Lockpicking

Hoe werkt lockpicking? – Stap voor stap uitleg over lockpicks!

Lockpicking is een fenomeen dat de laatste jaren sterk in populairiteit is gestegen. De term lockpicking word op veel verschillende manieren gebruikt waardoor het erg verwarrend kan zijn om te begrijpen wat lockpicken nou eigenlijk is. 


Lockpicking is een techniek die gebruikt kan worden om sloten open te peuteren die zo populair is geworden dat het de verzamelnaam is geworden voor alles wat te maken heeft met het schadeloos openen van sloten.

Voordat ik je kan uitleggen hoe lockpicking werkt moet je eerst weten hoe een slot werkt.

Hoe werkt een slot?

Er zijn verschillende soorten sloten die allemaal anders werken. Voor elk slotsysteem zijn er weer specifieke lockpick technieken waarmee deze sloten open te maken zijn.

Maar het is dus belangrijk dat je de juiste techniek op het juiste slot systeem toepast. Daarom beginnen we met het leren herkennen van de verschillende slotsystemen.

cilinderslot1

Cilinderslot

Het meest voorkomende slot is het stiftcilinderslot, dit is het slot dat het meeste wordt gebruikt bij de locksport. Dit type slot is te herkennen aan het verticale s-vormige sleutelgat. Door het sleutelgat van dichtbij te bestuderen zit u een klein pinnetje in het sleutelgat zitten.

plaatjescilinderslot2

Plaatjescilinderslot

Het plaatjescilinderslot is goedkoper om te maken en daarmee ook een stuk minder veilig. Deze zijn daarom te vinden op minder belangrijke dingen. Denk aan brievenbussen, kasten, lades etc. Ze zijn te herkennen aan de hoekige ingang en bij het nader bestuderen van het sleutelgat ziet u hoekige plaatjes zitten.

radiaalslot3

Radiaalslot

Het radiaalslot ook wel tubular lock genoemd is te herkennen aan de ronde sleutel ingang. Dit slot wordt als een veiliger type slot erkent terwijl het eigenlijk redelijk simpel te lockpicken is. Veel te vinden op snoepmachines, gokautomaten, kleine kluizen, sommige brommer sloten etc.

Hoe werkt een cilinderslot?

Stiftcilinderslot met sleutel

Het is je vast weleens opgevallen dat elke sleutel inkepingen heeft. De meeste sleutels hebben 5x inkepingen.

Deze inkepingen zijn bij elke sleutel uniek en ze zijn aangepast op de pinnen in het slot waarbij ze horen.

hoe werkt een cilinderslot

Dit paar pinnen bestaat uit de sleutelpin (de bovenste pin) en de sluitpin (de onderste pin).

Breeklijn

Om een slot te openen moeten de pinnen allemaal naar een bepaalde hoogte worden gebracht, waarbij de sleutelpinnen onder het roterende deel en de sluitpinnen boven het roterende deel terecht komen.
 

Deze hoogte wordt de breeklijn genoemd. Hierbij is de doorgang vrij en kan de sleutel rondgedraaid worden.

Bekijk het volgende filmpje op YouTube voor een realistische weergave van hoe een slot van binnen werkt:

Hoe kun je een slot lockpicken?

Nu je weet hoe een slot werkt is de volgende stap het lockpicken van het slot. Maar hoe kun je dat doen? Hoe kun je een slot te slim af zijn?


Om een slot te openen met lockpicking technieken gebuik je altijd deze twee tools:

De lockpick gebruik je om de pinnen binnenin het slot naar de juiste positie te krijgen. Die doe je allemaal via de sleutel ingang. Het is dus niet alleen een miniscule operatie maar ook nog eens blindelings.

De tension wrench gebruik je om een draaiende druk op het slot uitoefenen. Deze draaiende druk zorgt er vervolgens voor dat de pinnen vastgeklemd worden.

lockpicking

Je kunt met de hoeveelheid spanning die je aanbrengt de pinnen heel vast klemmen of juist losjes laten vieren.

De combinatie van beide tools zorgen ervoor dat je de pinnen naar de juiste positie kunt friemelen. Wanneer alle pinnen naar de juiste positie zijn gebracht dan blokkeert er niks meer de rotatie en dan kun je het slot open draaien.Klik hier om een filmpje te laden.

Goed worden in lockpicken

Om goed te worden in lockpicking is het allereerst belangrijk dat je goed gereedschap hebt. Deze kun je zelf maken of bestellen in onze online lockpick winkel maar ze moeten in ieder geval van goede kwaliteit zijn.

Dit kan wel degelijk een groot verschil maken in uw behendigheid bij sloten met lockpicking. Het is ook handig om een assortiment van verschillende soorten lockpicks op te bouwen zodat je een goede lockpick set hebt waarmee je tijdens het lockpicken de keuze hebt uit verschillende soorten.

