Huis Klussen

Verwijderen en voorkomen van schimmel – tips en advies

Als u de oorzaken en tekenen van schimmelaantasting kent, kunt u schimmel voorkomen en op tijd verwijderen. Lees hier waar u op moet letten om uw huis vrij van schimmel te houden.

Hoe kan de schimmel worden verwijderd?

Schimmel in de leefruimte is schadelijk voor de gezondheid en voor de inhoud van het huis. Als u een schimmelplaag heeft ontdekt, ga dan op zoek naar de oorzaak en verwijder zowel de schimmel als de reden van de plaag. Werk alleen met beschermende kleding in de frisse lucht met open ramen en gesloten deuren. Spuit het oppervlak grondig met een schimmelverwijderaar. Verwijder het aangetaste behang, de lambrisering of de siliconenvoegen en klop het aangetaste pleisterwerk af. Laat het metselwerk volledig drogen en zorg ervoor dat de oorzaak van de aantasting is weggenomen. Nu kunt u de muur weer bepleisteren en behangen.

Let op: Een grotere schimmelaantasting, bijvoorbeeld in de kelder of in de woonkamer van het huis, moet altijd met behulp van een gespecialiseerd bedrijf worden verwijderd. De specialisten zullen u helpen om de oorzaken duidelijk te identificeren en passende herstelmaatregelen te nemen. Of het nu gaat om een grote of kleine aantasting, alleen het volledig wegnemen van de oorzaken en het correct uitvoeren van de matrijssanering elimineert de matrijs voorgoed.u vindt een grote selectie matrijsverwijderaars in de OBI online shop.to de winkel

Oorzaken van schimmelgroei

Een veel voorkomende reden voor schimmel in het huis is een verkeerde ventilatie en verwarming. Schimmel gedijt in hoge luchtvochtigheid en vochtig-koude huismuren. Schade aan waterleidingen en constructiefouten bevorderen ook de groei van schimmels. Een defect dak of scheuren in het metselwerk kunnen net zo verantwoordelijk zijn voor schimmel als een barstpijp of opstijgend vocht in de kelder. Houd tijdens de bouw altijd de juiste droogtijd voor de bouwmaterialen aan, zodat vocht uit vloeren en muren kan ontsnappen. Als het huis niet goed geïsoleerd is, kunnen er koudebruggen ontstaan tussen verschillende onderdelen en gebieden. Dit kan leiden tot vocht- en condensvorming, wat weer schimmelvorming in de hand werkt.

Tekenen van schimmelgroei

De eerste tekenen van schimmel zijn vaak een muffe geur en vlekken op muren, in voegen, op meubels, tapijten of voorwerpen. Naast de zwarte schimmel die vaak in huis voorkomt, is er ook witte, groene en gele en rode schimmel.

Verschillende soorten schimmelvorming

Zwarte schimmel

Dit type komt voor als er in het hele huis vochtproblemen zijn. Vaak ontstaan er zwarte vlekken en dan ontstaan er oppervlaktes, die kunnen variëren van droog tot slijmerig door de vele verschillende soorten schimmel. Zwarte schimmel is een ernstig gevaar voor de gezondheid.

Witte schimmel

Witte schimmel kan verschijnen in onverwarmde, koele en vochtige ruimtes zoals de kelder. Het is niet altijd gemakkelijk te detecteren, vooral niet op witte oppervlakken. In de meeste gevallen is er echter sprake van een muffe geur, evenals het veelvuldig voorkomen van pissebedden en zilvervisjes. Witte schimmel veroorzaakt verschillende ziekten en symptomen zoals bij droge kamerlucht. Dit kan leiden tot valse diagnoses en een contraproductieve kamerbevochtiging.

Groene schimmel

Groene schimmel komt in het huishouden voor op voedsel, plantengrond en in vochtige ruimtes en gewrichten. De schimmel vormt vaak een harige, pluizige coating. Groene schimmel kan bijvoorbeeld allergieën en astma veroorzaken, maar wordt in vergelijking daarmee als minder schadelijk voor de gezondheid beschouwd.

Gele schimmel

Gele schimmel is relatief zeldzaam in dit land. Het kan echter vooral voorkomen in gevallen van slechte hygiëne. Hij geeft de voorkeur aan vochtige hoeken, bekleding of katoenen stoffen. Net als zwarte schimmel is gele schimmel bijzonder schadelijk voor de gezondheid van mens en dier.

Rode schimmel

Rode schimmel kan zich vormen op cellulosehoudende oppervlakken zoals papierbehang. Ook hier hebben vochtige kamers de voorkeur. Rode schimmel is minder schadelijk voor de gezondheid dan zwarte of gele schimmel, maar kan bijvoorbeeld astma veroorzaken.

Goed verwijderen van schimmel

Als een klein oppervlak van een muur bijvoorbeeld aangetast is door schimmel en de oorzaak niet ernstig constructiefouten is, kunt je indien nodig zelf een schimmelsanering uitvoeren. Voordat je begint met het verwijderen van de mal, opent je de ramen van de betreffende kamer en sluit je alle deuren naar andere ruimtes. Voer alle aangetaste meubels, tapijten en andere voorwerpen op professionele wijze af. Dit voorkomt dat schimmelsporen in andere delen van het huis of appartement terechtkomen.

Verplaats indien nodig andere meubels of woonaccessoires uit de weg en bedek ze met maskeerfolie. Draag geschikte beschermende kleding tijdens de schimmelsanering. Gebruik minimaal handschoenen, een ademmasker en een veiligheidsbril. Was je kleren en lichaam grondig na het werk.

