Huis

Vast tapijt leggen

Als warme en rustige vloerbedekking geniet tapijt een grote populariteit. Deze instructies beschrijven waar je op moet letten bij het leggen van tapijt.

Hoe installeer je tapijt?

Voordat je het nieuwe tapijt kunt leggen, moet je eerst de oude vloerbedekking verwijderen en de ondervloer reinigen. Laat het tapijt vervolgens enkele uren in de kamer liggen, zodat het zonder plooien kan worden gelegd. Begin dan met het leggen van het tapijt en knip het ruw uit voordat je het op de vloer plakt en de hoeken afsnijdt.

Houd alle materialen en gereedschappen klaar voor de installatie. Je vindt de volledige lijst onder de instructies. Ga dan stap voor stap verder, rekening houdend met de acclimatisatie tijden en de toeslagen. Hoewel tapijten minder hard werken dan houten vloeren, kunt je latere verschuivingen voorkomen door het juiste tapijt te kiezen en aan de slag te gaan.

Hoe leg je een tapijt

Verwijder eerst de oude vloerbedekking en alle resten ervan grondig. Maak vervolgens de ondervloer grondig schoon. Voor het leggen moet de vloer schoon, droog en zo gelijkmatig mogelijk zijn. Als er scheuren of andere oneffenheden zijn, repareer deze dan met filler.

Leg het tapijt losjes in de kamer. Het moet ongeveer 10 cm van de muren uitsteken. Laat het tapijt enkele uren in de kamer liggen, zodat het zonder plooien kan worden gelegd.

Belangrijk: Natuurvezeltapijt moet bij kamertemperatuur minstens 24 uur acclimatiseren.

Voeg ongeveer 2 procent extra toe aan de breedte van het tapijt. Aangezien textiel, zoals tapijt, vocht uit de omringende lucht absorbeert, kan het oppervlak van het tapijt nog kleiner zijn.

Het snijden van het tapijt

Met een snijkant of de achterkant van een schaar drukt je het tapijt in de zijranden van de kamer. Vervolgens wordt het tapijt grofweg voorgesneden met een tapijtmes en snijkant. Laat ca. 10 cm afval achter voordat je het tapijt verlijmt.

Bevestig het tapijt met plakband

Gebruik voor de bevestiging van het tapijt tapijtlijm of dubbelzijdig plakband. Dubbelzijdig plakband is ideaal voor tapijten van natuurlijke vezels of fleece backing. Voor kleine oppervlakken brengt je de kleefband alleen aan op de randen van het tapijt – voor grotere kamers en tapijten brengt je de kleefband kruislings aan.

Bij het verlijmen met dubbelzijdig plakband, het tapijt stevig op de ondervloer drukken met een breedzijdig voorwerp.

In het geval van natuurvezeltapijt dat volledig moet worden verlijmd, brengt je de tapijtlijm aan op de ondergrond en verdeelt je deze gelijkmatig met een getande spaan. Ga stap voor stap verder en spreid de lijm in eerste instantie slechts in de helft van de ruimte uit. De lijmlaag moet minimaal 600 g/m² zijn met B2-vertanding. De snijkanten moeten ook met lijm worden bevochtigd naarmate ze vorderen.

Leg het tapijt vervolgens in het nog natte kleefbed en druk de bekleding in de fixatie. Maak vervolgens de zijkanten van het tapijt glad met een roller. Voer onmiddellijk de nodige correcties uit en ventileer de kamers goed.6Snijdt de tapijtranden af en snijdt de binnenhoeken af

In één oogopslag

  • Trimmen van de pagina’s
  • Knip het tapijt aan de binnenhoeken diagonaal af.

Zo wordt het gedaan

Knip na het verlijmen de uitstekende zijranden volledig af. Volg de procedure in stap 3 en knip het tapijt vervolgens aan de binnenhoeken diagonaal af zonder helemaal naar de vloer te gaan. Zorg ervoor dat het lemmet van het tapijtmes scherp is en verander het onmiddellijk als dat nodig is.

Snijden van de hoeken

Druk nu de uitstekende stukken in de hoek. Snij dan de resten volledig af. Ga voorzichtig te werk om niet te veel van het tapijt te knippen.

Snij het tapijt niet helemaal tot aan de vloer op de buitenste hoeken van de muren. Net als bij de binnenhoeken van de kamer kan het uitstekende tapijt precies en eenvoudig worden afgesneden.

Tapijt leggen met meerdere delen

Als het nodig is om verdere lengtes tapijt te leggen, legt je de lengtes ongeveer 3 tot 5 cm op elkaar en snijdt je beide vloerbedekkingen door met een tapijtmes. Op deze manier bereikt je een naadloze verbinding. Zorg ervoor dat het patroon en de richting van de tapijtlussen overeenkomen.

Tapijt leggen bij een drempel

Precisiewerk aan het deurkozijn en de drempel is nodig: met de botte kant van het mes het tapijt in de rand drukken en dan ongeveer een halve centimeter erboven afsnijden. Gebruik dan het mes om het korte overtollige tapijt onder de deurdrempel te drukken. Langs de muren, bedek het tapijt met een houten plint.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.