Huis

Plinten plaatsen – Stap voor stap uitleg

Plinten maken de afwerking van een parket, laminaat, kurk of vinylvloer compleet. De plinten zorgen voor een schone overgang naar de muur en zijn verkrijgbaar in combinatie met de vloerbedekking. In deze instructies wordt beschreven hoe de plinten moeten worden geplaatst.

Hoe kan je plinten plaatsen?

Na het opmeten van de ruimte worden de plinten op de juiste lengte gesneden. De plinten kunnen vervolgens worden genageld, geschroefd, gelijmd of, indien geschikt, vastgeklikt.

Bij het leggen van parket, laminaat, vinyl, kurk en tapijt zijn plinten nodig om de voegen tussen muur en vloer te bedekken. Kabels kunnen ook achter plinten verdwijnen – veel modellen hebben een kabelgeleiding. Plinten worden meestal gemaakt van massief hout, vezelplaat met een gemiddelde dichtheid (MDF in het kort) of kunststof voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Het meten van de plinten

Voordat je je plinten koopt, meet je eerst de muren van de kamers waarin je je plinten wilt plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je de juiste lengte en het vereiste aantal plinten krijgt. In geval van twijfel is het beter om iets te veel te kopen dan te weinig. Je kunt bestaande restjes gebruiken als je bijvoorbeeld een beschadigde plint wilt vervangen.

Bij het meten moet je ook overwegen of je modellen met hoekstukken of plinten met een clipsysteem wilt gebruiken of dat je liever met plakplinten werkt. Deze laatste moet later onder een hoek van 45 graden worden gezaagd, zodat twee plinten onder een hoek van 90 graden kunnen worden samengevoegd.

Voordat de plinten worden geplaatst, moeten ze eerst worden opgemeten en indien nodig op maat worden gesneden. Bereken de lengtes zodat je het aantal voegen waar de plinten samenkomen tot een minimum kunt beperken en zoveel mogelijk plinten uit één stuk kunt bevestigen. Dit is visueel aantrekkelijker en vermindert de hoeveelheid werk die nodig is om plinten op maat te snijden.

Het op maat snijden van plinten

Als je plinten met een clipsysteem gebruikt, kunt je de plinten in een rechte hoek zagen met een vossenstaartzaag. Om een rechte snede te verkrijgen, moet je de hoek gebruiken om een lijn te trekken op het snijpunt. Plaats de plint bij het op maat knippen met de bovenkant naar beneden.

Als je het zonder clipsysteem wilt doen, moet je je plinten in verstek snijden, d.w.z. in de juiste hoek. Hiervoor heb je een verstekbak nodig en een verstekzaag of een verstekzaag die je op een hoek van 45 graden instelt voor het leggen van de plinten in ruimtes met hoeken onder een hoek van 90 graden.

Plinten die aan de randen eindigen, moeten ook onder een hoek van 45 graden worden verstekken.4 Vastnagelen, schroeven of verlijmen van plinten

Het plaatsen van de plinten

De plinten kunnen met spijkers aan de muur worden bevestigd of met deuvels in de muur worden geschroefd. De afstand tussen de spijkers of schroeven mag ook niet groter zijn dan 50 cm. Plaats de deuvels bij directe bevestiging aan de wand met schroeven op dezelfde manier als bij het bevestigen van de bevestigingsclips. Boor ter hoogte van de betreffende deuvels gaten in de plinten met een boortje van dezelfde dikte als je schroefgaten en schroef deze met een schroevendraaier of accuschroevendraaier aan de muur vast.

Plinten kunnen worden bevestigd met montagelijm voor kunststof, massief hout en MDF-plinten. De wand moet volledig vlak zijn en de ondergrond moet droog en stofvrij zijn. Of je ondergrond geschikt is voor het verlijmen van plinten en voor welke materialen je welke lijm moet gebruiken, kunt je achterhalen aan de hand van de verpakkingsomschrijving van de lijm. Het kan nodig zijn om eventuele oneffenheden glad te strijken.

Als je je plinten aan de muur plakt, kunnen ze indien nodig weer worden verwijderd met behulp van een geschikte montagelijm. Breng de montagelijm in een kraal aan langs de gehele plint en laat bij het aandrukken een kleine ruimte tussen plint en wand. Hierdoor kunt je de plint met een spatel verwijderen.

Als alternatief kunt je de plinten met bevestigingsclips bevestigen. Het voordeel van deze methode is dat de plinten op elk moment snel en eenvoudig kunnen worden verwijderd, bijvoorbeeld als je een beschadigd bord wilt vervangen. De bevestigingsclips worden met deuvels en schroeven op een afstand van ca. 50 cm aan de wand gemonteerd.

Plaats hiervoor eerst de bevestigingsclips op de muur, markeer de boorgaten en boor de gaten tot de dikte van je deuvels met behulp van een boor en een boortje. Steek de pluggen in de boorgaten en schroef de bevestigingsclips met een schroevendraaier of accuschroevendraaier vast. Nu hoeft je alleen nog maar de plinten op de bevestigingsclips te plaatsen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.