Huis

Schutting plaatsen met paalhouders

Het plaatsen van een schutting met paalhouders kan in een paar stappen eenvoudig en economisch worden gedaan. Het hek is geankerd met behulp van paalhouders die in de grond verankerd zijn. We laten je zien hoe het werkt.

Hoe plaats je een schutting

  • Bouw je eigen schutting snel en goedkoop
  • Met paalhouders stevig in de grond
  • Professionele montage van houten schuttingdelen

Als je je tuin wilt omheinen, dan is een schutting een goede keuze, dat ook kan functioneren als bijvoorbeeld een privacyschutting. Een schutting geeft je tuin een natuurlijke uitstraling.

Je kunt het hout voor je omheining kiezen uit verschillende houtsoorten zoals lariks, sparren of douglasspar, waardoor je ook een breed scala aan kleuren voor je tuinomheining krijgt. Als alternatief kunt je de schutlatten ook in de kleur van je keuze schilderen.

Het plaatsen van een houten schutting

Met behulp van deze stap-voor-stap handleiding kunt je je eigen houten schutting in je tuin plaatsen door de schuttingpalen in de grond te verankeren. In deze bouwvariant worden de palen voor de houten schutting snel en goedkoop met een paalhouder in de grond geduwd.

Omdat voor dit type verankering een exacte uitlijning nodig is, is deze variant niet geschikt voor houten schuttingen op steenachtige ondergrond. Er bestaan bouwvoorschriften voor het plaatsen van schuttingen of omheiningen. Vraag je gemeente naar de voorwaarden die gelden voor je woongebied. Vaak wordt een bepaald type en hoogte van de tuinomheining of privacyschutting voorgeschreven.

Het uitlijnen van de schutting en paalhouders

Plaats twee houten palen ongeveer 50 cm buiten het geplande schutting. Als de afstand te groot is, bevestig dan een andere paal in het midden. Deze mag niet tegen een geplande paal van het schutting worden geplaatst.

Knoop nu een touw om de palen. Het touw geeft de onderkant van het schutting aan en moet absoluut horizontaal lopen. De resulterende rechte lijn dient als oriƫntatie hulpmiddel.

Bepaal de positie van de palen met zand of markeerspray.

De palen moeten een maximale afstand van 2,5 m hebben. Plaats de paalhouders met behulp van een vierkant timmerhout en een hamer. Zorg ervoor dat de hoogte van de paalhouders gelijk is. Als er hoogteverschillen zijn, begin dan op het hoogste punt en pas de paalhouders aan. Gebruik een rechte rand of een grote waterpas.

Schroef de schutting aan de paal

Plaats een van de schuttingelementen van je schutting op de paal voor het markeren en schroef de schuttingbeugels op de paal in de juiste positie. Steek de paal in de paalhouder. L

ijn de paal uit en schroef hem vast aan de huls. Het is belangrijk dat de paal een afstand van ca. 2 cm binnenin heeft tot de bodem van de paalhouder, zodat de paal goed wordt geventileerd voor de houten omheining. Boor de gaten voor, zodat het hout niet barst.

Het monteren van schuttingdelen voor houten schuttingen

Monteer de houten schuttingdelen op de palen. Plaats hiervoor kort vierkant hout en/of wiggen onder de paal, zodat er geen trekkrachten op de paal kunnen inwerken voordat de volgende paal wordt gemonteerd.

Gebruik de waterpas weer om te controleren of de paal verticaal staat. Plaats de volgende paal identiek aan de eerste en schroef deze vast aan het vorige schuttingwerkpaneel.

Ga op dezelfde manier te werk voor alle andere palen en afrasteringspanelen van het schutting.

Tot slot kunt je de paaltjes op de palen van je schutting zetten en ze vastschroeven.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.