Huis

Oud behang verwijderen

Als je tijdens de renovatie opnieuw wilt behangen, moet je eerst het oude behang en alle behangresten volledig van de muur verwijderen. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe dit snel kan worden gedaan en welke apparaten helpen.

Hoe kan oud behang goed worden verwijderd?

In het ideale geval kan het oude behang droog worden verwijderd. Als dit niet mogelijk is of als er na het droog strippen nog resten overblijven, heb je gereedschap nodig.

De muur moet voor het behangen vlak zijn, zodat er achteraf geen oneffenheden zijn en het nieuwe behang met de pasta voldoende houvast heeft. Als behangresten worden verwijderd, moet het behang in vloeistof worden gedrenkt en vervolgens worden afgevlakt.

Afhankelijk van het soort residu zijn er twee manieren om oud behang te verwijderen. Dunne resten kunnen direct met water en behangstripper worden gedrenkt. Dikker en waterdicht behang kan vooraf worden behandeld met een prikroller of stoomapparaat om het behang beter waterdoorlatend te maken en het behang te strippen.

Verwijder oud behang

Afhankelijk van het soort oude behang zijn er verschillende manieren om het behang in het begin te verwijderen:

Dikker en waterdicht behang (bijv. vinylbehang of behang met een waterdichte coating) moet vooraf worden behandeld met een prikroller of behangafstomer om het behang beter waterdoorlatend te maken en het behang te strippen. Laat de machine hiervoor over een groot oppervlak over het behang lopen en perforeer alle zones. Let op dat je de muur niet beschadigt.

Behang verwijderen met behangverwijderaar

Verdun de behangverwijderaar in een emmer met warm water volgens de verpakkingsvoorschriften. Roer het mengsel goed door.

Breng verdunde behangverwijderaar royaal met een kwastje aan op de behangresten. Verspreid het oplosmiddel royaal op de wand tot alle resten zichtbaar doordrenkt zijn.

Laat de behangverwijderaar in werking treden. De duur van de inweektijd wordt ook op het product aangegeven en ligt meestal tussen de 15 en 40 minuten.

Het verwijderen van behangresten met een spatel of stoomapparaat

Schraap met een spatel voorzichtig behangresten af. Duw hiervoor de spatel onder de gedrenkte resten en werk geleidelijk aan tot alle behangresten verwijderd zijn. Een zo breed mogelijke spatel maakt het werk gemakkelijker.

Zorg er bij het afschrapen altijd voor dat de behangresten goed doorweekt zijn. Als ze niet onmiddellijk wijken, breng dan nog meer behangstripper aan. Houd het behang altijd vochtig en vermijd tocht.

Daarnaast kan een stoomapparaat worden gebruikt. De hete stoom dringt diep in het behang door en vergemakkelijkt zo de verwijdering ervan.

Bereid de muur voor op het behangen

Als alle behangresten zijn verwijderd, controleer je de muur grondig op vuil, beschadigingen en eventueel resterende kleine stukjes behang. Deze laatste kan voorzichtig worden afgeschraapt met een spatel.

Stof en ander vuil moet worden verwijderd met een borstel en wateroplosbare vlekken moeten worden geïsoleerd met een vlekkenverwijderaar om te voorkomen dat de vlekken later doorbreken. Eventuele gaten en scheuren moeten worden gerepareerd met een vulmiddel.

Schuren, krijten en poreuze oppervlakken moeten daarentegen worden voorbehandeld met voorstrijk om een stabiele basis te creëren voor het nieuwe behang. Een primer wordt ook aanbevolen voor sterk absorberende oppervlakken zoals gipskartonplaten.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.