Lockpicking

13 Tips Om Een Afgebroken Sleutel Uit Je Slot Te Krijgen

sleutel-afgebroken2
Geschreven door Wim van Dam

Is je sleutel afgebroken in het slot? Ik heb hier een aantal handige tips zodat je jou afgebroken sleutel snel weer uit je slot kunt verwijderen!

afgebroken-sleutel-in-slot

Het verwijderen van een afgebroken sleutel is veel makkelijker dan de meeste mensen denken. Sommige mensen denken dat het nodig is om een slotenmaker in te huren maar in de meeste gevallen is het heel goed zelf te doen.

Het is alleen wel belangrijk om tijdens het proces rustig en zorgvuldig om te gaan met de situatie. Het is allemaal gepeuter op een zeer kleine schaal, door rustig te blijven en zorgvuldig te werk te gaan kun je veel tijd besparen. Anders bestaat namelijk de kans dat je het afgebroken deel alleen maar verder in het slot duwt!

Hoe diep zit het afgebroken deel van de sleutel?

Het is makkelijker om een afgebroken sleutel uit het slot te krijgen als het afgebroken deel ondieper in het slot zit. Des te dieper het afgebroken stuk zit, des te moeilijker deze het is deze eruit te krijgen.

Veel mensen denken dat zelfs als hun sleutel in het slot gebroken is, het slot nog steeds geopend kan worden door de rest van de sleutel in het slot te steken. Maar dit moet je niet doen, zo duw je namelijk het afgebroken deel van de sleutel alleen maar verder in het slot!

Gooi het gebroken deel van de sleutel ook niet weg, als je beide delen aan een sleutelmaker geeft dan kunnen ze deze weer aflezen en een nieuwe sleutel voor je slijpen.

Wat je kunt proberen als de afgebroken sleutel niet zo diep zit:

Als het afgebroken deel van de sleutel niet al te diep is dan kun je proberen om deze eruit te krijgen door het gebroken deel vast te pakken en eruit te trekken.

Een aantal methodes die je hiervoor kunt gebruiken zijn:

 • Pincet
 • Langbektang
 • Klein schaartje met scherpe punten

Als het afgebroken deel van de sleutel net te diep zit om deze vast te pakken. Dan kun je ook proberen te wrikken. Je zet dan de punt van een schaar of mesje in de sleutel en gebruikt de randen van het sleutel gat om het afgebroken deel eruit te wrikken.

Als deze methodes niet werken dan zijn er nog genoeg andere manieren, lees verder!

pijl-beneden

Zit de afgebroken sleutel toch te diep?

Als het afgebroken deel van de sleutel wat dieper zit dan is het een grotere uitdaging om deze er weer uit te krijgen.

Het basis idee is om iets duns langs het gebroken deel van de sleutel te krijgen om vervolgens het gebroken deel eruit te vissen.

Er zijn een hoop verschillende dingen die je hiervoor kunt gebruiken:

Tip 1: Afgebroken sleutel verwijderaar

Mocht je in het bezit zijn van een lockpick set, dan zit er vaak ook een afgebroken sleutel verwijder lockpick bij. Mocht deze niet in je set zitten dan kun je misschien ook een hook of diamond lockpick gebruiken.

De manier om een gebroken sleutel uit het slot te vissen is hetzelfde als bij alle onderstaande methodes. De onderstaande methodes zijn alleen weer andere materialen en objecten die je kunt gebruiken in plaats van een sleutel verwijder lockpick.

Maar het idee is als volgt:

afgebroken-sleutel-verwijderaar1

Steek de afgebroken sleutel verwijderaar in het sleutel gat langs de afgebroken sleutel heen en probeer de tool achter de sleutel te haken.

afgebroken-sleutel-verwijderaar2

Doordat de tool achter de sleutel blijft haken kun je nu de sleutel voorzichtig terughalen.

Tip 2: Veiligheidsspeld

veiligheidsspels-afgebroken-sleutel-verwijderaar

Mocht je niet in het bezit zijn van een afgebroken sleutel verwijderaar dan kun je ook een veiligheidsspeld gebruiken om het afgebroken deel van de sleutel uit het slot te peuteren. Het is hierbij wel aan te raden om voor dit proces gewoon de tijd te nemen.

Tip 3: Naald

naald-afgebroken-sleutel-uit-slot-verwijderen

Een ander object dat je goed kunt gebruiken om een afgebroken sleutel uit een slot te verwijderen is een naald. Het spreekt misschien voor zich omdat deze qua vorm erg lijkt op de veiligheidsspeld maar toch is het goed om deze optie even te benoemen. Misschien dat je toevallig wel een naald hebt liggen maar geen veiligheidsspeld.

