Lockpicking

Lockpicking voor kinderen

lockpickingkinderen
Geschreven door Wim van Dam

Van de week kwam ik een leuk filmpje tegen waarbij ze kinderen leren lockpicken:

Dit filmpje zette me wel aan het denken.. Hartstikke goed voor de ontwikkeling van kinderen die juist moeite hebben met saaie tekstboeken. Ze zijn aan het verkennen en leren over de techniek achter een slot. Misschien worden ze wel slotenmakers door zo’n les. Het ziet er hartstikke onschuldig uit en het is ontzettend leuk om te leren. Maar kunnen kinderen wel omgaan met deze verantwoordelijkheid?
 
Lockpicking is een leuke hobby of zelfs sport waarbij een nieuwsgierige speelse houding centraal staat.
Maar moreel gezien is het altijd een beetje een dilemma, in hoeverre kan je er eerlijk en open over zijn?
 
Zelf ben ik van mening dat iedereen gewoon de waarheid over sloten mag weten als ze daarnaar op zoek zijn.
Er zijn veel dingen te zeggen over zowel de positieve kanten als de negatieve kanten. Zo draagt een eerlijke open houding over sloten bij aan een realistisch beeld van de veiligheid die sloten bieden en kan het helpen tot verdere veiligere ontwikkelingen. Maarja er zijn ook genoeg mensen die juist zitten te wachten op gevoelige informatie zodat ze deze kunnen misbruiken. Of misschien heeft een ervaren lockpicker toch een moment van zwakte waardoor hij zijn moreel besef eventjes achterwege laat.
 

Hoe eerlijk mogen we zijn??

 
Als ik naar mezelf kijk heeft mijn kunde der lockpicking eigenlijk weinig invloed gehad op mijn moreel besef. Dus ik denk eigenlijk dat de verantwoordelijkheid vooral bij het individu ligt. Eigenlijk vergelijkbaar met wanneer je opeens een geweer naast je hebt liggen. Als je het leuk vind om te leren mikken met een geweer, maakt dat je dan een moordenaar? Beïnvloed dat jou morele besef? Tevens is het ook nog eens een enorme investering van tijd en energie die je moet over hebben voor lockpicking zonder enige zekerheid dat je het ooit in de praktijk kan toepassen.
 

Wat vind jij hiervan? Reageer via de reactie’s!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

11 Reacties

 • Het blijft een gevoelig onderwerp waar met tact mee moet worden omgegaan. De verantwoordelijkheid ligt inderdaad wel bij het individu maar het maakt het wel verleidelijker om misbruik van te maken..

 • lockpicking is helemaal niet zo makkelijk als dat de meeste mensen denken. ik heb me helemaal blauw geoefend en kreeg met moeite 1 slot open. daarna heb ik het op gegeven. dus ik denk echt niet dat het zo makkelijk is. het kost in iedergeval erg veel tijd en energie en ik betwijfel of mensen met slechte bedoelingen zin hebben om zo’n omweg te nemen als ze ook gewoon een breekijzer ofzo kunnen pakken en het slot kunnen openvrikken

  Welie

 • Hoi Koen,

  Waar is dit? Samen met mijn vader en mijn zoon lockpicken we elke week samen maar het lijkt mij leuk om mijn zoon nog meer begeleiding kunnen geven. Hebben ze zoiets ook niet in Nederland?

  gr Rob

 • grappig ik was eigenlijk wel nieuwsgierig naar hoej e een slotenmaker kan worden of hoe iemand dat wordt. ik kan er geen opleidingen voor vinden want ik wou het eerst zelf ook worden maar ik kon toen niks vinden. deze kinderen leren op deze manier een vaardigheid waarmee ze zichzelf ontwikkelen en groeien. ik zeg top goed streven!

  • Hoi Koen,

   Je hebt zeker een punt. Een deel van de veiligheid valt natuurlijk weg. Met pakweg 20 euro en youtube kan iedereen leren lockpicken. Maar toch denk ik dat het geen toenemend gevaar is, en dat mensen zich hier geen zorgen over hoeven te maken. Uit onderzoek is gebleken dat iets van 90% gelegenheidsinbreker is, dat wil zeggen: een inbreker loopt door een buurt, ziet een open raam en een regenpijp, en klaar is Kees. Ook is Lockpicking een sport van finesse, je moet er echt tijd voor nemen en er eens goed voor gaan zitten. Dit is in een normale situatie al moeilijk, laat staan als je giert van de zenuwen tijdens het inbreken. Goed, er zijn natuurlijk kwaadwillige ervaren lockpickers die van bovengenoemd geen lasthebben. Maar er zijn alsnog veel effectievere manieren om een slot te omzeilen, denk bijvoorbeeld aan uitboren of cilindertrekken.
   Kortom, lekker gaan slapen vannacht;)

 • Vroeger ging het beroep van slotenmaker voornamelijk van vader op zoon. Vandaar dat er geen (of weinig) scholen voor bestaan. Met de komst van het internet is alle gereedschap verkrijgbaar en zijn alle technieken in beeld gebracht.
  Persoonlijk denk ik dat een kind zich nog met duizenden andere dingen boeiend kan bezig houden. Er zijn nog zo veel andere sporten. Als volwassenen vind ik het dan wel fijn te beseffen dat een slecht slot (lees gemakkelijk te picken) geen waarde heeft.

Leave a Comment