Huis

Een laurierhaag planten

De volgende instructies beschrijven in detail hoe een laurierhaag in de tuin zelf wordt geplant – van het voorbereiden van het substraat tot het planten van de zaailingen en de juiste verzorging van de laurier.

Hoe kun je een laurierhaag planten?

In de stap-voor-stap instructies leggen we uit hoe je een laurierhaag professioneel kunt planten. Dit begint met het besproeien van de planten, gaat verder met het graven van de plantgaten en het zetten van de kersenlaurierplanten, en eindigt met het aanbrengen van het afdekmateriaal.

Als haagplant biedt de klassieke kersenlaurier het hele jaar door optimale privacy. De licht glanzende, groenblijvende bladeren van de kersenlaurier geven ook een natuurlijke uitstraling aan je tuin of voortuin en vormen als erfafscheiding een levendig alternatief voor een tuinomheining. De winterharde struiken verdragen goed snoeiwerk en zijn bovendien gemakkelijk te onderhouden. De Portugese kersenlaurier met zijn wat kleinere, donkergroene blad is geschikt als levend privacyscherm in een mediterrane tuin.

Tip: Voor het planten van hagen als omheining van eigendommen zijn er bouw- en wijkvoorschriften en speciale lokale statuten die het vrije gebruik van hagen als omheining definiëren. De stad of het gemeentebestuur geeft informatie over de lokale regelgeving. Informeer je vroegtijdig over de relevante voorschriften voordat je een beslissing neemt over de locatie voor je laurierhaag.

Het planten van een laurierhaag – voorbereiding

Het optimale seizoen voor het planten van kersenlaurierhagen is de herfst. De struiken hebben dan slechts enkele scheuten en ontwikkelen in plaats daarvan wortels, wat ideaal is om de kluiten op de nieuwe locatie te laten groeien. In het voorjaar begint de kersenlaurier dan sterk te groeien.

Voor het planten van de laurierhaag moet de plant voldoende water krijgen. Plaats hiervoor de blote wortelende laurierplanten voor het planten minstens twee uur in het water. Planten die nog in potten staan, moeten in een emmer water worden gedompeld tot er geen luchtbellen meer verschijnen.

Het planten van een laurierhaag – Let op de plant afstand

Voor en achter de laurierhaag moet de gekozen locatie voldoende ruimte hebben. Dit komt omdat de struiken van de laurierhaag scheuten produceren die zowel verticaal als horizontaal groeien. Het is daarom aan te raden om voor en achter de haag 40 tot 60 cm ruimte vrij te houden voor kersenlaurierplanten tot 1 m hoogte. Voor grotere laurier rassen houdt je een afstand tot 90 cm aan. Deze afstand geeft de laurierhaag voldoende ruimte om te groeien en maakt het gemakkelijker om de bladeren en scheuten later terug te snoeien.

Behoud de afstanden, dit geldt ook tussen de afzonderlijke laurierplanten. De plantafstand beschrijft de afstand tussen twee haagplanten vanaf het midden van de stam van de ene plant tot het midden van de stam van de volgende plant.

In het overzicht aan het eind van het artikel staan de richtwaarden voor de vereiste plantafstand van de betreffende kersenlaurierplanten. De details zijn niet-bindende aanbevelingen op basis van ervaring en de kersenlauriersoort en plantgrootte.

Groei heeft ruimte nodig

Het is essentieel om de aangegeven plantafstanden op de locatie aan te houden om het langdurige plezier van de laurierhaag te garanderen. Met kleinere plantafstanden wordt je haag sneller ondoorzichtig. Maar alleen als er voldoende ruimte is, zal de kersenlaurier groeien en de voedingsstoffen krijgen die hij nodig heeft voor een lang leven met een gezond uiterlijk. Als je een mooiere laurierhaag wilt, kunnen de afstanden tussen de afzonderlijke planten nog groter worden gemaakt.

Het planten van een laurierhaag – Gaten graven

Graaf de plantgaten voor de kersenlaurier met een schep. Bewaar de uitgegraven aarde aan de zijkant, zodat je deze later weer kunt gebruiken om te vullen. Het plantgat moet twee keer de breedte van de kluit worden opgetild. Het gat moet zo diep zijn als de kluit hoog is.