Een geschikt cilinderslot vinden om te lockpicken

In het begin kan het een behoorlijke uitdaging zijn om een slot open te lockpicken. Daarom is het handig om te beginnen met sloten die wat makkelijker te openen zijn.
 

Geen sterren…

skgcilinderslotsterren

Op veel cilindersloten zie je aan de voorkant sterren staan. Dit is een keuring van de SKG. Dit is een instantie die sloten keurt om te kijken hoe veilig ze zijn.

Deze sloten zijn echter wel gewoon te lockpicken alleen is het meer geschikt voor lockpickers met iets meer ervaring. Om te beginnen moet je dus een slot vinden dat geen sterren heeft.
 

Vermijd bekende merken

Ook raad ik je aan om als eerste keer geen slot te nemen van bekende namen als NEMEFLIPSABUS of BUVA ETC.

Zelf heb ik goede ervaringen met KRAFT cilindersloten of sloten zonder een merk.
 

Vermijd roest

Oudere sloten zijn van binnen vaak een beetje stroef en dit helpt niet altijd tijdens het lockpicken. Het is beter om een goedkoop nieuw slot te hebben om mee te oefenen. Zoek bijvoorbeeld in de lokale bouwmarkt naar het goedkoopste slot dat ze hebben. Of misschien bij een Action, Xenos, Big Bazar of andere winkel waar ze goedkope sloten leveren. Voor je eerste keer is dit een goede uitdaging ?

Elk slot is Uniek!

Ook al zijn sommige merken sloten makkelijker te lockpicken dan andere moet je je er wel van bewust zijn dat elk slot van binnen uniek is. Het kan zijn dat je juist een slot in je handen hebt wat ontzettend lastig te lockpicken is doordat de pinnen toevallig zo zijn opgesteld dat je vooral achterin heel diep moet lockpicken of iets dergelijks.

Dus laat jezelf niet ontmoedigen als het niet lukt met een slot. Probeer gewoon een ander en blijf eigenwijs tot het lukt! Zodra het de eerste keer is gelukt draai je een knop om in je hoofd en zie je voor jezelf dat het mogelijk is. Dit geeft je vervolgens weer extra motivatie en zelfvertrouwen om grotere uitdagingen aan te gaan.

Oefening baart kunst

De derde en de belangrijkste stap goed te worden in lockpicking is oefening. Oefening is onontkoombaar om goed te worden in lockpicking. Uw vingers moeten gewend raken aan de kleine bewegingen in het slot.

Om deze te kunnen herkennen en te beïnvloeden is oefening nodig. Zelfs al weet nu precies wat er allemaal gebeurt in het slot en hoe het allemaal werkt is het nog steeds noodzakelijk om te oefenen om te weten voor het daadwerkelijk voelt.


 
Een oefenslot kan hier erg bij helpen. Er zijn een paar goede oefensloten waarbij u gelijk kunt zien wat u teweeg brengt terwijl u aan het lockpicken bent.

Dit is waanzinnig handig omdat je zo je bewegingen direct kunt koppelen aan je bevindingen. Je kunt zien wat er gebeurt als je meer of minder druk uitoefent en als je een pin aanraakt. Soms heb je al het slot al bijna gelockpickt terwijl je het niet eens doorhebt en kan je door slechte bewegingen de gezette pinnen juist teniet doen.

Lockpicking in groepsverband

Het is ook ontzettend leuk om in groepsverband te oefenen. Zo kun je elkaar uitdagen en concurreren om beter te worden. Ook kun je zo sloten en informatie uitwisselen en van elkaar leren.

Verschillende soorten lockpick technieken

Er zijn twee veel voorkomende manieren om een slot te lockpicken. Je kan namelijk Single Pin Picking (SPP) en Raking.

Om goed te worden in lockpicking is het noodzakelijk om jezelf te blijven ontwikkelen en je goed duidelijk voor jezelf hebt wat je probeert te bereiken met lockpicking. Bij verschillende slotsystemen werken bepaalde technieken beter dan andere.

Verdiep u dus in deze verschillende technieken en probeer te visualiseren wat u teweeg brengt in het slot.

De kleinste bewegingen hebben al een grote invloed in het slot. Dit komt omdat de onderdelen in het slot erg klein zijn, dit zorgt ervoor dat elke beweging al invloed heeft.

Single Pin Picking

Single Pin Picking wordt gezien als de beste methode om te lockpicken, omdat het niet alleen veel nauwkeuriger werkt, maar je wordt er ook een betere lockpicker door. Dit is erg belangrijk, want de geavanceerdere sloten zijn namelijk vaak bestand tegen de rake methode, maar niet tegen het single pin picking.

Met single pin picking manipuleer je iedere pin in het slot omstebeurt, door ze stuk voor stuk naar de juiste hoogte te tillen en daar te plaatsen. Je kan ze ook met rust laten, omdat ze simpelweg niet geplaatst willen worden.

