Huis

Vensterbank plaatsen voor of na stucen?

In de handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je binnenshuis een vensterbank kunt plaatsen en welk gereedschap en materiaal je hiervoor nodig hebt.

Hoe plaats je een vensterbank?

De vensterbank als horizontaal uiteinde van de vensterbank kan dienen als opbergoppervlak, maar kan tegelijkertijd ook een essentieel element zijn voor een aantrekkelijke inrichting van het interieur.

Om een vensterbank te plaatsen, heb je het materiaal in de juiste maat nodig. Bepaal eerst de breedte en inbouwdiepte van de vensterbank en snijd het materiaal overeenkomstig.

Hoe ver een vensterbank uit de borstwering steekt is een kwestie van smaak. Meestal steken vensterbanken in het interieur 3 tot 5 cm over de borstwering uit. Afhankelijk van je voorkeur kan de vensterbank echter ook min of meer uitsteken – het totaalbeeld van het raam inclusief de vensterbank moet harmonieus zijn.

Maak vervolgens het oppervlak van de vensterbank schoon en egaliseer deze op de plaats waar je de vensterbank wilt installeren. Repareer indien nodig scheuren en kleine gaten in metselwerk en in de gevel. Breng nu montageschuim of montagelijm aan op de vensterbank of de onderkant van de vensterbank. Druk de vensterbank in de gewenste positie en laat het schuim of de lijm een tot twee uur uitharden.

Het kiezen van het juiste materiaal

Veel voorkomende materialen voor binnenvensterbanken zijn steen, aluminium, hout en kunststof.

Steen is een onderhoudsvriendelijk materiaal en wordt daarom vaak gebruikt in kantoren of openbare gebouwen. Maar stenen vensterbanken zijn ook geschikt voor woonkamers. Als materiaal wordt vaak hard graniet gebruikt, dat met zijn grijze kleur ook visueel aantrekkelijk is. Een afdichtingsmiddel maakt het toch al robuuste materiaal nog minder gevoelig.

Aluminium vensterbanken zijn minder gebruikelijk voor gebruik binnenshuis – meestal zijn buitenvensterbanken gemaakt van aluminium. In het interieur hebben aluminium vensterbanken een nadrukkelijk zakelijke uitstraling, die echter goed past bij een moderne woonstijl.

Vensterbanken van hout zijn nog steeds populair. In de regel wordt er geen massief hout gebruikt. De meeste ontwerpen zijn gebaseerd op spaanplaat met een decoratieve laag. Daarom is er een breed scala aan ontwerpen en kleuren. Gefineerde vensterbanken zijn ook verkrijgbaar, maar de echte houtsoorten vereisen meer zorg en een zachtere behandeling dan een vensterbank met een decoratieve laag.

Naast de klassieke materialen zijn er bijvoorbeeld vensterbanken van zogenaamd gegoten marmer. Dit materiaal bestaat grotendeels uit marmerpoeder met een toevoeging van polyesterhars en kleurstoffen. Het resultaat is een materiaal dat eruit ziet als steen, maar bijzonder resistent is.

Bepaal de inbouwmaten van de vensterbank

Bepaal voor de installatie de breedte en de inbouwdiepte van je nieuwe vensterbank met de duimstok. De afmetingen zijn het resultaat van de positie en de breedte van het raam en de gewenste voor- en zijoverhang. Let er bij de planning op dat de binnenste vensterbank de basis of de buitenste vensterbank niet raakt, anders ontstaat er een koudebrug met de buitenste zone.

Het zagen van de vensterbank

Met de vastgestelde afmetingen kunt je het materiaal voor je vensterbank met een decoupeerzaag of cirkelzaag zelf zagen, als je nog niet de juiste maat heeft gekocht. Bij natuursteen wordt aanbevolen om de gewenste hoeveelheid op maat te laten snijden op het moment van aankoop.

Breng montagelijm aan

Je kunt montageschuim (PU-schuim) of montagelijm gebruiken om de vensterbank te monteren. Montageschuim is vooral voordelig als het oppervlak van de dorpel grote oneffenheden heeft. Als je met montagelijm wilt werken, breng dan eerst cement of reparatiemortel aan om een vlakke ondergrond op de vensterbank te garanderen. Gebruik een waterpas.

Maak voor het aanbrengen van het montageschuim of de lijm de borstwering schoon en verwijder losliggend behang of afbrokkelend pleisterwerk van het metselwerk en de gevel om er zeker van te zijn dat de vensterbank goed op zijn plaats wordt gehouden.

Bij montagelijm is het belangrijk dat het draagvlak droog en stof- en vetvrij is. Breng de lijm op de vensterbank aan in gelijkmatige strengen van ongeveer 10 mm dik.

Als je hebt gekozen voor montageschuim, bevochtig dan eerst de bodem van de vensterbank en spuit vervolgens het montageschuim gelijkmatig in een maximale dikte van 20 mm.

Als je een zeer zware vensterbank wilt installeren of als je wilt dat deze een bijzonder hoog draagvermogen heeft, kunt je ook houten blokken gebruiken om een dragende basis te creëren.

Vensterbank plaatsen en horizontaal uitlijnen

Om de vensterbank te plaatsen, schuif je deze nu onder het kozijn en brengt je deze in de gewenste positie. Als je montagelijm heeft gebruikt, drukt je de vensterbank na de montage licht aan. Gebruik een waterpas om je vensterbank horizontaal uit te lijnen.

Let op: Afhankelijk van het materiaal heb je slechts enkele minuten de tijd om correcties aan te brengen tijdens de montage, omdat de lijm en het schuim zeer snel uitharden.

Laat het montagemiddel uitharden

Laat nu het voor de montage gebruikte middel voldoende lang uitharden en neem de instructies van de fabrikant in acht. Houd er rekening mee dat het montageschuim na het aanbrengen sterk uitzet.

Zet daarom de vensterbank tijdens het uitharden in de juiste positie zijdelings vast met behulp van montagewiggen en belast deze bovendien met gewichten.

Na één tot twee uur zijn de meeste schuimen voldoende uitgehard, zodat je het overtollige materiaal met een snijmes kunt afsnijden. Verwijder echter de gewichten en de compensator pas nadat deze volledig is uitgehard.

Afdichting van verbindingen tegen vocht

Zodra de lijm of het schuim volledig is uitgehard, moet je de verbindingsvoeg tussen de vensterbank en het kozijn of het metselwerk of de gevel afdichten met siliconen of acryl, zodat er nergens vocht kan binnendringen.

Als je achteraf met verf over de voeg wilt schilderen, kunt je het beste acryl gebruiken. Spuit de afdichtingsmassa gelijkmatig in de voeg met een kitspuit. Maak vervolgens de gesloten voeg glad met een met afwaswater bevochtigde voeg.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.