Plaats de laurierplanten in de gaten of de sloot, afhankelijk van de plantafstanden. Wortelloze laurierplanten (zonder kluit) worden direct in de grond geplaatst. Bij containerplanten moet je de plantpot voor het planten verwijderen. Na het inbrengen van de kersenlaurierplanten zonder wortels in het plantgat, opent je de kluit bij de knoop of knipt je hem open zodat de plant niet in de kluit groeit. Strip de kluit dan tot ongeveer 1/3. Het doek zal na verloop van tijd verrotten.

Plant de haagplanten zo diep mogelijk zoals ze op de vorige locatie zijn geplant. Bij planten met blote wortel is er meestal een verkleuring te zien bij de wortelhals. In geval van twijfel, plant de kersenlaurierplanten ondieper dan te diep. Vul de laurierbessen met de uitgegraven grond.

Voeding voor de laurierhaag

Meng de uitgegraven aarde met bijvoorbeeld wat compost of mest. Je kunt ook hoornmeel en hoornschilfers of een conifeer en altijdgroene meststof toevoegen. Houd bij het bemesten van de laurierplanten rekening met de gebruikte hoeveelheden en de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het betreffende product.

Vul de grond tot aan de bovenrand in het plantgat. Verdicht vervolgens de grond in het plantgat iets door er voorzichtig op te gaan staan, zodat de laurierbessen zonder steun rechtop blijven staan. De bodem wordt later nog compacter bij het besproeien.

Als de kersenlaurier kaal is, schud de planten dan steeds weer voorzichtig zodat de holtes tussen de wortels zich vullen met grond.

Geef de laurierhaag met de tuinslang water en vul de gietrand met water tot hij bijna overloopt. Als het water is weggesijpeld, herhaal je het proces. Het is vooral belangrijk om de laurier voldoende water te geven tijdens de groeifase.

Indien nodig, porren met een spade. De wortelzone moet goed worden afgevoegd om eventuele holtes op te lossen. Wanneer de planten zijn dichtgeslibd en het water is weggesijpeld, kunt je de gieter naar de plant toe vervormen of verspreiden. Verspreid vervolgens het afdekmateriaal zoals mulch of grind rond je privacyhaag.

Tip: Om onkruid te onderdrukken is het aan te raden om vooraf een onkruidvlies te leggen.

Laurierhaagverzorging

Zorg er in de weken na het planten van de laurier voor dat de haag uitgebreid wordt bewaterd, zodat de planten kunnen wortelen. Regenval is geen vervanging voor irrigatie. Geef daarom per plant voldoende water af aan de bodem. De bodem is verzadigd als het water niet meer of slechts zeer langzaam wegsijpelt.

Plantafstand van de Prunus laurocerasus “Caucasica”

Hoogte van de plantPlantafstandPlanten per meter
20–40 cm30 cm3,3
40–60 cm30 cm3,3
60–80 cm40 cm2,5
80–100 cm40 cm2,5
100–120 cm50 cm2

Plantafstand van de Prunus laurocerasus “Novita”

Hoogte van de plantPlantafstandPlanten per meter
40–60 cm30 cm3,3
60–80 cm30 cm3,3
80–100 cm40 cm2,5
100–120 cm50 cm2
120–140 cm50 cm2

Plantafstand van de Prunus laurocerasus “Etna”

Hoogte van de plantPlantafstandPlanten per meter
20–40 cm30 cm3,3
40–60 cm30 cm3,3
60–80 cm40 cm2,5
80–100 cm40 cm2,5

Plantafstand van de Prunus laurocerasus “Herbergii”

Hoogte van de plantPlantafstandPlanten per meter
20–40 cm30 cm3,3
40–60 cm40 cm2,5
60–80 cm40 cm2,5

Plantafstand van dePrunus laurocerasus “Otto Luyken”

Hoogte van de plantPlantafstandPlanten per meter
20–30 cm30 cm3,3
30–40 cm30 cm3,3
40–50 cm30 cm3,3
50–60 cm30 cm3,3

Plantafstand van de Prunus lusitanica “Angustifolia”

Hoogte van de plantPlantafstandPlanten per meter
20–40 cm30 cm3,3
40–60 cm40 cm2,5
70 cm40 cm2,5
100 cm50 cm2

Als je de laurierhaag langs je erfgrens wilt laten lopen, kunt je de haag eerst voorlopig afbakenen met palen en afrasteringsdraad totdat de planten voldoende dichtheid en hoogte hebben bereikt.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.