volledige ruimte van je keukenkastjes met mini-planken om extra niveaus te creëren voor het opbergen van de vaat of het schoonmaken van het keukengerei.

De kamer groter laten lijken met licht

Donkere hoeken maken kleine kamers nog kleiner. Dus hoe lichter je kleine keuken is, hoe groter hij eruit ziet. Onvoldoende verlichting van het werkoppervlak kan ook een belemmering zijn voor de voorbereiding, omdat je het licht meestal zelf blokkeert. Terwijl daglicht door ramen of plafondspots zorgt voor een gelijkmatige basisverlichting van je kleine keuken, verlichten lichtlijsten of lichtbanden geïntegreerd in bovenkasten de gehele breedte van het werkblad. Deze gerichte lichteilanden maken het voor je gemakkelijker om precies te knippen en voor te bereiden.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.