Huis Uncategorized

Oude binnenmuren bepleisteren

Deze instructies laten stap voor stap zien hoe je oude binnenmuren kan bepleisteren – inclusief de bevestiging van wandprofielen.

Hoe kun je zelf binnenmuren pleisteren?

Een belangrijk onderdeel van het werk bij het bepleisteren van de oude binnenmuren is een goede voorbereiding. De te bepleisteren muur moet schoon zijn en de vloer moet bedekt zijn. Nadat in de volgende stap speciale hoek- en pleisterprofielen zijn aangebracht en het oppervlak in de grondverf is gezet, begint het werk met het pleisterwerk, in verschillende stappen. Tenslotte is het tijd om het gereedschap schoon te maken.

Bij het pleisteren is het belangrijk om snel te werken, want gips droogt snel. Het is daarom zinvol om altijd alle benodigde materialen direct bij de hand te hebben. Vooral belangrijke gereedschappen als spatel, spaan en vlakspaan moeten in het beste geval in tweevoud beschikbaar zijn.

Waarom heb je binnenpleister nodig?

Stucmortel voor binnengebruik is een mix van mortel en diverse bindmiddelen. Het zorgt voor een gladde ondergrond, bijvoorbeeld voor later aan te brengen behang. Het beschermt ook de binnenmuren en verbetert de vochtregulatie in het interieur. De keuze van het type stucwerk hangt af van de aard van de muur. Kies nu de juiste stucwerk en ga aan de slag.

Binnenmuren pleisteren – Stap 1

Dek ingebouwde onderdelen zoals ramen, deuren en kasten en de omliggende vloer (met name parket en tegels) af met plakband of folie ter bescherming. Als het oude pleisterwerk moet worden verwijderd, klop het dan met hamer en beitel van de muur.

De te bepleisteren muur moet volledig droog, schoon en vrij van losse deeltjes zoals vuil of stof zijn. Behandel eventuele vlekken met water, reinigingsmiddel en vetverwijderaar. Borstel de gedroogde wand en maak, indien nodig, de gaten glad met egalisatiemiddel.

Hoekprofielen instellen

Stel hoekprofielen van plaatstaal in op hoeken waarvan de aangrenzende wanden moeten worden gestuct. Breng hiervoor gipsprofielmortel (let op de mengverhouding op de verpakking) in kleine hoeveelheden aan op de randen en druk het plaatwerk met een egalisatiestaafje aan. Gebruik altijd slechts zoveel mortel als nodig is, gladstrijken indien nodig met een troffel. Als alle hoekprofielen zijn ingesteld, laat je de pleister minstens een uur drogen.

Het installeren van de wandprofielen

De wandprofielen, ook wel gipslatten, gipsplaten of gipsrails genoemd, dienen samen met de hoekprofielen als oriëntatie bij het bepleisteren. Ze zorgen ervoor dat het pleisterwerk zo vlak mogelijk is. De dikte waarin de pleister uiteindelijk wordt aangebracht komt overeen met de diepte van deze profielen. Net als de hoekprofielen blijven de gipsprofielen op de muur liggen en verdwijnen ze volledig onder de gipslaag.

Bevestig de pleisterprofielen aan de wanden met mortel op dezelfde manier als de hoekprofielen uit de vorige stap. De gipsprofielen moeten exact verticaal zijn, dus gebruik een waterpas. Kies de afstand tussen elk element tussen 1 en 1,5 m.4

Bevochtiging van de wand

Sterk absorberende muren zoals muren van rode baksteen moeten royaal worden voorbevochtigd met water om te voorkomen dat de muur het watergehalte van de pleistermortel voortijdig opneemt. Handig voor dit werk: een kwastje van een schilder.

Ondergronden zoals beton, gipspanelen of oude pleisterwerken voorbehandelen met een primer. Breng de primer gelijkmatig aan op de muur met een roller of een kwast. Goed in de muur trekken en volledig laten drogen.

Meng het stucmortel met water

Meng de stucmortel met helder, schoon water in een emmer of emmer. Neem de aanwijzingen van de fabrikant voor de mengverhouding in acht. Een mengpaddle voor de boormachine maakt het mengen gemakkelijker. Als er geen knobbels meer zichtbaar zijn, laat het stucmortel dan even rijpen. Meng na enkele minuten (volg de instructies van de fabrikant) opnieuw goed door elkaar.

Breng de eerste laag stucmortel aan.

De eerste pleisterlaag – de basispleister – is bedoeld om oneffenheden in de muur te herstellen. Het dient als basis voor de tweede laag gips, het afwerkingspleister. Voor de toepassing wordt een spuitgooi aanbevolen: Pak het pleisterwerk op met een spaan en gooi het gevoelig tegen de muur met een gebogen armbeweging.

Als er 2 tot 3 m² pleisterwerk op de muur ligt, maak deze dan glad met een vlakspaan. De eerste laag gips moet ongeveer 1 cm dik zijn. Afhankelijk van de diepte zullen de gipsprofielen nog steeds zichtbaar zijn onder het gips.

Als de muur volledig gestuct is, laat dan de mortel enkele uren drogen. De verpakking geeft details over de droogtijd.

Afwerkingspleister aanbrengen

Aan het einde van de droogtijd de eerste laag stucmortel weer bevochtigen met het kwastje. Breng de tweede laag stucmortel niet aan door te spuiten, maar direct met de vlakspaan. Neem hiervoor een kleine hoeveelheid stucmortel op met de troffel en breng het direct aan op de gladde troffel in de andere hand. Breng het stucmortel aan terwijl je de troffel in een lichte hoek houdt.

Stucwerk de wand op deze manier volledig doorlopend. De dikte van de tweede stuc laag is afhankelijk van de gipsprofielen, maar mag niet meer dan tien millimeter bedragen.

Als al het stucwerk gelijkmatig over de hele muur is verdeeld, maakt je de muur glad met een pleisterplank of een schraapbord. Trek de zuigmond gelijkmatig langs de wand. Na enkele uren (volg de instructies van de fabrikant) is de pleister vastgezet, d.w.z. de buitenste laag is zichtbaar droog.

Deze laatste stap is anders bij het gebruik van structuur- of wrijfpleisters: het pleisterwerk wordt niet glad gestript, maar getextureerd nadat het is gedroogd, bijvoorbeeld met een wrijfbord.

Gereedschap reinigen met water

Spoel alle gereedschappen die in contact zijn gekomen met gips voldoende af met water. Gedroogd materiaal is bijna niet te verwijderen. Ventileer de bepleisterde ruimte enkele dagen zodat het water in de pleistermortel volledig verdampt. Daarna kan de muur verder worden bewerkt (geschilderd, behangen, etc.).

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.