Huis

Radiator definitief verwijderen

Als je oude radiator niet meer de gewenste prestaties levert, kan het raadzaam zijn deze te vervangen door een nieuwer model. De instructies laten zien hoe je een radiator op de juiste manier kunt demonteren.

Hoe kan een radiator worden gedemonteerd?

De demontage van een radiator gebeurt snel met de juiste handgrepen. Bereid je voor op de demontage door de verwarming uit te schakelen, de watertoevoer af te sluiten en het waterniveau van het verwarmingssysteem te verlagen. Sluit vervolgens de thermostaat en de terugloop op de radiator zelf en ontlucht deze. Schroef nu de retour- en stromingsventielen los en verwijder de radiator van de muur.

De demontage van oude radiatoren is noodzakelijk als de radiatoren niet meer de vereiste prestaties leveren – bijvoorbeeld omdat ze van binnenuit verkalkt en vervuild zijn of te volumineus voor een nieuwe verwarmingsinstallatie. Bovendien werken oudere radiatoren vaak niet zo efficiĆ«nt als moderne, slankere modellen. Je kunt dus waardevolle energie en kosten besparen door oude radiatoren te vervangen. Ook de latere isolatie van de ruimte achter de verwarming of een renovatie van de ruimte maken meestal een demontage noodzakelijk.

Ketel uitschakelen

Schakel het verwarmingssysteem uit en scheid het systeem van de stroomtoevoer door de bijbehorende stroomonderbrekers uit te schakelen.

Tip: Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant van je verwarmingsinstallatie om het toestel veilig uit te schakelen.

Sluit de watertoevoer naar de radiator af

Sluit de watertoevoer naar de verwarming die de radiatoren van water voorziet. En verlaag het waterniveau van het verwarmingssysteem

Verlaag vervolgens de waterdruk in het verwarmingssysteem. Dit verlaagt het waterniveau in de aangesloten radiatoren. De aftapkraan bevindt zich meestal op de retourleiding in de buurt van de ketel op een laag punt. Sluit een geschikte slang aan op de aftapkraan, zodat je water uit het circuit kunt aftappen.

Sluit de thermostaatkraan zodat er geen water meer in de radiator stroomt. Sommige radiatoren hebben een afsluitbare terugslagklep. Bij deze modellen kunt je de retour met een inbussleutel afsluiten voordat je de klep dicht schroeft. Als je radiator geen terugslagklep heeft, laat je het water uit het hele verwarmingscircuit lopen om waterschade te voorkomen.

Open de ontluchtingsklep met een ontluchtingssleutel om de radiator te ontluchten. Eventuele druk die nog in de radiator aanwezig is, zal ontsnappen. Voor de zekerheid houdt je een kom, emmer of andere container onder de ontluchter om eventueel ontsnapt water op te vangen. Als er lange tijd water uit de ontluchtingsklep stroomt, controleer dan of het waterniveau in het verwarmingssysteem daadwerkelijk is verlaagd en of de kleppen goed sluiten. Sluit vervolgens de ontluchtingsklep weer.

Schroef de terugloopklep van de radiator eraf

Schroef de terugloop van de radiator met een steeksleutel of waterpomptang los en plaats een kom onder de uitgeschakelde terugslagklep om vuil restwater op te vangen.

Demonteer de radiator

Schroef de stroming van de radiator los met een pijpmoersleutel of steeksleutel. Draai ten slotte de schroeven los die de radiator in de radiatorconsole in de muur houden met een schroevendraaier en til de radiator er voorzichtig uit.

Tip: Er kan restwater in de radiator zitten.

Het verwijderen van de radiator is nu voltooid en je kunt een nieuwe carrosserie vastschroeven of verdergaan met de renovatie.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.