Huis

OSB platen plaatsen

Deze instructies laten je zien hoe je OSB-platen op de juiste manier kunt installeren. Je leert alles over het voorbereiden van de ondervloer, het selecteren van de OSB-planken en de zogenaamde zwevende installatie.

Wat zijn OSB-platen?

OSB-platen – ook wel grof spaanplaat genoemd – bestaan uit uitgelijnde chips. Vandaar de Engelse afkorting “oriented strand board” of “oriented structural board”. Deze platen zijn een veelgebruikt bouwmateriaal en hebben vele voordelen: Door het gebruik van lange spanen zijn ze zeer goed bestand tegen buigen en bovendien goedkoop en robuust. Dankzij hun gladde oppervlak zijn ze zeer geschikt voor doe-het-zelfwerkzaamheden op grotere, blootgestelde oppervlakken.

De respectievelijke draagkracht van de OSB-panelen is te zien aan de nummers 1 tot en met 4. Klasse 1-platen hebben de laagste draagkracht. Deze platen zijn geschikt voor binnenhuisdecoratie in droge ruimtes. Vanaf klasse 3 kunt je de platen gebruiken voor dragende doeleinden. Tegels met de nummers 3 en 4 zijn ook geschikt voor vochtige ruimtes.

Je kunt OSB-platen op verschillende manieren gebruiken – als draaglaag op balken en voor zolderverbouwingen, maar ook voor dakbedekking, wandbekleding en vloerbedekking. De volgende instructies verwijzen naar OSB-platen als vloerbedekking en leggen de zwevende installatie van de planken uit, waarbij de planken niet met de ondervloer zijn verbonden. OSB-platen met messing en groef zijn hiervoor bijzonder praktisch.

Om OSB-panelen te installeren

Bereid de ondergrond voor op het leggen van de OSB-planken

  • Selecteer de dampremmende laag
  • Het leggen van folies
  • Lijm de stroken aan de randen aan elkaar

Dit is hoe het werkt

Bij zwevende plaatsing van OSB-platen op een vloerbedekking is het aan te raden om een zogenaamd dampscherm tussen de vloer en de platen te plaatsen. Het beschermt de OSB-panelen tegen vocht uit de vloer. In tegenstelling tot het dampscherm draagt het dampscherm ook bij aan een aangenaam ruimteklimaat. Gebruik een PE-folie met een dikte van minstens 0,2 mma als dampscherm. Als je huis geen kelder heeft, moet je in plaats daarvan een PVC-folie met een dikte van ongeveer 1,2 mm gebruiken.

Leg de folie zo dat de randen ongeveer 25 cm overlappen. De folie moet ook ongeveer 2 cm op de wanden staan. Tape de randen van de afzonderlijke vellen samen met plakband.2

OSB platen selecteren en acclimatiseren

In één oogopslag

  • Het meten van de ruimte
  • koop bijpassende OSB-platen
  • Acclimatiseer platen

Dit is hoe het werkt

Meet de ruimte en bepaal het aantal benodigde panelen voordat je de OSB-panelen voor de vloer koopt. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Meestal zijn ze ongeveer 2 m lang, 60 tot 95 cm breed en verkrijgbaar in diktes van 12 tot 25 mm. Let bij de keuze van OSB-panelen op de markering: alleen panelen met klasse 3 of 4 zijn geschikt voor dragende doeleinden.

Bewaar de planken vóór de installatie minstens 48 uur in de daarvoor bestemde ruimte om ze zo goed mogelijk te laten acclimatiseren. Hierdoor kunnen het vochtgehalte en de temperatuur van de platen zich aanpassen aan de ruimte. Dit voorkomt dat de planken na het leggen worden uitgebreid of inkrimpen. Tot slot passen ze perfect en veranderen de voegbreedtes niet noemenswaardig na de installatie.

Start de eerste rij op de langste muur van de kamer. Zaag de veer van de panelen voor de eerste rij af. Je kunt hiervoor alle gangbare elektrische en handzagen gebruiken. Zorg ervoor dat de zaag zo scherp mogelijk is en trillingsvrij kan worden geleid.

Leg nu de OSB-platen met de snijzijde naar de wand toe en laat minstens 15 mm uitzettingsvoeg naar de wand toe. Houd deze afstand tot alle andere muren altijd aan terwijl je doorgaat. Het kan zijn dat je de laatste plank van de eerste rij op de juiste maat moet zagen voordat je gaat leggen.

Leg de tweede rij OSB-platen offset op de eerste. De voegen van elke rij planken moeten altijd met minstens 40 cm worden verschoven om de constructie stabieler te maken

Vervolgens worden de overige OSB-platen volgens hetzelfde patroon gelegd. Het kan zijn dat je de laatste rij panelen moet zagen om ze goed te laten passen. Vergeet niet om een opening van 15 mm van de muur te laten en de veer te verwijderen. Meet steeds opnieuw om de afstanden constant te houden.

Laat de lijm na de installatie ongeveer 24 uur uitharden. Alleen dan kan de vloer volledig draagkrachtig zijn. Sluit dan de OSB-platen af. Gebruik bijvoorbeeld houtbeschermingslak: dit maakt de vloer gemakkelijker te onderhouden en de planken vervormen niet. De speciale OSB-lak is bijzonder geschikt voor het afdichten.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.