Uncategorized

Oplegslot

De meeste mensen in Nederland hebben thuis een normaal slot op de deur zitten. Zij denken dan ook dat ze hiermee voldoende bescherming hebben tegen eventuele inbrekers, maar dit is niet helemaal waar. Het is namelijk zo dat een simpel slot niet zo moeilijk is om open te breken. Een oplegslot kan dan ook een uitstekende toevoeging of vervanging zijn voor al die standaard sloten. Wat is nu het voordeel van deze soorten sloten en wat voor slot is het precies? Daar gaan we jou in dit artikel meer over vertellen.

 

Wat zijn oplegsloten?

Een oplegslot is kun je gebruiken als een losstaand slot of als een extra slot bovenop een al bestaand slot, dit kun je wel een beetje terugzien aan de naam. Je hebt een normaal slot waarbij aan de binnenzijde van de deur een extra slot is gemaakt, dit wordt normaal gesproken gedaan bij stompe naar binnen draaiende deuren. Maar er zijn veel meer soorten oplegsloten waar je uit kunt kiezen. Zo heb je ook bijzet oplegsloten, deze hebben alleen maar een nachtschoot. Deze soort sloten worden aan de binnenzijde gebruikt in combinatie met een draaiknop.

Diverse mogelijkheden

Wanneer je er voor kiest om een oplegslot te nemen als vervanging voor een insteekslot of als extra slot dan is er de mogelijkheid om uit twee opties te kiezen. Zo kan je een onderscheid maken tussen de modellen met de vaste of met de losse buitencilinder. Deze cilinder heet ook wel de staartcilinder. Bij de modellen met een vaste cilinder zien we dat deze samen een geheel vormen, bij degene met een losse cilinder zijn de slotkast en de buitencilinder nog altijd losse componenten.

Voor de technische mensen onder ons is het niet zo heel moeilijk om dit slot te monteren op het andere slot of om hem te vervangen voor een ander slot. Het is echter wel zo dat een model met een vaste cilinder moeilijker is om te monteren dan een met een losse cilinder. Mocht je het dus toch niet kunnen dan is er altijd nog de optie om een slotenmaker te bellen. Deze kunnen ze in alle gevallen wel succesvol monteren.

Kerntrekbeveiliging

De meeste inbrekers die s’nachts bij mensen naar binnen gaan maken gebruik van de kerntrek techniek. Deze techniek werd veelal gebruikt door een Bulgaarse bende, vandaar dat het dan ook wel eens de Bulgaarse techniek wordt genoemd. Bij deze inbraakmethode trekken ze de cilinder uit het slot, hierdoor is het dus makkelijk voor hen om zo in je woning te staan.

Om deze vorm van inbraak tegen te gaan is het handig om gebruik te maken van kerntrekbeveiliging die geschikt is voor oplegsloten. Het is aan te raden om alleen kwalitatief goede modellen te kopen, anders kunnen ze natuurlijk alsnog naar binnen. Je kunt voor deze anti kerntrekrozetten het beste even kijken bij de bouwmarkt, bij een online webwinkel of bij een slotenmaker. Op die manier ben je verzekerd van voldoende kwaliteit.

Tips voor de aanschaf

Voordat je besluit om zo’n soort slot te kopen is het handig om deze tips in het achterhoofd te houden. Zo raden wij aan om alleen maar SKG sloten te kopen. Deze zijn er niet voor elk merk, door dit keurmerk weet je zeker dat de kwaliteit dusdanig hoog is. Ook moet je rekening houden met de draairichting van de deur, het is namelijk zo dat een slot altijd een bepaalde richting zal hebben. Even goed controleren voorkomt dus een miskoop.

Wanneer je een bestaand slot gaan vervangen dan is het van belang dat je rekening houdt met de doornmaat. Deze moet namelijk overeen komen met het nieuwe slot, wanneer dit niet het geval is dan kan het zomaar zijn dat er schade ontstaat aan de buitencilinder. Meet het daarom even op voor de buitenzijde van de deur. Wanneer je al dit gezeur niet wilt hebben is het ook mogelijk om te kiezen voor een model met een verstelbare doornmaat. Deze kan wel op ieder slot gezet worden.

Hoe de sloten onderhouden?

Wanneer je de sloten hebt laten plaatsen dan is het wel van belang dat je er alles aan doet om deze goed te onderhouden. Dit is niet zo heel ingewikkeld om te doen. Het grootste probleem is dat het slot droog kan gaan lopen, dit is vooral het geval bij deuren die in weer en wind staan. Dit heeft weer te maken met vocht, wanneer dit opdroogt kan er schade ontstaan. Om dit alles te voorkomen is het handig om een keer in het jaar een slotspray te gebruiken. Ook voor de buitencilinder is dit handig. Je hoeft mar een keer te spuiten, dan kun je er weer een jaar tegenaan.

Wanneer het slot niet werkt is het mogelijk dat deze nog wel gewoon goed is, het is niet zo dat een slot dan gelijk weggegooid hoeft te worden. Zo kan het zijn dat het slot niet goed gemonteerd is of dat er sprake is van verzakking bij de deur. Je kunt altijd een slotenmaker laten langskomen om te kijken wat nu precies het probleem is en wat er aan gedaan kan worden.

Het is dus een ontzettend goed idee om te kiezen voor een oplegslot als je meer bescherming wilt hebben in de woning. Of je ze nu los gebruikt of als toevoeging, het is allemaal goed. Inbrekers zijn vandaag de dag slimmer dan ooit, een normaal slot is dan ook niet meer genoeg om ze letterlijk en figuurlijk buiten de deur te houden. Door een oplegslot hoeft niet heel het oude slot er uit gehaald te worden, dit bespaart een hoop tijd en kosten. Loop dus eens een keer bij een bouwmarkt naar binnen of zoek eens rond op internet naar deze handige sloten. Er zijn genoeg modellen te kiezen waar je uit kunt kiezen, zo kan je voortaan ook volkomen beschermd zijn in de woning.

 

 

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

Leave a Comment