Lockpicking

Klopsleutel zelf maken

klopsleutel-maken
Geschreven door Wim van Dam

Het zelf maken van een klopsleutel is veel makkelijker dan de meeste mensen denken. Een klopsleutel is namelijk niets meer dan een sleutel waarvan de inkepingen tot op de diepste inkeping worden geslepen.

klopsleutel

Het is even uitvogelen hoe diep je precies moet slijpen en je moet in de gaten houden dat je de inkepingen op de juiste plek houdt. Maar voor de rest is het een kwestie van vijlen..

 

Gereedschap dat je nodig hebt om een klopsleutel te maken:

 • Een sleutel – mag ook een oude sleutel zijn.
 • Een vijl – bij voorkeur een met een scherpe hoek, dus geen ronde vijl.
 • Een bankschroef – een tang kan ook maar maakt het niet makkelijker.
 • Een slot om de klopsleutel mee te testen.

 

Stap 1: De positie van de inkepingen herkennen

Elke sleutel is uniek, maar de inkepingen van de sleutel zijn meestal een bepaalde afstand van elkaar vandaan. Deze afstand (groen) tussen de inkepingen moet bij het eindresultaat hetzelfde blijven.

Klopsleutel inkepingen maken

Het is dus belangrijk om deze goed in de gaten te houden, je kunt deze eventueel markeren met een stift. Als je de afstand goed in de gaten houdt tijdens het vijlen dan is het ook mogelijk om dit zonder markering te doen. Je moet dan wel goed blijven opletten dat je goed recht blijft vijlen.

Een andere optie is om de afstand te meten en om deze tijdens het vijlen te blijven meten om op de juiste positie te blijven.

 

Stap 2: De diepte van de inkepingen bepalen

Aangezien elk slot uniek is en de diepte van de inkepingen per sleutel verschillen. Kan het best lastig zijn om de juiste diepte te bepalen.

Tijdens dit proces is het slim om het op veilig te spelen en niet te diep te vijlen.

Klopsleutel maken diepte

Om de juiste diepte te krijgen vijl ik alle inkepingen tot op hetzelfde niveau als de diepste inkeping van de sleutel. De twee inkepingen die aangegeven staan met de oranje pijlen laat ik met rust en de rest van de inkepingen vijl ik in tot dezelfde diepte (groene lijn).

Mocht het niet de juiste diepte zijn dan kun je de inkepingen altijd nog wat dieper maken.

 

Stap 3: Vijlen

Bevestig de sleutel in de bankschroef of tang en begin met vijlen volgens de bovenstaande richtlijnen.

klopsleutel-vijlen

Als je al mijn instructies hebt opgevolgd zou je nu ongeveer zoiets moeten hebben en denk je bij je zelf “volgens mij gaat hier iets niet goed.”. Maar dat klopt.. Het ziet er nog niet uit als een klopsleutel maar het potentieel zit er wel in!

 

Stap 3: Afwerking

Vervolgens is het tijd om van je lelijke zigzag sleutel een mooie elegante klopsleutel te maken. Dit doe je door de tanden van de klopsleutel op gelijke hoogte en met een gelijke hoek te vijlen.

klopsleutel-maken-afwerking

De tanden hoeven niet eens heel erg uit te steken. Het is belangrijker dat de tanden allemaal dezelfde hoogte hebben en dat de hoek niet te scherp is.

Als de hoek te scherp is dan krijg je de klopsleutel niet meer uit het slot.

De afwerking kan het verschil maken tussen een waardeloze klopsleutel en een fantastische klopsleutel. De pinnetjes in het slot zijn zo minuscuul klein, dat de kleinste aanpassingen van je klopsleutel al een groot verschil in effectiviteit kunnen maken.

Het is niet aan te raden om deze klopsleutel te gebruiken op sloten die je in gebruik hebt. Vooral als je nog aan het testen bent, bestaat de kans dat de klopsleutel in het slot vast blijft zitten en zelfs schade toebrengt aan het slot.

Hier nog een leuk filmpje van een man die op z’n gemak een klopsleutel aan het maken is:

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

7 Reacties

 • mn eerste slot open gekregen met mijn eigen gemaakte klopsleutel!! niet niet zo mooi zoals ze verkochtworden maar werkte wel op mijn slot heel leuk speelgoed :-)

 • Leuk hoor ik heb er een gemaakt, heb je ook nog tips voor klophamers? Ik gebruik nu mijn vijl maar tot nu toe nog enkele malen gelukt om het slot open te kloppen.

  • Hey Mathijs,

   Goed om te horen dat het is gelukt! Ik heb zelf een klophamer, de achterkant van een schroevendraaier of vijl zou inderdaad ook prima moeten werken. Ik heb ook weleens voorbij zien komen dat mensen een liniaal met een gum of iets anders aan het uiteinde gebruiken:
   https://www.youtube.com/watch?v=CMV-D7UdIv4

   Als je zelf nog leuke dingen ontdekt, zou je dit dan hier willen delen? Misschien zijn er nog wel meer mensen op zoek naar een goede klopsleutel hamer :-)

   Groeten,

   Koen

 • Hele goeden morgen heb zelf een sleutel waar geen gleuven in zitten. Met verschillende kuiltjes erin zou die ook goed wezen voor klop sleutels te kunnen maken
  vriendelijke groet raymond

  • Hey Raymond,

   Het klopsleutel effect is inderdaad ook mogelijk bij “dimple” sloten.

   De beste manier om deze kuiltjes uit te hollen lijkt me met een dremel. De diepte is echter lastig in te schatten. Misschien ook een goed idee om eerst alle kuiltjes even diep te maken als het diepste bestaande kuiltje op de sleutel.

   Mocht de sleutel daarna nog niet goed werken, dan steeds voorzichtig wat dieper uithollen. De exacte afmetingen van de diepte van deze kuiltjes zijn misschien wel ergens op het internet te vinden. Maar zelf weet ik niet waar.

   Mocht je hier toch een informatie bron voor vinden, wil je deze dan hier ook delen? Misschien zijn er nog meer mensen in geïnteresseerd :D

   Misschien is deze video ook nog nuttig:
   https://www.youtube.com/watch?v=71LSl_K1ILo

   Anders zijn de termen: “homemade dimple bumpkey” of “how to dimple bumpkey” wellicht goede termen om hier meer informatie over te vinden.

   Succes!

   Groeten,

   Koen :D

 • Leuk hoor ik heb er een gemaakt, heb je ook nog tips voor klophamers? Ik gebruik nu mijn vijl maar tot nu toe nog enkele malen gelukt om het slot open te kloppen.

Leave a Comment