ethical-hacken

Over Ethical Hacken

De enorme groei in de vraag naar IT’ers zal je vast niet ontgaan zijn! In de afgelopen jaren zijn steeds meer bedrijven en overheden begonnen met het automatiseren van processen. Door voor de automatisering van processen te kiezen kunnen deze processen doorgaans op efficiëntere wijze worden uitgevoerd. Zo wordt er geld bespaard, kan de snelheid van processen verbeterd worden, enzovoorts. Welke vormen van automatisering of digitalisatie heb jij op de werkvloer doorgevoerd zien worden in de afgelopen periode?

Niet alleen de vraag naar IT’ers in de breedste zin van het woord is toegenomen. Ook zijn steeds meer partijen op zoek naar zogenaamde ethical hackers. Weet jij wat het werk van deze ethical hackers inhoudt? In dit artikel lees je hier meer over!

 

Fouten bij het automatiseren of digitaliseren van processen

Bij de automatisering en digitalisering van processen is de kans op fouten relatief groot. Vaak is de kennis om deze taken op een correcte wijze uit te kunnen voeren nog niet aanwezig binnen organisaties. Het maakt dat organisaties overhaast overgaan tot de automatisering van processen, om niet achter te lopen op de concurrentie. Pas wanneer er digitaal wordt ingebroken bij een bedrijf, komt naar voren dat er sprake is van fouten. Een bijzonder vervelende situatie met mogelijk vergaande gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan het risico op de diefstal van persoonlijke gegevens of bedrijfsdocumenten.

 

Ethical hacken richt zich op de gemaakte fouten

ethical hacken

Om deze fouten op te sporen kan ethical hacken interessant zijn voor bedrijven. Een ethical hacker is niet de standaard hacker, zoals je die wellicht uit films en series kent. De hacker probeert namelijk niet in te breken in systemen om schade aan te richten. Het doel van een ethical hacker is het vinden van kwetsbaarheden in systemen, om vervolgens advies te kunnen geven over de manier waarop deze kwetsbaarheden opgelost kunnen worden. Het is van de aard van kwetsbaarheiden afhankelijk, wat hierbij de beste aanpak is. Op internet lees je meer over de verschillende soorten kwetsbaarheden waarnaar gezocht wordt. Dit kan bijvoorbeeld gericht zijn op de hardware binnen een bedrijf, maar ook op de gebruikte software.

 

Zelf aan de slag gaan als ethical hacker

De groeiende populariteit van ethical hacken maakt dat steeds meer IT’ers een baan in deze richting zoeken. Om aan de slag te kunnen gaan als ethical hacker is het verstandig om eerst een opleiding in de richting van informatica te halen. Deze opleidingen worden zowel op MBO-, HBO- als WO-niveau aangeboden. Na het behalen van deze relatief algemene opleiding, kun je zoeken naar een verdere specialisatie. Hierbij is ethical hacken een voorbeeld.

Er zijn op internet verschillende aanbieders van cursussen te vinden, waarmee je een certificaat behaalt om als ethical hacker aan de slag te kunnen gaan. Ook wanneer je momenteel tevreden bent met je huidige werkgever kan het volgen van zo’n opleiding interessant voor je zijn. Informeer eens bij een leidinggevende, of er een persoonlijk budget is om je in deze richting te specialiseren. Ook voor je werkgever is het interessant om een ethical hacker in dienst te hebben.

Posted in

Koen Duindam

Purk.nl tracht de maatschappelijke verhoudingen, die door grootte en de duur van het onrecht gegroeid zijn of scheef dreigen te groeien, weer te herstellen