Huis

Raamfolie aanbrengen in 5 stappen

Als decoratieve visuele bescherming kan raamfolie een praktische vervanging of een geschikte aanvulling op gordijnen zijn. In de volgende instructies wordt uitgelegd hoe je raamfolie correct moet aanbrengen.

Waarom is raamfolie de moeite waard?

Raamlijmfolie is veelzijdig inzetbaar. De transparante, zelfklevende folie kan echter vooral op het raam worden aangebracht, waar het ook als visueel scherm dient en decoratief is.

Met de juiste procedure en grondige voorbereiding kunt je de films snel en eenvoudig aanbrengen. In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd welke verschillende raamlijmfolies beschikbaar zijn, waar je ze nog kunt gebruiken behalve bij het raam en waar je in elk geval rekening mee moet houden.

Raamlijmfolie aanbrengen

  • Kies tussen conventionele kleeffolie en statische folie
  • Selecteer een geschikt oppervlakte

Er zijn twee verschillende soorten raamkleeffolies: folies met kleeflaag en zogenaamde statische folies. In tegenstelling tot conventionele kleeffolies hechten statische films zonder kleefstof aan glasoppervlakken. Dit betekent dat ze weer verwijderd kunnen worden zonder dat ze restjes achterlaten en zelfs meerdere keren gebruikt kunnen worden. Statische folies zijn meestal gemaakt van dikker materiaal, wat ook diepe reliëfafwerking mogelijk maakt en zo een nobele uitstraling geeft. Bovendien maakt de grotere materiaaldikte de verwerking veel gemakkelijker. Folie met een lijmlaag kan zowel nat als droog worden aangebracht, statische folie alleen nat. Vooral voor beginners en voor grote oppervlakken is nat verlijmen echter gemakkelijker.

Transparante plakfolies worden bij voorkeur gebruikt als privacyschermen op ramen, maar kunnen ook interessante accenten zetten, bijvoorbeeld voor het verfraaien van douchecabines.

Decoratieve films bieden tal van mogelijkheden voor de inrichting van kamers en meubels. De veelzijdige zelfklevende folies zijn verkrijgbaar in talrijke uitvoeringen en verschillende oppervlaktestructuren, bijvoorbeeld in velours. Omdat ze echter vaak niet doorschijnend zijn, zijn ze in de meeste gevallen niet geschikt voor bevestiging aan ramen.

Maak de ramen schoon voordat je de folie aanbrengt

Het maakt niet uit wat voor soort plakfolie je gebruikt: de voorbereiding van de ondergrond is elementair. Voor de voorbereiding kunt je de ramen het beste reinigen met een standaard glasreiniger. Vuil zoals vliegenpoep of verfresten die zich vasthechten op de ruit kunnen worden verwijderd met een glasschraper voor keramische kookplaten. Het is het beste om de kleeffilm op kamertemperatuur aan te brengen. Te warme of te koude temperaturen zullen de folie vervormen.

Omdat de grootte van de folie en het venster exact overeen moeten komen, is het aan te raden om een sjabloon te maken van het te verlijmen oppervlak. Op deze manier kunt je de gewenste afmetingen precies op de achterkant van de folie overbrengen en deze vervolgens op maat knippen. Een snijliniaal kan je hierbij helpen.

De folie aanbrengen

Het werkt als volgt:

  • Bevochtigen het glasoppervlak
  • Verwijder beetje bij beetje het beschermpapier
  • Breng de folie gelijkmatig aan door samen te werken

Als de folie de gewenste vorm en grootte heeft, spuit dan de glasoppervlakken uitgebreid met water. Verwijder vervolgens het rugpapier in een hoek en verwijder ongeveer 10 cm. Plaats dit vrije oppervlak op het natte glas. Trek nu beetje bij beetje het resterende beschermpapier eraf. Spuit de kleefzijde van de folie met voldoende water.

De folie kan dan in de juiste positie op de natte ruit worden gebracht. Werk gelijkmatig en druk de raamfolie tegelijkertijd aan met een trekker. Wanneer u een statische folie gebruikt, verwijder dan de volledige beschermende laag en breng de folie aan op het oppervlak.

Als je weinig ervaring heeft met zelfklevende folie of als het te verlijmen gebied relatief groot is: de eenvoudigste manier om dit te doen is om per paar te werken.

Verwijder luchtbellen onder de zelfklevende folie

Besproei na het aanbrengen de folie met water en borstel het vocht onder de kleeffilm met de zuigmond van het midden naar buiten toe. Bescherm de folie door de trekker in te pakken met keukenpapier of -doek. Als er bellen achterblijven, prik ze dan met een speld en strijk ze zachtjes met een vingernagel.

Neem nu het resterende vocht op met een zachte doek. Let vooral op de overgang tussen film en raam.

Wacht één tot twee weken voordat je de ramen voor de eerste keer schoonmaakt en gebruik geen borstels of sterke schoonmaakmiddelen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.