Deze methode heeft wel veel van je geduld nodig, om het maar even simpel uit te drukken, omdat er ook andere factoren, zoals spanning bij komen kijken. De spanning komt van de tension wrench, die we in het begin van deze pagina besproken hebben.

Verder zal je veel verschillende soorten beveiligingspinnen in sloten tegenkomen. Hierdoor zal je met de single pin pick methode veel voordelen vinden.

Raking

Raking wordt gezien als de “beginners” methode, als je het aan de locksport fanatiekelingen vraagt. Daarentegen wordt het raking vaak toegepast door de slotenmakers als je ze belt om je deur te openen.

De rake methode wordt vaak omschreven als “wrijven” of “krassen”, omdat het lijkt alsof je in de binnenkant van het slot op een gewelddadige manier loopt te krassen.

Wat er eigenlijk gebeurt, is dat je heel globaal de pinnen naar de breeklijn probeert te krijgen. Daarbij zet je tegelijkertijd een bepaalde druk met de tension wrench om de pinnen die goed komen te staan gelijk vast te zetten. Zodra alle pinnen direct boven de breeklijn terecht komen kan je het slot openen.

Soms werkt een combinatie van beide technieken ook heel erg goed. Zo kun je eerst met de raking techniek zoveel mogelijk pinnen naar de juiste positie brengen om vervolgens de lastigere pinnen met de single pin picking methode nog eens na te lopen zonder hierbij de al gezette pinnen uit hun positie te brengen.

Verschillende soorten lockpicks

Er zijn zo veel verschillende soorten dat het onmogelijk is om een goede keuze te maken! Als je met deze gedachten ronddwaalt zullen wij je helpen met kiezen van de juiste set.

Single Pin Lockpicks

De meest gebruikte lock pick voor het single pin picken is de Hook pick (haak pick).

De klassieke Hook pick is zo populair, dat er tientallen variaties aan de hand van deze lockpick gemaakt zijn. Zo heb je de Gonzo hook, Rocker hook, Gem hook, en nog veel meer.

De meeste lockpickers kiezen echter voor een simpel en smal design als het gaat om single pin picken.

lockpicks

Raking Lockpicks

Deze lockpicks zijn gemaakt voor de lockpick techniek “raking” (Engels voor harken). Om een slot te raken heb je niet veel techniek nodig, maar meer geluk met het vinden van zwaktes. Een slot zal waarschijnlijk geen verschillende rakes die hieronder beschreven worden, maar misschien dat de ene rake beter in een bepaald slot past dan de andere. Verder werken alle rakes precies hetzelfde.

De oudste en meest bekende rake is de S rake, ook bekend als de Snake rake. Je zult de Snake rake vaak terugvinden in lockpick setjes van HPC of Southord.

Er is ook nog de W rake, die ook bekend is als Z rake of Triple rake. De Triple rake vind je terug in lockpick setjes van Goso en Peterson.

De Bogota rake is gemaakt door een lid van Lockpicking101. Hij werd geïnspireerd door de bergen van Bogota, Colombia. Hieronder zie je de rake die hij ontwierp.

Tenslotte hebben we de L rake, of de Long rake.

rake lockpicks

Overige Lockpicks

Zoals we al besproken hebben zijn de overige lockpicks de Snowman lockpicks, die (zoals de naam doet vermoeden!) op sneeuwpoppen lijken, en de Ball lockpicks.

Deze lockpicks zijn voornamelijk bedoeld om plaatjescilindersloten te lockpicken.

lockpicks

Wat is een goede lockpick set?

Het verschilt enorm per persoon wat een goede lockpick set is. Voor beginners is misschien een goedkopere en sterkere set handiger, dan de gevoelige, dure en verfijnde lockpick sets die professionele lockpickers gebruiken.

Daarom hebben we hier een klein overzicht gemaakt van een aantal lockpick sets die in onze ervaring erg goed zijn.

KLOM lockpick set

Laten we beginnen met deze basis set. Deze set is van het merk KLOM en is sinds enkele jaren is deze set beschikbaar van Chinese leveranciers.

Goede eerste set om mee te verkennen maar als je een beetje fanatiek bent, ben je er al snel op uitgekeken. De tension wrench is niet erg goed, de lockpicks zijn redelijk hoekig en voelen een beetje stijfjes aan in het slot. Maar als beginner zul je hier nog weinig van merken.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

2 Reacties

  • Heldere uitleg die mij een stuk wijzer maakt. Ben bij lockpicking uitgekomen omdat ik een bureaulade heb die waarvan ik de sleutel kwijt ben. Heb totaal geen ervaring en heb een oefenset met oefensloten gekocht (die nog binnen moet komen) om eens te kijken of dit een leuke hobby is.

  • Op Youtube is vooral de ‘lockpick lawyer’ erg interessant om te zien. Er is ook een kanaal die veel shorts maakt over specifiek de ‘Master sloten’ die hij binnen luttele secondes open krijgt

Leave a Comment