Zelf verdediging

10 Tips Bij Mes Verdediging

Geschreven door Wim van Dam

Messen zijn gevaarlijke wapens. In dit artikel wil ik je wat tips geven om een aanval met een mes te overleven.

De technieken die ik ga uitleggen komen voort uit verschillende vechtstijlen. Ik hoop dat je wat aan deze technieken hebt. Mocht dit artikel waardevol voor je blijken overweeg dan om dit artikel ook met andere mensen te delen waarvan jij denkt dat ze het kunnen waarderen.

 

#1. Vermijd contact.

Heh.. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is de beste manier om een confrontatie met een mes te overleven.

#2. Schrik niet Als je wel contact maakt.

Wanneer je betrokken raakt in een mes gevecht dan is er een grote kans dat je geraakt wordt. Dit wilt natuurlijk niemand en ik raad het ook zeker niet aan om het op te zoeken.

Maar er is nu eenmaal een kans dat je geraakt zult worden.

Wanneer dit gebeurd moet je niet schrikken. Het is een natuurlijke reactie om te schrikken. Maar als je je overlevingskansen wilt vergroten moet je blijven opletten en gelijk doorgaan.

Stel jezelf er op in om niet te twijfelen nadat je geraakt wordt. Accepteer de realiteit dat dit mogelijk is en ga door.

#3. Alles is een Doelwit

Wanneer we het hebben over een mes, dan is elk deel van het menselijk lichaam een doelwit. Er is een gezegde in de Filipijnse vechtsporten, “Het mes zoekt naar vlees.” Waar er zich huid bevindt, is een doelwit. Ja, er zijn fatale doelwitten die maximale schade aanrichten, zoals de aderen, longen, hart, keel, etc. Alhoewel elk deel van het lichaam geraakt kan worden.
Als je denkt dat een snee in de hand de vechtlust niet uit iemand haalt, dan heb je nog nooit een snee tot het bot gehad. Ik heb een snee zo diep als een halve duim gezien in de hand, waardoor een pees beschadigd is en er gedeeltelijke verlies van functie plaatsvond. Pijn en bloed kunnen dienen als fysieke afleiding en kunnen grote psychische effecten hebben op je tegenstander. Een snee in de hand, arm, gezicht of been kan genoeg zijn om het gevecht om te laten keren. Als niets van dit alles, zal het helpen bij het creëren van mogelijkheden tot meer fatale aanvallen.

#4. Houd de Lengte van Je Mes Tussen Jou en Je Vijand

Als je een mes gebruikt om jezelf te beschermen, dan wil je je vijand forceren om langs je mes naar jou te komen. Houd je wapenkant naar voren en positioneer je mes zo dat het uiteinde naar de vijand wijst. Alles dat voor je mes uitkomt, ook je knokkels, worden een doelwit voor je de vijand zijn wapen.
Als je dit principe goed toepast, zal het je niet alleen bij verdediging helpen, maar ook bij aanval. Je aanvallen zullen vloeiender zijn, als je leert het mes te trekken naar de vijand, in tegenstelling tot dat je je mes ronddraait (als een honkbalknuppel). Je hierop volgende aanvallen zullen ook sneller zijn, omdat het je je herstelperiode minimaliseert.

#5. Hou Je Mes ten Allen Tijden in Beweging

Het is moeilijker om de beweging van een beweging te detecteren, en een bewegend doelwit is moeilijker te raken dan een stilstaand doelwit. Als je een mes gebruikt voor zelfbescherming, dan wordt je mes zowel een doelwit als een wapen. Door het mes voortdurend te bewegen, maak je het moeilijker voor je tegenstander om je bewegingen te voorspellen.
Ook maak je het moeilijker voor je tegenstander om je wapen aan te vallen in een poging je te ontwapenen of je wapenhand uit te schakelen. Dit principe is met name belangrijk als je een vijand trotseert gewapend met een mes of stootwapen.