Tip 4: Paperclip

paperclip-om-sleutel-uit-cilinderslot-te-halen

Een paperclip is iets minder geschikt dan een naald of veiligheidsspeld puur omdat deze veel minder sterk is. Als je afgebroken sleutel een beetje vast zit dan zal de paperclip al gauw gewoon meebuigen. Maar desalniettemin kan het in sommige situaties misschien juist precies de oplossing bieden.

Tip 5: Een zaagje

Je kunt een zaagje gebruiken van een decoupeerzaag maar nog beter is een zaagje van een figuurzaag. Het zaagje kan je eventueel ook nog bewerken zodat deze lijkt op een professionele afgebroken sleutel verwijderaar tool.

zaagje-gebroken-sleutel-verwijderaar

Dunne zaagjes zijn heel goed te gebruiken om je afgebroken sleutel weer uit het slot te krijgen. Ze moeten alleen wel echt dun genoeg zijn. Als ze dikker zijn dan 3mm dan past hij waarschijnlijk niet in het sleutelgat.

Tip 6: Een vishaakje

Een vishaakje is ook te gebruiken om je gebroken sleutel uit het slot te verwijderen.

vishaakje-gebroken-sleutel

Buig hem eerst recht, je kunt het weerhaakje gebruiken om de gebroken sleutel uit het slot te vissen.

Tip 7: Een sleutelring

Net als het vishaakje is het ook mogelijk om een sleutelring recht te buigen.

sleutelring-gebroken-sleutel-verwijderen

Hier moet je alleen zelf een klein weerhaakje creëren.

Tip 8: Afgebroken sleutel verwijderaar

Mocht je echt een moeilijk geval hebben dan kun je ook overwegen om een professionele afgebroken sleutel verwijderaar set aan te schaffen.

afgebroken sleutel verwijderaar

Afgebroken sleutel verwijderaar setjes zijn speciaal ontworpen om de moeilijkste gevallen aan te kunnen. Er zitten tools bij die echt extreem dun zijn en daardoor zelfs langs afgebroken sleutels gepriegeld kunnen worden die muurvast zitten.

Dit is tevens ook hetzelfde gereedschap dat slotenmakers gebruiken om afgebroken sleutels uit sloten te verwijderen.

Andere trucjes om je afgebroken sleutel uit je slot te krijgen

Nog steeds het afgebroken deel nog niet uit het slot kunnen krijgen? Ik heb nog een aantal methodes die je kunt proberen!

Tip 9: Gebroken sleutel uit een slot halen met lijm?

afgebroken-sleutel-met-lijm-eruit-halen

Een afgebroken sleutel uit een slot halen met behulp van lijm lijkt mij persoonlijk een heel slecht idee. De kans lijkt me namelijk erg groot dat je hiermee het slot beschadigd.

Toch wordt het online door veel mensen als een geldige methode aangewezen om het gebroken deel weer uit een slot te krijgen.

Als je dit wilt proberen dan raad ik het aan dat je met uiterste precisie te werk gaat. Als er lijm in het slot komt in plaats van op het gebroken deel van de sleutel, dan is het slot gelijk beschadigd.

Je kunt een beetje lijm op een tie rip of stokje doen en deze vervolgens voorzichtig tegen het gebroken deel aandrukken.

Tip 10: Een magneet

afgebroken-sleutel-uit-slot-magneet

Persoonlijk heb ik geen ervaring met deze techniek
maar op diverse forums staat dit vermeld als een geschikte techniek om een gebroken sleutel uit een slot te halen.

Naar mijn idee zijn de meeste sleutels niet magnetisch. Maar als je toevallig een magneet hebt liggen is het zeker de moeite waard om het te proberen.

En is het gelukt? Neem dan even 5 seconden om een leuke reactie te schrijven, word ik blij van!!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

29 Reacties

 • Dank voor de tips! Bij mij werkte de omgebogen paperclip! We wilden al een slotenmaker inschakelen, maar dus mooi flink wat geld bespaard.

 • Toch nog even op internet kijken, dacht ik, voordat ik er een slotenmaker bij haal. De kosten konden namelijk oplopen van 70 tot 250 euro. Na wat gepeuter met het kleinste schroevendraaiertje wat ik kon vinden haalde ik het achtergebleven stukje sleutel zo uit het slot. Reuze bedankt voor de tip(s)!

 • Goeie tips met een veiligheidsspeld is het gelukt! Even peuteren en 2 min later was hij er uit, scheelt weer meer dan 150 euro :)

 • Bedankt voor de tips! Met behulp van het figuurzaagje was het binnen een paar minuutjes gepiept! Schoon- en kleindochter blij!

