Vloertegels voor terras buiten, waar doe je goed aan?

Tegels zijn bijzonder veelzijdig. Ze zijn een blikvanger in keuken en badkamer, maar tegelijkertijd zijn ze ook een goede basis voor zitplaatsen en terras. De verschillen tussen fijn en grof keramiek zitten in het detail.

Welke tegels zijn geschikt voor het terras?

In de open lucht moeten de tegels bestand zijn tegen hitte en kou, vocht en wind en soms ook tegen sterke temperatuurschommelingen. Ze moeten daarom worden voorbereid voor gebruik in de tuin en moeten niet alleen vorstbestendig zijn, maar ook zeer slipvast. Een robuuste en gelijkmatige oppervlaktestructuur maakt deze vloer zeer eenvoudig te onderhouden.

Het materiaal met fijne poriƫn laat het regenwater gewoon wegrollen en biedt dus nauwelijks een oppervlak waar de kou kan toeslaan. Door de grote keuze aan verschillende kleuren en legpatronen kunt je je terras individueel vormgeven. In tegenstelling tot de fijne keramische tegels zijn de zogenaamde split-tegels grof keramiek. Ze zijn bijzonder robuust en door hun ruwe oppervlak navenant slipvast.

Hun kleurvariatie is echter niet zo groot als die van hun fijnere verwanten. De voor- en nadelen van de afzonderlijke materialen maken de directe vergelijking bijzonder duidelijk.

Alle buitentegels in detail vergelijken

Tegels van fijn keramiek hebben een zeer glad oppervlak en hebben daardoor vaak een wat koele uitstraling. Gespleten tegels zien er huiselijker uit, maar hun structuur is veel ruwer. Beide bekledingen kunnen, ongeacht hun uiterlijk, worden gebruikt voor een gelijmde constructie, zodat ze een betonsokkel en egalisatielaag nodig hebben. Dit vereist navenant grondig voorbereidend werk.

Externe tegels (fijn keramiek)

De buitentegels zijn gemaakt van fijn keramiek, d.w.z. van bijzonder fijn geprepareerde klei. Door een hogere baktemperatuur is het materiaal dan zeer fijn geporteerd. Deze oppervlaktestructuur zorgt ervoor dat het regenwater beter kan afvloeien. De lage vochtopname maakt de tegels vorstbestendig. Ze zijn daarom bijzonder geschikt voor gebruik buitenshuis.

VoordelenHoge slijtvastheid, Lage waterabsorptie, Stabiel, Robust
NadelenGlad oppervlakte, Gevoeliger voor breuk en stoten dan grof keramiek

Gespleten tegels (ruw keramiek)

Gespleten tegels, zoals terracotta en klinkertegels, behoren tot de categorie grof keramiek. Ze zijn zowel vorstbestendig als anti-slip en zijn daarom uitstekend geschikt als terrasvloer. Het oppervlak heeft een profiel van verschillende diktes, zodat het ruw lijkt en de voeten te allen tijde steun bieden, zelfs als het nat is.

Vergeleken met fijne keramische tegels kenmerkt grof keramiek zich meer door een solide karakter en minder door ontwerpvariatie. De verschillende formaten laten echter een zekere mate van variantie toe.

VoordelenZekerheid door ruw oppervlak, Laag gewicht, Goede prijs-prestatieverhouding, Hogere breuk- en stootvastheid dan fijn keramiek
NadelenMinder stabiel dan fijn keramiek, d.w.z. er kunnen kleine vormverschillen zijn, iets gevoeliger voor vlekken, omdat grof keramiek iets meer vloeistof kan absorberen dan fijn keramiek

Elegante randen voor de terrasvloer

Om ervoor te zorgen dat de tegelbekleding optimaal tot zijn recht komt, wordt een geschikte rand aangeraden. Een frame van natuursteen onderstreept de hoogwaardige totaalindruk van het terras, maar het mist een duidelijke rand door het onregelmatige oppervlak van de afzonderlijke stenen.

Gesneden materialen zijn daarom geschikter. Planken, stoepranden of betonnen bestrating zijn verkrijgbaar in verschillende kleurschakeringen. Ze kunnen dus goed worden afgestemd op de bekleding, zodat er een harmonieuze uitstraling ontstaat.

Posted in ,

Koen Duindam

Purk.nl tracht de maatschappelijke verhoudingen, die door grootte en de duur van het onrecht gegroeid zijn of scheef dreigen te groeien, weer te herstellen