Huis Uncategorized

Statafel maken van pallets

Of het nu gaat om de tuin, het terras en het balkon of de woonkamer en de feestkelder: een zelfgebouwde statafel is een meubelstuk dat niet alleen nuttig is, maar ook een uitbundige sfeer creëert. Met pallets kunt je je eigen statafel bouwen.gardenGarden designLivingTable of contents1. Hoe kun je zelf een statafel bouwen? 2. Statafel als blikvanger en helper3. Hoe plan je een zelfgebouwde statafel correct4. Tips voor het bouwen van een statafel met pallets

Hoe kun je zelf een statafel bouwen van pallets?

Er zijn veel mogelijkheden om zelf een statafel te bouwen. Vorm, grootte en materialen zijn afhankelijk van je persoonlijke smaak en eisen – daarom kan een zelfgebouwde statafel zeer goed worden aangepast aan je eigen behoeften.

De constructie is relatief eenvoudig met vier pallets, die je rechtop in een U-vorm schikt, aan elkaar schroeft en van een tegenplank voorziet. De statafel krijgt extra stabiliteit als je binnenin een aanrecht installeert. Als je de statafel wilt inkleuren, schuurt je de paletten af en verft je ze.

Statafel als blikvanger

Drankendispenser, opslag en ontmoetingsplaats: een statafel is een bijzonder meubelstuk dat niet alleen praktisch is, maar ook als visuele blikvanger kan fungeren. Dit geldt des te meer voor een zelfgebouwde statafel, omdat deze niet alleen perfect kan worden afgestemd op je eigen wensen, maar ook individueel kan worden ontworpen en gedecoreerd – en zo een ongewone touch geeft aan elke partij.

Het correct plannen van een zelfgebouwde statafel

Voordat je zelf een statafel bouwt, moet je nadenken over wat je wensen zijn voor het meubilair en hoeveel ruimte je beschikbaar heeft. Deze ideeën zullen later worden gebruikt als basis voor een concrete planning.

Checklist voor het bouwen van de statafel

  • Waar moet de statafel precies staan? Binnen of buiten?
  • Welk materiaal wilt je gebruiken voor de constructie? (b.v. bierkratten, Ytong stenen, hout, pallets)
  • Moet de statafel wel of niet opslagruimte hebben?
  • Moet de statafel mobiel zijn of niet?
  • Welke accessoires moet de statafel hebben? (bijv. haak, verlichting, grill, koelkast)
  • Hoeveel ruimte heb je voor de statafel?

Tips voor het bouwen van een statafel met pallets

Als je zelf met weinig moeite een statafel wilt bouwen, bent je goed geadviseerd met meubelpallets. Het idee, dat oorspronkelijk is ontstaan uit de upcycling trend, is bijzonder eenvoudig te realiseren omdat de pallets geprefabriceerde elementen bevatten die je met elkaar kunt combineren.

Zelfs beginners kunnen in een korte tijd palletmeubilair bouwen. Een tweede persoon om te helpen met het gebouw is nuttig, maar het is niet absoluut noodzakelijk. Palletmeubilair is ook een lonend project, omdat de stijl kleine constructiefouten vergeeft, omdat het past bij de rustieke uitstraling.

Welke pallets zijn geschikt voor het bouwen van een statafel?

Europallets zijn pallets van naaldhout van 120 cm x 80 cm x 14,5 cm, die bedoeld zijn voor het transport van goederen. Voor de meubelbouw moet je altijd onbehandelde pallets gebruiken. Europallets, zoals gebruikt in de logistiek, kunnen vervuild zijn met schadelijke stoffen. Je bent dus aan de veilige kant met meubelpallets. Ze zijn beschikbaar voor verschillende toepassingen.

Bij het gebruik van dergelijke pallets in de bouw van tuin- of balkonmeubilair is het noodzakelijk om deze te beschilderen met weerbestendige verf om het meubilair te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Om tijdens de meubelbouw meer tijd te besparen, kunnen geschaafde pallets, die niet zo grondig geschuurd hoeven te worden, of reeds voorgelakte pallets worden gebruikt.

De juiste houten plank voor de opslagruimte

Als je een houten paneel in het interieur van de statafel plaatst, krijgt je niet alleen een extra stabilisatie van het statafelframe, maar ook een opslag- of werkblad. Hiervoor kunt je gebruik maken van een eenvoudige vurenlijmplaat of werken met een waterbestendige zeefdrukplaat. Oude keukenwerkbladen of wandpanelen zijn ook mogelijk.

De juiste kleur

Als je statafel later buiten wordt geplaatst, dient je deze te beschilderen met een weerbestendige verf die het meubilair tegen de elementen beschermt. Voor de woonkamer of de hobbykelder zijn houtverven en glazuren geschikt voor het interieur.

Om ervoor te zorgen dat de verf gelijkmatig wordt aangebracht, is het raadzaam om te schilderen in het zogenaamde “klooster”: Eerst schilder je kruiselings, dan in de lengte tot aan de nerf. Schilder in een goed geventileerde ruimte en bescherm je ogen en luchtwegen door het dragen van mondbescherming en een veiligheidsbril.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.