Spuit nu voorzichtig het gebied van de schimmelaantasting. Behandel het getroffen gebied nooit droog. Je kunt voorkomen dat de sporen in de lucht terechtkomen bij het verwijderen van de schimmelwerende producten. Geurloze en chloorvrije schimmelverwijderaars zijn geschikt voor de keuken, slaapkamers en kinderkamers. In de badkamer en in de douche kunt je gebruik maken van chloorhoudende producten. Let altijd op de instructies van de fabrikant en volg deze op. Producten op basis van chloor hebben een blekende en desinfecterende werking.

Een alternatief huismiddel voor droge oppervlakken is 70 procent ethylalcohol (ethanol) en voor vochtige oppervlakken 80 procent ethylalcohol. Let in dit geval op het verhoogde risico op brand en explosie. In principe wordt het gebruik van schimmelwerende middelen aanbevolen in plaats van huishoudelijke middelen zoals alcohol of azijn.

Aangetast behang moet zorgvuldig worden verwijderd en onmiddellijk worden weggegooid. Ga op dezelfde manier te werk met oude siliconen in de gewrichten. Hier gebruikt je achteraf een schimmelremmend sanitair of schimmelblokkerende siliconen. Tegels moeten grondig worden gereinigd met een schimmelwerend middel. Verwijder het aangetaste gips rond de schimmelaantasting over een groot gebied. Maak het gebied rond de besmetting na het werk grondig schoon en gooi het aangetaste materiaal weg. Verwijdering kan worden verpakt en samen met het huishoudelijk afval worden afgevoerd.

Als de muur van het huis vochtig is, droogt je deze voldoende af met een stationaire ventilator. Voor kleinere oppervlakten kunt je indien nodig een haardroger of een heteluchtapparaat gebruiken. Vanwege het verhoogde risico op brand moet je zeer voorzichtig te werk gaan.

Maatregelen ter voorkoming van schimmelvorming

Controleer de luchtvochtigheid

Controleer de luchtvochtigheid in je huis of appartement regelmatig en vooral met een hygrometer in geval van verdenking. Gebruik de hygrometer om de relatieve luchtvochtigheid in je kamers te bepalen. Op de lange termijn zou dit tussen 55-60% moeten zijn in de woonkamers, en iets lager in de winter. Een te lage luchtvochtigheid heeft een negatief effect op de menselijke gezondheid. Een hogere luchtvochtigheid ondersteunt de vorming van schimmels.

Correcte verwarming van appartement en huis

Naast de luchtvochtigheid is ook de kamertemperatuur van belang. Woonkamers zoals kinderkamers, eetkamers en woonkamers, d.w.z. kamers waarin de bewoners actief zijn, verwarmen tot ongeveer 20 °C. Voor andere woonruimtes zoals de slaapkamer en de keuken, evenals in je afwezigheid, wordt ongeveer 17-18 °C aanbevolen. s Nachts kunnen deze temperaturen minstens 5 °C lager zijn. Deze cijfers worden aanbevolen door het Duitse federale milieuagentschap. Bij het verwarmen is het belangrijk om koudebruggen tussen ruimtes of materialen te vermijden. Anders kan er condensatie ontstaan, wat op zijn beurt de groei van de schimmel bevordert. Sluit daarom deuren tussen kamers die je anders verwarmt of verwarm de hele woonruimte op dezelfde temperatuur – maar alleen als de woonruimte hiervoor voldoende goed geïsoleerd is.

Goed ventileren

Een correcte verwarming en controle van de luchtvochtigheid omvat echter ook een correcte ventilatie. Alleen een correcte ventilatie transporteert overtollige luchtvochtigheid uit de woonruimte. In plaats van de ramen voor langere tijd te kantelen, moet je meerdere malen per dag gedurende vijf tot tien minuten een schokventilatie uitvoeren. Dit is vooral belangrijk in slaapkamers, badkamers en keukens. Als er niet regelmatig of om structurele redenen kan worden gelucht, gebruik dan een luchtontvochtiger. In de keuken helpt een krachtige afzuigkap op zijn beurt de luchtvochtigheid te verminderen.

Ventileer de badkamer heel voorzichtig. Droog de douche, het bad en, indien nodig, de vloer na elk gebruik en hang de handdoeken onmiddellijk op om te drogen. Droog je wasgoed niet in kamers met een hogere luchtvochtigheid. In badkamers zonder ramen is het reguleren van de luchtvochtigheid bijzonder belangrijk. Gebruik bijvoorbeeld geschikte badkamer- of kamerventilatoren.

Andere maatregelen

Plaats geen meubels of dergelijke direct voor koude buitenmuren. Met een afstand van ongeveer 5-10 cm van de buitenmuur, laat je een ongehinderde luchtcirculatie in de kamer toe. Houd radiatoren vrij en isoleer hun achterwand van buitenmuren. Problematische muren in huis of vlak kunnen worden behandeld met anti-schimmelimpregnering of geschilderd met anti-schimmelverf. In principe moet je echter altijd eerst de oorzaken in je huis of appartement aanpakken om schimmel- en schimmelsporen geen kans te geven.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Wim van Dam

Burgerlijke ongehoorzaamheid is de actieve weigering van een burger om bepaalde wetten, eisen, bevelen of bevelen van een regering (of een andere autoriteit) te gehoorzamen. Volgens sommige definities moet burgerlijke ongehoorzaamheid geweldloos zijn om "burgerlijk" genoemd te worden. Daarom wordt burgerlijke ongehoorzaamheid soms gelijkgesteld met vreedzaam protest of geweldloos verzet.

Leave a Comment