De gids toont je hoe je kieren tussen kozijn en muur kunt dichten. Nieuwe tochtstrips zorgen voor een effectieve isolatie en helpen je om verwarmingskosten te besparen.
Ramen isoleren met tochtstrips
Tochtstrips gaan ongeveer 10 – 15 jaar mee, afhankelijk van verzorging en invloeden van buitenaf. Als de rubberen afdichtingen broos en lek zijn, vervang dan de afdichtingen. Hiervoor heb je de juiste tochtafdichtingen nodig voor het betreffende kunststof of houten raam. Neem de hulp van een expert in bij het kiezen van de juiste tochtstrips. Verwijder vervolgens voorzichtig de oude raamafdichtingen en druk de nieuwe tochtstrips in het kozijn. Gedetailleerde instructies hiervoor vindt je hieronder.
Vervang lekkende raamafdichtingen zo snel mogelijk. Zo onderhoudt je de isolatie van je ramen en bespaart je op de verwarmingskosten.
Waarom moeten tochtstrips worden vernieuwd?
Tochtafdichtingen worden niet alleen mechanisch belast door het openen en sluiten van het raam, maar ook door invloeden van buitenaf. Na verloop van tijd beschadigen bijvoorbeeld UV-stralen, weersinvloeden en temperatuurschommelingen de afdichting van je ramen. Het resultaat: de rubberen afdichtingen worden bros en lek. Ongewenste tocht, kou of warmte komen in de leefruimte terecht.
Afhankelijk van de slijtage en het onderhoud gaan tochtafdichtingen enkele jaren mee voordat ze uiteindelijk vervangen moeten worden. Als je op tijd lekkende afdichtingen vervangt, behoudt je de isolatie van je ramen. Intacte afdichtingen helpen om verwarmingskosten te besparen en het milieu te beschermen. Bovendien beschermen raamafdichtingen je woonruimtes tegen vocht en het binnendringen van pollen en fijnstof. En niet in de laatste plaats dienen de intacte raamafdichtingen zowel voor de bescherming tegen lawaai als voor het wooncomfort: het buitengeluid wordt gedempt en er fluit geen lucht door de raamopening.
Wanneer moet ik een tochtstrips vervangen?
Of het nu gaat om houten ramen of kunststof ramen, controleer regelmatig de staat van de tochtstrips, vooral in het geval van oudere ramen. Je dient deze controle uit te voeren bij gematigde temperaturen – dus niet in de koude winter of de warme zomer. Op zijn laatst wanneer je het gevoel heeft dat je verwarmingssysteem niet meer het gewenste effect bereikt, controleert je de raamafdichtingen.
Hoe controleer je tochtstrips?:
- Visuele controle: Als de afdichting poreus is of zijn elasticiteit heeft verloren, kan hij niet meer effectief afdichten en moet hij worden vervangen.
- Kaarsentest: Als je vermoedt dat het zegel in zijn functie is aangetast, plaatst je een brandende kaars op de vensterbank. Als de kaars blijft flikkeren, lekt het raam en is er ongewenste tocht op het werk.
- Papieren test: Gebruik de papieren test om de pakkingen te controleren op voldoende contactdruk. Leg een vel papier tussen de vensterbank en het kozijn. Sluit het raam en probeer dan het vel eruit te trekken. Als het je gemakkelijk lukt, is de contactdruk te laag – en kunnen de tochtdeelnemers moeiteloos door de lekkende afdichtingen heenkomen.
Vervang de afdichting en sluit het venster
Voordat je de afdichtingen vervangt, dient je zich te voorzien van de juiste pakkingen. Bepaal hiervoor het juiste profiel van het raam of kozijn. Als je niet zeker bent, neem dan een zegel van elk raam mee om ze te laten zien en te vergelijken bij je lokale dealer.
Opmerking: Er zijn veel verschillende soorten afdichtingen, vooral voor kunststof ramen. Het is daarom essentieel dat u de raamafdichting zorgvuldig controleert. Een ongeschikte afdichting kan leiden tot spanning tussen de raamvleugel en het kozijn en daarmee tot beschadiging van het beslag. Als u niet zeker bent over het vervangen van de afdichtingen van het raam, laat de vervanging dan over aan een specialist.
Vervang de raamafdichtingen:
Verwijder de lekkende afdichting inclusief alle resten. Snijd hiervoor de afdichting af met een snijmes en trek de rubberen afdichting eraf. Als de afdichting op één plaats vastzit, helpt je de oude afdichting te verwijderen met een mes, schroevendraaier of spatel.
Plaats vervolgens de nieuwe raamafdichting. Begin in het midden van het kozijn en druk de afdichting in de groef van het kozijn. Op de hoeken, verstekken de afdichting. Gebruik een verstekkentang of een snijmes om een driehoekig stuk van ongeveer 10 tot 15 mm breed van de basis van de afdichting af te snijden. Als alternatief kunt je de afdichting volledig diagonaal afsnijden en op de hoeken verlijmen met een geschikte afdichtingslijm.
Let op: Snijd nooit in het afdichtingsvlak zelf!
Nadat de afdichting aan alle zijden van het kozijn is aangebracht, snijdt je het losse uiteinde op lengte door er 1 à 2 mm aan toe te voegen. Druk vervolgens de twee uiteinden van de afdichting stevig op elkaar. Controleer tot slot de afdichting, het kozijn en het raam om te zien of alles goed sluit en of je het beslag opnieuw moet afstellen.
Tip: Er zijn speciale rollen die het makkelijker maken om de afdichting in de groef te plaatsen. Deze voorkomen dat het inlegwerk in de lengterichting wordt getrokken en dat er zich aan de interfaces openingen vormen.
Sluit ramen en kozijnen af:
Controleer naast de raamafdichtingen ook de voegen en de siliconen afdichtingen van de ruit. Als je de indruk heeft dat er een lek is en er tocht, warmte of kou in de leefruimte dringt, repareer dan ook de verbindingen met nieuwe siliconen. Verwijder hiervoor eerst de oude silicone inclusief alle resten en spuit vervolgens met een cartridgepistool nieuwe silicone in de openingen en voegen van het frame en, indien nodig, de ruit.
Goede verzorging van raamafdichtingen
Houd de afdichtingen van ramen en kozijnen altijd droog. Controleer zowel de houten als de kunststof ramen regelmatig, vooral tijdens de verwarmingsperiode, om te zien of er regen of condensatie op de afdichtingen zit. Veeg de pakkingen indien nodig droog met een schone doek.
Als de raamafdichtingen vuil zijn, maak ze dan schoon met helder water en een zachte spons en eventueel wat afwasmiddel. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen en bescherm de afdichtingen tegen vet en olie. Met siliconenspray kunt je de elasticiteit van de afdichtingen behouden bij koude temperaturen. Breng in de zomer wat talkpoeder aan op de rubberen afdichtingen om vocht te absorberen.
Let op: Als u een houten raam verft of vernist, houd er dan rekening mee dat niet alle pakkingen compatibel zijn met verf en vernis. Als de pakkingen aan de lak van het houten raam blijven plakken, kunnen de aanwezige verzachtende middelen de afdichtende werking op de lange termijn beschadigen.
Als u de raamafdichtingen, kozijnen en beslag regelmatig goed onderhoudt, verhoogt u de duurzaamheid van uw raam en de rubberen afdichtingen. Zo hoeft u uw ramen niet in een vroeg stadium te renoveren. U profiteert ook van constante stookkosten, verhoogt het wooncomfort en beschermt het milieu.