Huis

Badkamer tegels opnieuw voegen

Als er scheurtjes of zelfs schimmel voorkomt op je tegelvoegen, dan wordt het hoogtijd om de badkamer tegels opnieuw te voegen. Deze stap-voor-stap handleiding laat je zien hoe je de tegels kunt voegen zonder dat je opnieuw tegels hoeft te plaatsen.

Hoe kun je badkamer tegels opnieuw voegen?

Als de oude voegen niet meer naar behoren kunnen worden gereinigd, barsten of zelfs schimmel ontwikkelen, moeten ze worden vervangen. Een getrainde tegelzetter is hiervoor niet nodig, want de tegels blijven onaangeroerd als de voegen worden verwijderd. De oude voegen worden met een multifunctioneel gereedschap met freeshulpstuk verwijderd en vervolgens worden de tegels opnieuw gevoegd.

Tegelvoegen verwijderen en vernieuwen

Voordat je begint met het verwijderen van de voegen, moet je de ruimte voorbereiden op het werk. Omdat er bij het uitfrezen van tegelvoegen door losgeraakte mortel veel stof en vuil ontstaat, moet je de ruimte zo veel mogelijk ontruimen.

Voorwerpen en meubels die niet uit de kamer kunnen worden verwijderd, moeten worden afgedekt met schildersfolie en plakband. Spiegels en foto’s moeten worden gedemonteerd en schroeven en spijkers in de voegen tussen de tegels moeten worden verwijderd met het juiste gereedschap.

Tegelvoegen uitfrezen

De eenvoudigste manier om de oude tegels te verwijderen is door gebruik te maken van een multifunctioneel gereedschap. Hiervoor zijn speciale hulpstukken voor het uitfrezen van voegen beschikbaar.

Let er bij het frezen van de tegelvoegen op dat je de tegels niet beschadigt. Maal met vaste hand langs de voegen. Bij het werken aan de muur met een ladder of een trede moet je ervoor zorgen dat je stevig staat.

Tegelvoegen van boven naar beneden verwijderen

Werk rustig en geconcentreerd, kleine onoplettendheid kan lelijke sporen achterlaten op de tegels. Werken aan wandtegels van boven naar beneden. Hierdoor wordt voorkomen dat de uitgefreesde mortel zich bij het neervallen terugzet in de reeds uitgefreesde voegen.

Verwijder eventueel vastzittende voegresten volledig.

Bijzonder hardnekkige voegresten kunnen met een mes uit de kieren worden verwijderd.

Als alternatief kunnen tegelvoegen ook worden verwijderd met een hamer en beitel of een voegenfreesmachine, maar het risico op beschadiging van de tegels is veel groter.

Reinig de gefreesde voeg

Nadat je alle voegen volledig hebt uitgefreesd, kunt je de losse mortel en het stof met een stofzuiger opzuigen en de voegen grondig reinigen met een vochtige doek of vod.

Tegelvoegen opnieuw voegen

Roer de voegafdichting met een boormachine en een garde. Voor de juiste mengverhouding tussen voegmiddel en water dient je de bijgeleverde instructies van de fabrikant te volgen. De rijpingstijd is daar ook te vinden. Na de aangegeven rijpingstijd – meestal 3 tot 5 minuten – moet de voeg weer worden geroerd.

Wanneer de juiste consistentie is bereikt, kunt je met een rubberen ruitenwisser diagonaal in de verbinding werken. Herhaal deze procedure totdat de voegen gelijkmatig zijn gevuld met mortel.

Controleer ten slotte met je vinger of de huid zich aan het oppervlak heeft gevormd om er zeker van te zijn dat de tegelvoegen zijn opgedroogd.

Het verwijderen van overtollige voegmiddel

Nu kunt je het overtollige voegmiddel van de tegels verwijderen met een spons. Zorg ervoor dat de spons niet te nat wordt, zodat de mortel niet uit de nieuwe voegen wordt gewassen.

Breng nu de voegenverf aan. Er is hier ook een kleurenselectie. Met gekleurde voegen bereikt je interessante contrasten met de tegels en zet je kleurrijke accenten. De verf wordt eenvoudig met een penseel op de gedroogde specie aangebracht. Met een kleur die perfect bij de tegel past, ontstaat een holistische, grote oppervlakte-indruk.

Wanneer alle werkzaamheden zijn voltooid, verwijder je de plasticfolie en het plakband van het meubilair.

Tip: Je kunt overigens ook voegmiddel verrijken met passende schimmelwerende producten om de bescherming tegen schimmelgroei te verhogen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.