#6. Herhaal Nooit Dezelfde Bewegingspatronen Meer dan Tweemaal

Dit principe sluit direct aan op de vorige, in verwijzing je mes ten alle tijden in beweging te houden. Het is belangrijk herhalende bewegingspatronen te vermijden, zodat je vijand niet je patroon kan vaststellen en kan voorspellen waar je mes zal zijn op dat moment.
Het kost maar twee herhalingen om een patroon vast te stellen. Je zult voortdurend je mes bewegingspatronen moeten aanpassen en de snelheid waarop deze worden uitgevoerd. Je kunt wisselen tussen zij-aan-zij bewegingen, cirkels, zigzaggen, spiralen, etc. Wissel voortdurend tussen patronen, varieer de grootte van de beweging en veranderen voortdurend de snelheid waarop deze worden uitgevoerd.

#7. Wees Vloeiend en Laat het Mes het Werk Doen

Eén van de voordelen van het gebruik van een mes is dat het niet veel kracht kost om effectief te zijn. Zolang het scherp is, zal het mes het meeste werk doen. Laat het mes zijn werk doen. Controleer de patronen van je mes en laat je aanvallen vloeiend en zuiver zijn. Vloeiend is snel. Iedereen kan een mes gebruiken; wat het verschil maakt tussen een meester van het mes en een beginner, is de mogelijkheid door te vloeien van één beweging naar de ander met snelheid en precisie.

 

#8. Voetenwerk, Timing en Afstand zijn de Sleutel

Je kunt niet effectief zijn met een mes als je voetenwerk, timing en afstand niet begrijpt en toepast. Deze drie elementen vormen samen een driehoekig principe, omdat ze allen met elkaar verbonden zijn. Je moet instaat zijn om de afstand tussen jou en je tegenstander te controleren doormiddel van voetenwerk en timing.
Goede timing is nutteloos als je niet de juiste afstand tot je tegenstander hebt om aan te vallen of te verdedigen. Voetenwerk is nutteloos als het niet uitgevoerd wordt gecombineerd met de juiste timing en de juiste afstand.

#9. Ontwijken is Belangrijker dan Aanvallen

Dit principe is meerzijdig. Wanneer het mogelijk is, is het beter een aanval te ontwijken dan om aan te vallen. Als je instaat bent weg te rennen van een aanvaller is dat je beste optie. Als je de mogelijkheid je portemonnee te overhandigen aan een overvaller met een mes, is dit beter dan om aan te vallen. Je kunt je creditcards later laten blokkeren.
Als je jezelf in een onvermijdelijke confrontatie hebt begeven, of wanneer de levens van anderen in gevaar zijn en je moet vechten, dan geldt deze zelfde principe voor de confrontatie. Onthoud, Word Niet Geraakt (Principe #1). Ga niet tegen de vijand zijn mes in als je instaat bent deze te ontwijken, en offer jezelf niet op om je eigen tegenaanval te kunnen plaatsen.

#10. Wees Niet Gehaast om te Sterven

De laatste principe is de meest belangrijke principe van allemaal. Alles waar ik aandacht aan besteed heb gaat over overleving en succesvol zijn. De laatste principe is zowel een manier van denken, als een strategie. Haast niet naar een aanvaller met een gehaaste verdediging.
Ik geef niet als tip om te twijfelen. Ik geef aan dat je moet leren te weten wanneer je ergens in moet haasten en wanneer dit niet te doen. Gebruik de laatste negen principes om niet geraakt te worden, val beschikbare doelwitten aan, bescherm je eigen mes en controleer de afstand; hierdoor laat je mogelijkheden voor openingen en het gevecht te eindigen ontstaan.

Conclusie

Ik heb je duidelijk gemaakt welke tien principes ik mijn studenten leer in het Uitgebreide Kader van Vechtsystemen bij het mes vechten. De informatie die geleverd is, is helemaal niet uitgebreid, maar kan hopelijk hulp bieden bij het begrijpen van de kunst van het mes.
Onthoud, een mes zou alleen gebruikt mogen worden om jezelf of anderen te beschermen tegen serieuze gevaren en doodsmogelijkheden. Het gebruik van een mes zou niet anders gezien mogen worden dan dodelijk geweld, en jij bent verantwoordelijk voor het beslissen een mes te gebruiken voor zelfverdediging.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

Leave a Comment