Huis

Parket leggen, waar begin je?

De instructies tonen je hoe je parketvloeren correct installeert. Dit omvat het acclimatiseren van het afgewerkte parket, het leggen van de geluidsisolatie en het snijden van de eerste, laatste en moeilijke stukken.

Hoe leg je parket?

Voordat je begint met de zwevende plaatsing van de parketvloer, legt je het afgewerkte parket in de verpakking in de ruimte voor acclimatisatie. Monteer vervolgens eerst een dampscherm en een voetgangersgeluidsisolatie en meet zorgvuldig het oppervlak van de vloer.

Zaag de eerste rij in de diepte en breedte zodat de volgende rij niet te smal is in de breedte en de laatste rij in de diepte aan het einde.

Leg vervolgens de eerste rij met behulp van afstandswiggen om te voorkomen dat latere rijen wegglijden en om te zorgen voor een zwevende installatie.

Gebruik de rest van het eindstuk van de eerste rij als eerste stuk van de volgende rij, zodat je een overlappende installatie krijgt zonder veel verspilling. Ga op deze manier rij voor rij te werk, het snijden van moeilijke gebieden om precies te passen.

Dankzij het praktische tand- en groefkliksysteem van modern voorbewerkt parket en de zwevende plaatsing kan het parket door de klant met weinig moeite worden gelegd. Hierbij wordt meestal afgezien van een vaste verlijming en een vaste verbinding met de ondervloer.

Zo kun je zelfs je parketvloer meenemen bij een verhuizing. Maar ook het verlijmen van tong- en groefverbindingen is comfortabel te realiseren en zonder voorkennis mogelijk. De inspanning voor het verlijmen verschilt nauwelijks van die voor het leggen van Click Parket.

Wat is de juiste legrichting voor parket?

In principe is er geen correcte installatierichting. Bij afgewerkt parket met een patroon aan de lange zijde zorgt het leggen in de dwarsrichting van de kamer ervoor dat de kamer breder lijkt. Het leggen in de lengterichting daarentegen maakt de ruimte langer.

Bij kubuspatronen of cassettevloeren heeft de legrichting geen invloed op de optische waarneming van de ruimte in dit opzicht. Kies nu in de OBI Online Shop het geschikte parket en ga aan de slag.

Hoe parket te leggen

Laat de parketplanken voor het leggen van de vloer in de kamer acclimatiseren. De houten vloer past zich aan de kamertemperatuur en -vochtigheid aan door te acclimatiseren.

Bewaar hiervoor het afgewerkte parket horizontaal gedurende 48 uur in de gesloten verpakking in de ruimte waar je vervolgens de parketvloer legt. Een kamertemperatuur van 18 tot 26 °C is ideaal om te acclimatiseren.

Bij minerale ondergronden, zoals bijvoorbeeld beton, wordt een dampdichte folie als dampscherm onder de voetgangersgeluidsisolatie gelegd. Leg de folie op de vloer met een overlapping van ongeveer 20 cm, plak de randen op elkaar en trek de randen ongeveer 5 cm omhoog langs de muren.

Leg vervolgens de voetgangersgeluidsisolatie zonder overlapping aan, zodat de randen met elkaar verbonden zijn. Contactgeluidsisolatie wordt in ieder geval aanbevolen om het contactgeluid tot een minimum te beperken. In de regel mag de isolatie niet worden verlijmd.

Leg de eerste rij van het parket

Voordat je de eerste rij op de ondervloer legt, meet je de ruimte nog eens grondig op. Bereken op basis van de metingen of je de eerste rij parket op diepte en breedte moet snijden, zodat de zijdelingse eindstukken en de laatste rij niet te smal zijn.

Als je de richting van de installatie hebt bepaald, verwijdert je de groeven aan de lange zijden van de planken in de eerste rij met een decoupeerzaag. Leg vervolgens de eerste parketplank gelijk met de groefzijden in een hoek van de kamer en druk afstandswiggen tussen het parket en de wand aan de voor- en lange zijde van de parketplank.

Hou een afstand van ongeveer 1 cm tussen de vloerdelen en de muur. Gebruik de afstandswiggen om een uitzettingsvoeg te maken, zodat het hout na de installatie kan blijven werken.

Plaats vervolgens de volgende parketplank tegen het vrije uiteinde en klop deze op zijn plaats met hamer en hamerblok. Bij sommige soorten parket zonder kliksysteem brengt je lijm aan op de tand- en groefverbinding. Veeg overtollige lijm onmiddellijk af met een vochtige doek.

Er zijn ook parketsoorten waarbij bevestiging met hamer en vleermuis niet nodig is omdat je de planken aan elkaar haakt door ze van bovenaf aan elkaar te haken.

In één oogopslag

  • Meet randstuk en markeer met hoek
  • Gesneden parket met vossenstaart
  • Drijvende installatie van het laatste stuk van de rij

Dit is hoe het werkt

Meet de juiste lengte van het randstuk door de plank om te draaien en deze tegen de vorige plank van het parket te plaatsen met de groef naar de muur toe. Schuif de plank naar de muur, plaats een spacer wedge tussen de plank en de muur en markeer de lengte met een hoek en potlood.

Zaag het randstuk door met een vossenstaartzaag. Bij het op maat snijden moet de plank met de achterkant naar boven gericht zijn. Plaats het randstuk en de afstandhouders tussen de plank en de muur en span de parketplank aan met een trekijzer.

Begin bij het leggen van de tweede rij met het overgebleven stuk van de eerste rij, zodat het parket een doorlopende offset heeft. Tik de planken met hamer en hamerblok aan de voorkant en de lange zijden van de reeds gelegde planken. Op deze manier kunt je het hout van je parketvloer rij voor rij door de hele kamer leggen.

Parketdelen bij verwarmingsbuizen en kozijnen uitsnijden.

Zaag met een decoupeerzaag de plaatsen op de vloer waar zich verwarmingsbuizen bevinden uit de parketvloeren. Idealiter ligt de uitsparing aan de voorzijde van de vloerplaat. Start daarom, indien mogelijk, de rij aan de kant waar de verwarmingsbuizen zich bevinden. Snij de lengte van de eerste plank van de rij dienovereenkomstig af.

Bij het uitsnijden van de ruimte voor de verwarmingsbuizen hoeft je niet in millimeters te werken, omdat de snede wordt afgedekt door de rozet. Maak de uitsparing echter zo dat er ongeveer 1 cm ruimte is tussen de buis en de parketvloer.

Meet de oppervlakte van het deurkozijn en teken de uitsparing op maat, waarbij ook rekening wordt gehouden met een uitzettingsvoeg van ongeveer 1 cm op de plank. Dicht de verbinding rond het deurkozijn af met afdichtingsmiddel.

Meet het eindstuk op zoals bij de vorige rijen en zaag de plank af. Plaats de plank, draai deze aan de voorkant en de lange kant vast met het trekijzer en plaats de afstandswiggen. Voor planken die met lijm worden gelegd, moet eerst worden gewacht op de droogtijden die op het product zijn aangegeven. Bij afgewerkt parket dat zonder lijm is gelegd, kunt je de overgangsprofielen en plinten onmiddellijk bevestigen. Als alle plinten en overgangsprofielen zijn aangebracht, is je vloer klaar.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.