Huis

Parket schuren met bandschuurmachine

Deze instructies laten zien hoe je een parketvloer zelf met een bandschuurmachine kunt schuren. Het werk omvat het grof schuren, het tussenschuren en het fijnschuren van de parketvloer.

Hoe vaak moet parket worden geschuurd?

Vloerdelen en parketvloeren verliezen in de loop der jaren hun glans. Het oppervlak wordt dof, stof en vuil verkleuren het hout. Ook krassen, loopsporen en watervlekken maken het parket lelijk. Met een parketschuurmachine kunt je je vloer zelf een nieuwe afwerking geven, als je een paar tips volgt.

Hoe vaak je een parketvloer schuurt, hangt vooral af van je eigen esthetische beleving en de eisen die aan de vloer worden gesteld. In het algemeen dient je parket of vloerplanken te schuren wanneer tekenen van gebruik zoals krassen, schuursporen of watervlekken op de vloer de vloer beginnen te verstoren.

Veel vloeren worden ongeveer elke 10-15 jaar geschuurd. Als het parket of de vloerplanken echter aan weinig of bijzonder zware slijtage onderhevig zijn, kan de tijdsduur aanzienlijk korter of langer zijn. Een goede parketverzorging draagt ook bij aan het behoud van het oppervlak.

Hoe vaak kan parket worden geschuurd?

Niet elke parketvloer kan worden geschuurd. Vooral afgewerkte parketvloeren met MDF-balken en fineervloeren kunnen beter niet geschuurd worden. Andere soorten parket, vooral massief parket, kunnen vier tot acht keer geschuurd worden.

Meerlaags parket heeft bijvoorbeeld een looplaag van 2,5 mm tot 6 mm. Door het schuren wordt ongeveer 0,5 mm van het materiaal verwijderd, zodat de vloer afhankelijk van de dikte van deze toplaag meerdere malen geschuurd kan worden.

Hoe vaak er geschuurd moet worden, hangt dus af van de aard van het betreffende parket en van de slijtage die al is opgetreden. Als je niet zeker bent, vraag dan een gespecialiseerd bedrijf om hun mening.

Na het schuren, de vloer beschermen met een verzegeling van vernis, olie of was.

Bediening van de bandschuurmachine

Laat de rol van de bandschuurmachine niet op de grond zakken totdat de machine op volle snelheid is, anders kunnen er zich groeven in de grond vormen. Laat de bandschuurmachine zachtjes zakken vanuit een voorwaartse beweging. Aan het einde van een slijpcyclus of -spoor, til de machine voorzichtig op.

Zorg ervoor dat de bandschuurmachine soepel en gelijkmatig wordt geleid. Stop niet terwijl de slijprol in werking is. Vermijd het veranderen van richting tijdens het draaien van de machine, omdat dit inkepingen in de parketvloer veroorzaakt die niet kunnen worden gerepareerd. Oneffenheden moeten haaks op de eigenlijke schuurrichting worden geschuurd. Schuur tenslotte weer met de machine in de oude richting.

Er zijn verschillende opzetstukken voor rand- en hoekschuurmachines, waarmee je gemakkelijk bij moeilijk bereikbare plaatsen kunt komen, bijvoorbeeld onder radiatoren.

Opmerking: Bij het schuren van houten vloeren ontstaan enorme hoeveelheden stof. Ventileer en draag een ademmasker tegen het fijne stof tijdens het werken met de machine. Het schuurstof is ook licht ontvlambaar. Bewaar het stof alleen buitenshuis in een metalen container.

Verzeker je ervan dat het werkoppervlak vrij is voordat je gaat schuren

Voordat je begint met schuren, maak je de kamer leeg. Voorwerpen die je niet kunt verwijderen, moeten worden afgedekt met schildersfolie en afplaktape. Gordijnen en gordijnen moeten uit voorzorg naar beneden worden gehaald. Verwijder ook de plinten met een hamer en een kleine beitel.

Inspecteer en reinig de vloerbedekking nu grondig. Verwijder de spijkers van de houten vloer en alle andere voorwerpen van het oppervlak. Bij het werken met de bandschuurmachine kunnen de kleinste onderdelen een vonkje doen overslaan en het schuurstof doen ontvlammen.

Het grof schuren van het parket

De eerste schuurcyclus wordt gebruikt om oude lak, was- of olieresten en vuil van de houten vloer te verwijderen. Voor deze schuurbewerking, het grof schuren, gebruikt je de bandschuurmachine met een schuurpapier met korrel 24 en 36. Basisregel: hoe kleiner de korrel, hoe grover het schuren. Het ruw schuren gebeurt schuin ten opzichte van de nerf van het hout.

Na de eerste schuurcyclus de houten vloer opnieuw grondig reinigen met de stofzuiger.

Tussendoor schuren van de parketvloer

Voor de volgende schuurcyclus, de eerste tussenschuurbeurt, gebruikt je een schuurpapier met korrel 60. Let bij het tussenschuren vooral op de richting waarin het parket wordt gelegd om de schuursporen van de vorige grove schuurbewerking en andere oneffenheden te verwijderen.

Visgraatparket wordt in diagonale banen geschuurd met de nerf van het hout. Mozaïekparket of kubusparket moet schuin op de nerf geschuurd worden en strokenparket onder een hoek van 7 tot 15 graden. Voor strokenparket voert je de laatste schuurbewerking uit, het fijnschuren, langs de korrel.

Afhankelijk van de toestand en slijtage van de vloer, schuurt je de houten vloer op deze manier in meerdere passen. Voor het schuren van de randen en hoeken in de ruimte gebruikt je de rand- en hoekschuurmachine met een schuurpapiertje van 40 korrels. De ongerepte gebieden worden vervolgens zonder extra druk in ronddraaiende bewegingen geschuurd.

Scheuren in het parket kunnen worden gerepareerd met parketvuller, die je mengt met schuurstof. Na elke schuurbewerking en werkstap de houten vloer grondig stofzuigen.

Fijn schuren van het parket

Daarna volgt de laatste schuurcyclus met een korrelgrootte van 100 tot 120 korrels. Dit fijn schuren wordt parallel aan of dwars op de lichtinval uitgevoerd. Ook de hoeken en randen worden in het schuurproces met 100 korrels geschuurd. Pas na het fijnschuren krijgt de vloer weer een glad oppervlak.

Na het schuren moet de vloer ten slotte weer grondig worden gereinigd voordat je de houten vloer gaat verzegelen met olie, was of vernis. Voer elke schuur- en afdichtingsoperatie zorgvuldig uit om het best mogelijke resultaat te bereiken.

De hoeveelheid werk die nodig is voor het schuren van parket hangt af van de mate waarin de vloer al beschadigd is. Om vloeren met normale slijtage op te frissen, zijn drie schuurcycli meestal voldoende. Als de vloer zwaar vervuild of versleten is, moet je rekenen op 5 tot 6 schuurcycli.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.