Huis

PVC vloer leggen

Hoe je de PVC vloeren kunt snijden en kunt leggen, wordt stap voor stap uitgelegd in deze handleiding.

Hoe wordt een PVC vloer op de juiste manier gelegd?

In tegenstelling tot andere vloerbedekkingen zoals laminaat is een PVC vloer gemaakt van zachte, elastische kunststof. Daarom kan de PVC vloer met een snijmes op maat worden gesneden en dankzij het kliksysteem gemakkelijk worden gelegd – in tegenstelling tot laminaat en dergelijke heb je geen zaag nodig om het te snijden. PVC vloeren zijn eenvoudig te reinigen, slijtvast en verkrijgbaar in diverse uitvoeringen.

Voor het leggen van het PVC is enige voorbereiding nodig: laat de PVC vloerplaten acclimatiseren in de daarvoor bestemde ruimte – bij voorkeur gedurende 48 uur. Controleer ook de ondergrond op oneffenheden en vuil. Egaliseer en reinig de ondervloer indien nodig.

Begin met het leggen van de vloer in een hoek van de kamer en leg de eerste rij volledig uit door de planken in de lengte tegen elkaar te duwen. Leg alle verdere rijen gespreid naar elkaar toe. Laat een ruimte van ongeveer 3 mm tussen de planken en de wanden. Na het leggen is de PVC vloer direct toegankelijk – je kunt direct plinten plaatsen.

Acclimatisatie van het PVC

Zoals de meeste vloerbedekkingen moet een PVCvloer eerst acclimatiseren in de ruimte voordat hij klaar is voor installatie. Bewaar de planken daarom 24 tot 48 uur liggend in de ruimte waar je van plan bent de PVCvloer te leggen.

In de winter moet de kamer worden verwarmd. De ideale temperatuur voor het leggen van PVC vloeren ligt tussen 18°C en 25°C.2

Het voorbereiden van de vloer voor het leggen van het PVC

Controleer voor het leggen van het PVC in de ruimte of de ondergrond vlak, schoon, stofvrij en droog is. Als de dekvloer een oneffenheid van meer dan 2 mm heeft, moet je de ondervloer met egalisatiemiddel egaliseren.

Er zijn ook speciale onderlagen voor PVC vloeren. Deze zorgen voor een stabiele, vlakke en geluidsabsorberende vloerstructuur, wat ook het loopcomfort verhoogt. De onderlagen kunnen met behulp van het kliksysteem snel en eenvoudig in stroken in de ruimte worden gelegd – lijm is meestal niet nodig.

Berekening van het vloeroppervlakte

Voor Click-PVC, bereken de vereiste breedte van de planken voor de eerste rij voor het leggen. Anders bestaat het risico dat je bij de tegenoverliggende muur aankomt en de resterende ruimte te smal is om de laatste rij PVC vloeren te leggen. Daarom moet je de planken voor zowel de eerste als de laatste rij meestal op de gewenste breedte en lengte snijden.

Het op maat snijden is eenvoudig met een snijmes en een houthoek. Plaats de hoek tegen de plank, snijdt het oppervlak door en buig het materiaal.

De eerste rij PVC plaatsen

Meng de planken van elke verpakking voor het leggen van de PVCvloer. Dit geeft je een gevarieerd decor met een natuurlijke uitstraling.

Begin met het leggen in een hoek van een kamer – in de rechter- of linkerhoek, afhankelijk van het kliksysteem – en in de lengte tot aan de lichtinval, dus tot aan het raam. Druk de tweede plank in het slot van de eerste plank. Tik met een rubberen hamer op de vloerplanken, zodat ze stevig aan elkaar vastzitten. Doe hetzelfde met de hele rij.

Houd een afstand van 3 tot 10 mm van de wanden met behulp van afstandhouders. Dit laat ruimte voor de vloer om een beetje uit te zetten als de temperatuur verandert. De voegen kunnen na de installatie worden afgedekt met plinten.

De volgende rijen worden offset gelegd op de eerste rij van de vloerbedekking. Neem hiervoor het resterende stuk van de eerste rij of snij een nieuwe plank af met een snijmes – deze plank mag niet korter zijn dan 30 cm.

Ga voor de rest van de vloerbedekking te werk zoals voor de eerste rij: Duw de grendels aan de lange en korte zijde in elkaar en minimaliseer de afstanden met behulp van een rubberen hamer. Leg de volgende rijen volgens hetzelfde principe.

Voor buizen van bijvoorbeeld kachels, snijgaten in de PVCplaat – ook hier is een snijmes en eventueel een slag met een hamer of het gebruik van een decoupeerzaag voldoende. Een rozet kan worden gebruikt om het gat in de bekleding achteraf te bedekken.

Bij deuren wordt de vloerbedekking bij voorkeur onder de deurkozijnen geschoven. Als dit niet mogelijk is, houd dan ook hier een afstand van ca. 3 mm aan, die je vervolgens met siliconen afvoegt. Bij drempels wordt een overgangsprofiel aangebracht dat niet op de vloer wordt geschroefd maar gewoon wordt ingeschoven.

Het plaatsen van plinten

In tegenstelling tot lijm en gewalste producten kan Klick-PVC direct worden gebruikt. Zo kunt je na het verwijderen van de afstandhouders tussen de muur en de nieuwe vloer direct plinten aanbrengen, die je met een fijne zaag op de juiste lengte zaagt.

Je mag de plinten echter niet vastschroeven of verlijmen op de vloer. Monteer ze, afhankelijk van het product, met deuvels, schroeven of lijm aan de muur. De variant met plakband is de eenvoudigste en schoonste – zodat je snel kunt genieten van je afgewerkte PVCvloer.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.