 • Een pincet gebruikt en klaar is Kees! Ik ben echt superblij en dankbaar want zonder de aanmoedigende tips had ik een eigen poging niet gewaagd. Fijn, dank!

 • Bedankt voor de vele opties! Hij zat niet diep dus met een grote paperclip is het gelukt! Ben superblij want t was echt even schrikken haha. En die paperclip hou ik in mn tas, je weet maar nooit!

 • Gelukt! Een veiligheidsspeld een beetje omgebogen en als een vishaak van onder erachter gehaakt en vervolgens met een pincet er uit kunnen wrikken. Wat ben ik blij dat het gewoon zelf gelukt is!

  • Bedankt voor de tips!
   Ik bleek een soort beveiligde cilinder te hebben waardoor ik de afgebroken sleutel niet zag zitten. Heb het hele slot van de deur af geschroefd en toen zag ik aan de binnenzijde nog een schroefje in het slotpaneel zitten. Toen ik dat had verwijderd, zag ik het afgebroken deel van de sleutel zo zitten en kon ik het supergemakkelijk (met m’n vingers) eruit halen.
   In nog geen 10 minuten toch 85 euro voor slotenmaker bespaard!

 • Na een paar uur pielen, rommelen met eerst paperclips en daarna een veiligheidsspeld en denken, dit kan toch helemaal niet, is het toch gelukt met een veiligheidsspeld !!

 • Ge-wel-dig!!! Eerst wat geprobeerd met een tang, maar toen je advies gevolgd en met de punt van een rond nagelschaartje gewrikt. En ja hoor!! Na een 10-tal pogingen, plots kwam het restant er een dikke cm uit, zodat i hem met een plat tangetje er verder uit kon halen! Bedankt! Merci! Thanks! Danke schön! Graçias, Grazie etc.

 • Held! Na een uurtje pielen met een omgebogen paperclip het kleine stukje afgebroken sleutel eruit gekregen. Had nooit gedacht dat het zou lukken!

 • Een verbogen paperclip werkt fantastisch! Een half uurtje pielen, met een klein haakje er aan gebogen, en het afgebroken stuk kwam er een stukje uit, dat ik het zo kon pakken.

 • nog een tip… haal cilinderslot uit de deur en spuit wat kruipolie in het slot en klop dan met het slot op harde ondergrond. Met wat geluk schuift afgebroken stuk sleutel uit het slot. Is mij zonet gelukt.

 • Gelukt!! Na 15 minuten zonder succes met veiligheidsspeld nieuwe poging met epileerpincet. Deze heeft 2 schuine scherpe randjes die samen klemmen. Ik zette deze boven en onder de schacht, dat klemde iets, ik kneep ook en trok toen de afgebroken schacht in 1x naar buiten. Geweldig, dank voor alle tips!! Hgr Hessel

 • Tip: neem een van de kleinste boortjes uit een ijzerborenset, zet hem vast op een accuboor (het oorspronkelijke plan was om in de afgebroken baard van de sleutel , dat in het slot was blijven steken, te boren en om het stukje zo eruit te trekken), even onder de afgebroken baard steken en je trekt het er zo uit. Boren was niet nodig, de getordeerde vorm van het boortje grijpt aan onder de afgebroken baard en deze gaat mee als je het boortje naar achteren en naar beneden trekt. (naar beneden ging vanzelf vanwege het gewicht van de accuboor). Borensetje heb je meestal wel in huis, i.t.t. tot speciale lockpicksetjes.

 • In mijn geval zat de sleutel helemaal vast halverwege de deur op slot draaien met als gevolg dat we zo veel kracht hebben moeten zetten dat de sleutel kapot is gedraaid en de deur nog steeds muurtje op slot zit. Tips hoe ik èn de kop er uit weet te krijgen èn de deur van slot krijg?

 • Ik had niet gedacht dat ik het restant sleutel er ging uitkrijgen omdat het zo diep was afgebroken. Gelukkig kon ik het slot verwijderen. Ik kon er ook met niets aan of tussen. Heb er dan kruipolie ingespoten, even gewacht, op een hard voorwerp geslagen tot het afgebroken stuk er 1 mm uitkwam. Dan met een pincet verwijderd. Bedankt voor de tip.

 • Mijn fietssleutel was een stukje binnen het ringslot afgebroken dus ik kon er niet bij met een pincet of tangetje. Een magneet deed ook niets. Maar tip nummer 5 met 2 fijne figuurzaagjes tegelijk aan weerszijden van de sleutel zachtjes trekken werkte fantastisch! Binnen de minuut kwam het restant van de sleutel er uit.

 • Na 30 minuten is het mij gelukt met een veiligheidsspeld! Sleutel was redelijk diep afgebroken in mijn thule skibak( +/- 0,5 cm) merci voor de tips

Leave a Comment