Huis

Muur verven zonder strepen

Of het nu gaat om klassiek wit of sterke kleuren – je kunt snel en effectief muren verven als je het werk zorgvuldig plant en uitvoert. De volgende instructies beschrijven stap voor stap hoe dit te doen.

Hoe kun je een muur verven zonder strepen?

Het voorbereidende schilderwerk omvat het reinigen van de ondergrond, het maskeren en afdekken en het gronden. Schilder vervolgens de hoeken van de muur en, indien nodig, het plafond van de kamer. Bij het schilderen zelf is het belangrijk om de juiste schilderrichting aan te houden. Wat in detail belangrijk is bij het schilderen van de muren, leert je in de volgende instructies, kies nu de juiste interieurkleur in de OBI online shop en ga aan de slag.

Waar begin je?

Draag geschikte werkkleding bij het voorbereiden van schilderwerk om vuil en schade aan goede kleding te voorkomen. Bereid vervolgens alle gereedschappen en materialen voor om tijdens het schilderen snel en comfortabel te kunnen werken.

Voordat je de muren reinigt, veegt je de oppervlakken af met een donkere doek. Als er een zanderige of kalkachtige slijtage zichtbaar is, moet er later een primer worden aangebracht. Reinig het oppervlak zorgvuldig. Verwijder oude verf die niet meer stabiel is met een borstel en veel water.

Als er nog spijkers, schroeven of deuvels in de wanden zitten, verwijder deze dan met geschikt gereedschap zoals schroevendraaiers of een combinatietang uit de ondergrond. Repareer dan eventuele oneffenheden in de muren. Vul hiervoor gaten, scheuren en andere oneffenheden op met vulmiddel of voegmassa.

Afplakken

Denk niet te makkelijk over afplakken. Zelf wil ik tijdens het verven nog weleens hoogmoedig worden. Ik denk dan dat ik in een strakke lijn kan verven zonder tape. Maar achteraf heb ik altijd spijt. Afplakken bespaard je uiteindelijk veel tijd en energie.

Verwijder wandlampen en afdekkingen van stopcontacten en schakelaars of bedek ze met afplaktape. Schakel de zekeringen in deze zone vooraf uit en controleer of de elektrische installaties stroomloos zijn. Belangrijk: Beveilig de zekeringen tegen opnieuw inschakelen.

Andere oppervlakken, zoals ramen of randen die je niet wilt schilderen, moeten grondig worden afgedekt met afplaktape. Bedek de vloer met maskeerfolie of fleece en bevestig de onderlaag met afplaktape aan de randen om te voorkomen dat deze wegglijdt. Dit voorbereidende werk kost enige tijd, maar maakt het latere schilderen veel gemakkelijker.

Muren voorbehandelen

Wanden van sterk absorberende materialen zoals gipspleister, gipsplaat en zachte vezelplaat met een diepe grondlaag gronden alvorens de verf aan te brengen. Deze materialen absorberen anders de verf te veel. Gebruik een oppervlakteborstel of kwast voor het gronden. Roest- of watervlekken op de ondergrond kunnen worden afgedekt met isolerende verf of vlekverwijderaar.

Tip: Werk bij normale kamertemperatuur. Te koude of te warme luchtstromingen kunnen leiden tot oneffenheden op geverfde oppervlakken.

Verfrollers vs kwasten

Voor grote oppervlaktes gebruik je de verfroller. Kwasten worden aanbevolen voor kleinere ruimtes zoals hoeken, plinten en radiatoren. Gebruik voor plinten, radiatoren en buizen speciale lakken en verven – bijvoorbeeld houtvernis of radiatorverf.

Het plafond verven

Als je zowel de muren als de plafonds wilt schilderen, moet het plafond voor de muren worden geschilderd. Voor grote oppervlakken zoals het plafond is een verfroller een goede keuze. Combineer de wals met de telescoopstang voor een comfortabel schilderwerk.

De verfroller wordt in het midden geplaatst. Gebruik een schraaprooster om de plafond- en muurverf gelijkmatig aan te brengen. Als je een ladder nodig heeft voor hoge plafonds en muren, zorg er dan voor dat deze stevig staat.6 Muren schilderen en de richting van het schilderen in acht nemen

Verf de muren eerst in de lengterichting met de muurverf, dan in de dwarsrichting en ten slotte weer in de lengterichting met een rechte overlapping. Verdeel de verf op deze manier rijkelijk en gelijkmatig. Als de muurverf klaar is, volgt je de instructies van de fabrikant voor het drogen. In de regel duurt het ongeveer een dag om een verse laag muurverf te drogen. Verwijder ten slotte zorgvuldig de verfmaskeer- en maskeerfolie en reinig penselen en rollen grondig.

Tip: Gebruik je verfrollers en kwasten opnieuw door ze te wikkelen in aluminiumfolie. Zo vertraag je het drogen van de verf. Stel een grondige reiniging uit tot je volledig klaar bent met het schilderwerk.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.