Huis

Siliconenkit vervangen in de badkamer

De volgende instructies laten stap voor stap zien hoe je oude siliconenkit kan vervangen.

Hoe kan je siliconenkit vervangen in de badkamer?

De oude voegen en hun restanten verwijderen, nieuwe kit in voegen drukken, gladstrijken en laten drogen – dit zijn de belangrijkste stappen om de voegen regelmatig te vernieuwen. Deze instructies laten in detail zien hoe het moet.

Hoe vaak moet je de siliconenkit in de badkamer vervangen?

In de loop der jaren wordt siliconenkit in de badkamer en keuken poreus en lek, verkleuren of worden zelfs beschimmeld. Dit ziet er lelijk uit, beschadigt de bouwstof en kan een gevaar voor de gezondheid zijn. Als er water door de lekkende voegen achter tegels, douche of badkuip komt, ontstaat daar vocht, in het ergste geval zelfs schimmel.

Regelmatige vernieuwing van de siliconenkit voorkomt dit. Deze stap-voor-stap handleiding laat zien hoe je oude siliconenkit kunt verwijderen en vervangen door nieuwe. Kies nu de juiste siliconenkit voor je volgende project en ga aan de slag. Ga je een complete badkamer vernieuwen? Bekijk dan ook ons artikel over het ontwerpen en installeren van een badkamer.

Verwijder en vernieuw de siliconenkit

Reinig eerst de oppervlakken rond de verbinding om deze grondig te vernieuwen. Verwijder vervolgens de oude verbindingen met behulp van een gewrichtsschraper. Tot slot kunt je eventuele restanten met een klein keukenmesje verwijderen.

Als je de voegen rond de douche, wastafel of badkuip vervangt, sluit je de afvoer vooraf. Het oude siliconenkit mag niet in het afvalwater terechtkomen.

Het verwijderen van siliconenkit resten

Voor hardnekkige siliconenresten die niet met een gewrichtsschraper of cuttermes kunnen worden verwijderd, hebt je een siliconenverwijderaar nodig. Verdeel het gelijkmatig met een borstel over de aangetaste gebieden, laat het inwerken en volg de gebruiksaanwijzing van het product.

Verwijder vervolgens de opgeloste siliconenkit resten met een plastic spatel of een snijmes en reinig de oppervlakken grondig. Laat vervolgens alles goed drogen en ventileren.

Tape de randen af met afplaktape

Om schone randen te krijgen, kunt je de randen maskeren met afplaktape. Plak hiervoor het plakband aan beide zijden van de verbinding op de gewenste afstand. Ervaren vakmensen kunnen deze stap overslaan.

Siliconenkit in de voegen drukken

Druk de siliconenkit met behulp van een kitspuit gelijkmatig in de verbinding. De voegbreedte moet iets groter zijn dan de te vullen spleetbreedte. Het is het beste om de breedte van de oude voeg als leidraad te gebruiken en er 1 of 2 mm aan toe te voegen. Dit komt omdat siliconen in de loop der jaren wat krimpen.

Als de siliconenspuit niet in gebruik is, laat dan altijd de trekveer aan de achterzijde los. Anders kan de afdichtingsmassa verder worden uitgeperst.

De voegen afwerken

Bevochtig de vloeibare siliconenkit met zeepwater (afwasmiddel) uit een plantenspuit en strijk het oppervlak glad met een natte vinger. Let op de werktijd op de verpakking – normaal gesproken mag er niet meer dan 10 minuten verstrijken tussen het aanbrengen en het gladstrijken.

Reinig en droog de voegen

Als er ondanks het afplakken toch nog siliconenkit resten op de omliggende oppervlakken zitten, kunnen deze voorzichtig worden verwijderd met een reinigingsspons of tapijtmes. Nu ben je bijna klaar, want nu hoeven de verse voegen nog maar 24 uur te drogen voordat ze in contact kunnen komen met water.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.