Huis

Verschillende soorten kliksystemen laminaat

De gids vertelt je welke verschillende soorten laminaat beschikbaar zijn, wat de voordelen van de afzonderlijke laminaatvloeren zijn en waar je op moet letten bij de aankoop van laminaat.

Wat is laminaat?

Laminaat is een vloerbedekking die bestaat uit verschillende lagen. De afzonderlijke laminaatlagen worden over het gehele oppervlak aan elkaar gelijmd. De productie van laminaat – het lamineren – maakt de combinatie van verschillende materialen, diktes en looks met verschillende eigenschappen en voordelen mogelijk.

Laminaatvloeren zijn onderhoudsvriendelijk, eenvoudig te installeren en resistent. Dankzij de veelzijdige decorlaag is laminaat ook verkrijgbaar in veel verschillende looks. Laminaatvloeren behoren tot de meest populaire vloerbedekkingen. Bij de aankoop van het juiste type laminaat dient je rekening te houden met andere eigenschappen en voordelen zoals legtechniek, materiaaldikte en vereiste loopgeluidsisolatie. vind een grote keuze aan laminaat in de OBI Online Shop.

Laminaat met kliksysteem

Vroeger werden tand en groef op het laminaat gelijmd. Tegenwoordig worden laminaatvloeren meestal als een zwevende vloer zonder lijm gelegd. Moderne verbindingssystemen maken deze manier van leggen mogelijk, waarbij de planken eenvoudig in elkaar worden geschoven en zonder lijm worden vastgehouden. Er is nauwelijks verschil in de inspanning die nodig is om de verschillende systemen op de markt te brengen.

Kliksystemen: Met kliklaminaat plaats je de laminaatplanken naast elkaar en klop je ze voorzichtig op hun plaats met een hamer en een hamer. Tong en groef in elkaar grijpen met een “klik”.

Vergrendelingssystemen: Bij krulsystemen worden de laminaatvloerplaten van bovenaf onder een lichte hoek geplaatst en zo vastgezet.

Gecombineerde systemen: Laminaatvloeren die beide systemen combineren zijn ook gebruikelijk. Zo is er bijvoorbeeld een kliksysteem aan de voorzijde en een vergrendelsysteem aan de lange zijde.

Welke dikte moet een laminaatvloer hebben?

Laminaatvloeren worden door de fabrikanten aangeboden in een plaatdikte van 6 tot 12 mm. Als vuistregel geldt: hoe dikker het laminaat, hoe robuuster en duurzamer de vloer. Planken met een grotere dikte kosten iets meer, maar op de lange termijn is het de kosten waard:

In minder bezochte kamers zoals de slaapkamer is een 6 mm laminaatvloer vaak voldoende.

Voor normaal gebruikte woonruimtes zoals woonkamers of kantoren is een plankdikte van 7 mm meestal voldoende.

In ruimtes die onderhevig zijn aan zwaar gebruik, zoals kinderkamers of gangen, moet laminaat met een dikte van minstens 8 mm worden gelegd.

Rustig aan: Contactgeluidsisolatie en laminaatonderlagen

Laminaat is een harde vloerbedekking en veroorzaakt geluid bij het betreden. Dit kan niet alleen storend zijn in je eigen huis, maar de buren kunnen je ook horen als je door je kamers loopt. Daarom is contactgeluidsisolatie belangrijk voor de vloer.

Voor laminaatvloeren zijn speciale laminaatonderlagen in verschillende diktes verkrijgbaar. De isolerende onderlagen zijn beschikbaar voor het uitrollen of als panelen die als puzzelstukjes in elkaar worden geschoven zodat ze niet wegglijden. Het leggen van de voetgangersgeluidsisolatie is snel en ongecompliceerd. Je legt folie of panelen op de vloer en kan het laminaat erop laten zweven, d.w.z. zonder lijm.

Tip: Contactgeluidsisolatie is ook nuttig als je laminaat legt op vloeren die vocht bevatten. Kies dan voor een dampdichte onderlaag.

Laminaat in houtlook

Laminaat in houtlook is bijzonder populair. Of het nu gaat om eiken, beuken of esdoorn – laminaatvloeren zijn in elk houtdecor verkrijgbaar. Dit maakt laminaatvloeren tot een goedkoop alternatief voor echt hout. Naast gewone decors zoals eik of beuk, kunt je ook moderne, huiselijke accenten zetten met meer ongebruikelijke houtlooks zoals walnoot of dennenhout.

Ook houtdecors met een lichte verkleuring in het patroon, bijvoorbeeld in de richting van wit of grijs (used look), zijn in de trend.

Tip: Houd er rekening mee dat een donker ontwerp een kamer kleiner doet lijken en dat lichtgekleurde vloeren meer zorg en reiniging nodig kunnen hebben.

Klassieke en ongewone decoraties

De patronen van laminaat komen vaak overeen met de klassieke patronen van parket – zoals stroken-, planken- of scheepsvloeren.

Maar wie niet op zoek is naar klassiek design, zal ook vinden wat hij zoekt. Zo komen beletteringen in de houtlook steeds vaker voor, net als prints zoals kranten of laminaatvloeren in de gebruikte look, die de vloer een nostalgische uitstraling geven. Sommige fabrikanten bieden zelfs een volledig individueel ontwerp – waardoor je laminaat een echt uniek product wordt.

Laminaat in tegel- en steenlook

Laminaatvloeren werden in het verleden vooral beschouwd als een goedkoop alternatief voor parket, d.w.z. voor houten vloeren. Intussen is laminaat ook verkrijgbaar in de look van andere vloerbedekkingen. Je kunt kiezen uit decors in tegel- of steenlook. Deze zijn ideaal voor alle ruimtes, zoals de keuken of de badkamer, waar je eerder tegels of soortgelijke vloerbedekkingen zou hebben gelegd.

Laminaat of tegel?

De voordelen van laminaat als alternatief voor echte stenen tegels zijn de gunstige prijs, de eenvoudige plaatsing en het even gemakkelijk verwijderen van de vloer bij een verhuizing. Een bijkomend voordeel: het materiaal van de laminaatvloer is warmer dan dat van een stenen vloer en zorgt waar nodig voor meer loopgeluidsisolatie. Een nadeel ten opzichte van tegels is dat het niet geschikt is voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.